Coronatijdperk maakt belang van ERP-systeem glashelder

30 maart 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De uitbraak van het coronavirus zet de activiteiten van bedrijven onder enorme druk. Meer dan ooit hebben ze snel en integraal overzicht nodig in hun portefeuille, de levering van producten/diensten, de financiën en het werkkapitaal. 

De gigantische onzekerheid op de wereldwijde markten onderstreept als nooit tevoren het belang van een robuust en wendbaar Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem. Op een ERP-systeem kunnen organisaties al hun kritieke en administratieve processen draaien – van sales & marketing en customer relationship management tot levering aan klanten, en van financiële planning en prognoses tot inkoop en facturering. 

Waar een goed ERP-systemen door veel bedrijven allang als onmisbaar wordt gezien, zet de wereldwijde Covid-19 crisis de voordelen nog eens extra in de schijnwerpers. “Het is in tijden als deze dat het kaf van het koren wordt gescheiden”, stellen experts van Exact in gesprek met Consultancy.nl. 

“Organisaties met gestroomlijnde processen kunnen sneller en efficiënter reageren op veranderende wensen vanuit de markt. Ze weten precies wat hun mogelijkheden zijn en wat de gevolgen zijn van de maatregelen die genomen moeten worden. Zo kunnen ze veel sneller schakelen.” 

ERP-systemen bieden snel en integraal overzicht

Neem bijvoorbeeld een e-commercebedrijf. Waar veel bedrijven de vraag hebben zien stilvallen, heeft zo’n bedrijf nu juist te maken met een enorme toename in de vraag naar producten. Daarmee wordt het extra belangrijk – en uitdagend – om klanten juist en tijdig te informeren over productbeschikbaarheid, en ervoor te zorgen dat levertijden worden nagekomen. “Met een ERP-systeem kun je direct zien hoeveel uitstaande orders je hebt en wat de voorraden zijn in welke magazijnen”, aldus de experts.

Daarmee minimaliseer je de kans dat je klanten teleurstelt door ze een product te verkopen dat niet beschikbaar is. Bijkomend voordeel is dat je zo direct de omzet optimaliseert. “Hier bovenop biedt het mogelijkheden om cross-selling en after-sales beter in te regelen.”
 

De customer relationship management (CRM-)module van een ERP-pakket helpt bij het verbeteren van sales en klantmanagement. Alle relevante informatie aangaande (potentiële) klanten wordt overzichtelijk op één plek samengebracht, en het effect van campagnes op de verkoop wordt realtime bijgehouden via online dashboards.

Wanneer knopen moeten worden doorgehakt over investeringen of het bewust terugschroeven van diensten, zorgt een ERP-systeem dat deze beslissingen worden genomen op basis van harde feiten. Exact: “De boekhouding is altijd up-to-date en je weet precies wat je financiële positie is en wat het beschikbare werkkapitaal is.”

Nog een voordeel van ERP-systemen is dat alle processen zijn gekoppeld aan het HR-bestand. Dit opent de deur voor een effectiever HR-beleid. Een voorbeeld in het coronatijdperk: medewerkers van een warehouse moeten in shifts werken zodat ze elkaar niet kunnen besmetten. “Een ERP-systeem koppelt de toegangspasjes aan de medewerkersdata. Zo weet je zeker dat alleen de bevoegde collega’s in een bepaald gebouw of een deel daarvan kunnen komen.”

Tot slot biedt een ERP-systeem ook uitkomst voor bedrijven die in financieel zwaar weer zitten. Omdat alle cijfers up-to-date zijn – waaronder inkomsten, kosten, uitstaande leningen en het beschikbare werkkapitaal – kunnen ze relatief snel een krediet aanvragen bij een bank of via een alternatief kanaal.
 

“In de nieuwe wereld zijn gestroomlijnde processen onmisbaar. Juist daarom is het zaak om in een schaalbaar ERP-systeem te investeren.” 

Is ERP ook betaalbaar voor het mkb?

Een veelvoorkomende misvatting is volgens de experts van Exact dat ERP-pakketten schreeuwend duur zijn, en dus uitsluitend zijn weggelegd voor de corporates of grote overheidsinstellingen. Maar dit is allang niet meer het geval: “De dagen van de dure megapakketten die je bestelde bij grote Amerikaanse of Duitse ERP-leveranciers zijn geteld. Tegenwoordig gaat bijna alles als abonnement over de digitale toonbank, en rekenen klanten alleen af waar ze gebruik van maken.” 

Exact is een leverancier die via dit ‘pay as you go’-servicemodel werkt. “Willen ondernemers alleen hun administratie automatiseren? Prima, dan betaal je alleen daar een maandprijs voor. Willen ze daar een poosje later ook een projectmanagementmodule bij, dan kunnen ze die eenvoudig toevoegen. Dat zorgt voor de nodige flexibiliteit en voor fair pricing.”

Waar besluitvormers volgens de experts vaak niet bij stilstaan, is dat juist kleine organisaties enorm de vruchten kunnen plukken van de mogelijkheden die een ERP-systeem biedt: “In een klein team levert het vrijspelen van tijd dankzij automatisering verhoudingsgewijs een veel groter voordeel op. De gewonnen tijd kan worden besteed aan werk waarmee veel meer waarde wordt toegevoegd.”

Onmisbaar

Het advies aan organisaties die dagelijks ondervinden hoe hun legacy-systeem de productiviteit in de weg staat, is dan ook helder: “In de nieuwe wereld zijn gestroomlijnde processen onmisbaar. Juist daarom is het zaak om in een schaalbaar ERP-systeem te investeren. Elk type bedrijf heeft voordeel van een modern cloud-gebaseerd ERP-systeem, van mkb’ers tot grote multinationals.”