Altuïtion bouwt aan employee journey bij Limburgse politie

04 augustus 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Altuïtion heeft in opdracht van de Nationale Politie twee employee journeys ontworpen voor de Regionale Eenheid Limburg: één gericht op de laatste fase van de loopbaan en één op de eerste. Projectleider Joris Willems van Altuïtion vertelt over de opdracht.

Het is een beproefd recept voor actiefilms: een politieagent die op het punt staat met pensioen te gaan moet nog één zaak oplossen, en juist die allerlaatste klus ontaardt in een ware strijd op leven en dood. Zo ver gaat het in het echt normaal gesproken natuurlijk niet, maar politiemensen ouder dan 55 jaar vinden het vaak wel lastig om de rit uit te zitten.

“We merkten al snel dat iedereen die in die levensfase bij de Politie werkt er al een hele carrière op heeft zitten”, legt Joris Willems uit. “Dertig plus dienstjaren is geen uitzondering. Ze hebben ook allemaal behoorlijk wat heftige dingen meegemaakt in hun werk. En de maatschappij is enorm veranderd: digitalisering, verharding en professionalisering van de crime scene, sterk verminderd respect voor gezagsdragers, noem maar op.”

Terwijl een deel hier aardig mee kan omgaan, is er ook een grote groep voor wie dat, allemaal opgeteld, “het laatste traject tot de pensionering behoorlijk zwaar maakt”, zo vertelt Willems, “eens te meer omdat dat traject vaak nog wel meer dan tien jaar duurt. Aan de hand van de inzichten uit het belevingsonderzoek zijn we daarom samen met de Eenheid Limburg een aantal ideeën gaan ontwikkelen.”

Altuïtion bouwt aan employee journey bij Limburgse politie

Korps van Verdienste

Zo kwam Altuïtion tot verschillende mogelijke oplossingen, zoals ‘het Korps van Verdienste’, een “soort exclusieve ‘jaarclub’ waar je op zeker moment toegang toe krijgt en waar je intervisiesessies kunt doen met collega’s in dezelfde situatie”, legt Willems uit. “Maar waar je ook de mogelijkheid krijgt om nog iets te leren wat je echt interesseert en meerwaarde heeft voor de politieorganisatie – denk aan een parttimebaan als wapenexpert of politiehondentrainer. Of waar je jouw specifieke expertise kunt overdragen aan de jongere generatie. Kortom: een platform creëren waar agenten in de laatste fase van hun loopbaan een stukje extra erkenning uit kunnen halen.”

Een ander concept is de ‘personal bucketlist’, waarmee agenten de kans krijgen om te visualiseren wat ze als professional of privépersoon nog graag een keer zouden willen doen, en hoe de politieorganisatie daarbij zou kunnen helpen. Willems: “Is jouw droom om nog een keer met een team agenten de Mont Ventoux te beklimmen? Cool. Gaan we samen waar maken. Want mensen die dingen gaan visualiseren, gaan het uiteindelijk ook doen.”

Tropenrooster

Ook voor jonge politiemensen is het werk vaak zwaar: hoe bewaak je een gezond evenwicht tussen werk en een drukke thuissituatie met – in veel gevallen – jonge kinderen?

Voor deze politiemedewerkers ontwierp Altuïtion een journey gericht op de werk-privébalans. “In deze journey werd ons vooral duidelijk dat jonge agenten op zoek zijn naar erkenning van hun situatie door hun leidinggevenden. Je wordt niet zomaar politieagent, en al zeker niet in deze tijd. Als je dan ook nog thuis permanent een tropenrooster draait met jonge kinderen, dan kan dat op zeker moment wel gaan wringen – zeker als de korpsleiding daar geen oog voor lijkt te hebben”, aldus Willems.

“Je wordt niet zomaar politieagent, en al zeker niet in deze tijd.”

Daarom bedacht hij met zijn collega’s onder meer het concept van de ‘Starterskit’: een ‘zwangerschapsbox’ voor agenten die een kind verwachten. “Domweg als signaal”, legt Willems uit: “We beseffen dat de komende jaren voor jou en je partner tropenjaren zullen worden. En dit is wat je van ons als organisatie kunt verwachten. We gaan het regelen als je op momenten iets extra’s nodig hebt, en we staan achter je in deze hectische periode.”

Daarnaast kwam Altuïtion met het idee voor een online platform voor kinderopvang, exclusief voor en door de politie. Stel dat je moet assisteren in een noodsituatie, of een extra dienst moet draaien, dan kun je via het platform een collega (of partner daarvan) inschakelen om – bijvoorbeeld – jouw kind van school te halen.

Willems geeft aan dat de Regionale Eenheid Limburg momenteel bekijkt wat nodig is om deze en aantal andere concepten in praktijk te realiseren. En hij kijkt met veel plezier terug op het project: “Voor Altuïtion was dit een niet-alledaagse opdracht, maar wel een heel inspirerende. Mensen denken vaak dat de politieorganisatie ambtelijk is en er een machocultuur heerst. Onze ervaring is echter dat het juist een organisatie is die open staat voor nieuwe ideeën, en waarin mensen zeer bereid zijn om mee te denken en zeker ook hun kwetsbaarheden durven tonen.”