Doek valt voor tweesterrenrestaurant binnen &samhoud-groep

08 mei 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het doek is gevallen voor &moshik. Volgens De Telegraaf heeft het Amsterdamse tweesterrenrestaurant de deuren gesloten nadat Salem Samhoud – de oprichter van adviesbureau &samhoud en grootaandeelhouder en financier van &Moshik – besloot geen geld meer in het restaurant te steken.

De directe aanleiding voor de sluiting is de coronacrisis, zo is te lezen op de site van het restaurant: “De wereld is aangetast door het coronavirus en daarom heeft &Moshik besloten haar deuren permanent te sluiten. We hebben spijt van deze stap, maar de huidige realiteit dwingt ons daartoe.” Volgens De Telegraaf is Roth helemaal kapot van het nieuws. Zo kapot zelfs, dat hij in eerste instantie te geëmotioneerd was om de krant zelf te woord te staan. 

Na een tijdje stond Roth de pers dan toch te woord: “Ik ben een slachtoffer van corona. Ik heb altijd gewerkt met de beste mensen en beste leveranciers, maar het ging niet meer. Maar ik kom terug. Ik hoop op termijn een nieuw restaurant te beginnen, maar ga nu rustig kijken hoe dat vormgegeven kan worden.” 

Als gevolg van de coronacrisis moest &Moshik net als alle andere restaurants in ons land de deuren sluiten. Het wegblijven van klanten betekende een grote financiële klap voor het restaurant, en volgend op het besluit van grootaandeelhouder en financier Salem Samhoud om geen extra geld in het restaurant te investeren – er was een injectie van zo’n €300.000 nodig – was een faillissement onafwendbaar.

Doek valt voor 2-sterren restaurant binnen &samhoud groep

&Moshik werd opgericht in 2012, in eerste instantie onder de naam &samhoudplaces. Het restaurant kwam voort uit de samenwerking tussen Salem Samhoud en topchef Moshik Roth, die eerder dienstdeed als chef van restaurant ‘t Brouwerskolkje in Overveen. 

Toen Roth daar van start ging, legde hij vanaf het begin de lat zeer hoog: “Ik heb veel te danken aan ‘t Brouwerskolkje. Ik ben er groot geworden en heb er twee Michelinsterren verdiend. Maar ik wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met mijn gerechten….. Een top gastronomische ervaring bij &samhoudplaces voor onze gasten moet leiden tot het beste restaurant in de wereld!”, gaf Roth destijds aan.

Ruim vijf jaar na de opening werd het restaurant omgedoopt tot &moshik. De naamswijziging had volgens de twee initiatiefnemers te maken met twee ontwikkelingen. Ten eerste, Salem Samhoud zag de nieuwe naam als een eerbetoon aan de Israëlische tweesterrenchef, en bovendien belichaamde de nieuwe naam een persoonlijke connectie met de gasten.

Ook voor de &samhoud-groep was de rebranding een logische zet. &samhoud bestond tot het moment van de rebranding uit &samhoud consultancy, &samhoud media, &ranj en &samhoudplaces. Salem Samhoud had de wens om meer onderscheid aan te brengen in de merken en diensten, en dus kreeg de restaurantbusiness een compleet andere naam.

&samhoud food

Hoewel &moshik de deuren definitief heeft gesloten, stapt  &samhoud niet helemaal uit de foodbusiness. Het adviesbedrijf heeft ook een lijn van eetgerechten die in supermarkten te koop is. Het betreft op groente gebaseerde producten zoals hamburgers, nuggets en schnitzels. 

Moshik Roth en Salem Samhoud lijken op goede voet uit elkaar te zijn gegaan, want de topchef blijft betrokken bij het creatieve proces van productinnovaties, receptuurontwikkeling en commerciële ondersteuning richting klanten van &samhoud food. “De sluiting van het restaurant verandert de inzet van chef Moshik bij &samhoud food niet. Met zijn kennis en expertise blijven we onze gewaardeerde klanten dagelijks inspireren met de oneindige mogelijkheden van groente”, aldus het bedrijf in een persverklaring.