Digitalisering bezig met versnelde opmars in de zorg

14 mei 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Digitalisering is bezig met een versnelde opmars in de zorg. Dit komt niet doordat iedereen ineens zoveel zin had – door de coronacrisis is digitalisering voor ziekenhuizen simpelweg een must geworden. Tegelijkertijd ervaren artsen en andere zorgmedewerkers wel de toegevoegde waarde van remote werken, virtueel en/of digitaal, wat de adoptie verder versnelt.

Dat blijkt uit onderzoek van M&I/Partners onder 23 ziekenhuizen in Nederland. Over de hele linie is het gebruik van digitale zorgtoepassingen met meer dan een kwart toegenomen.

Absolute koploper in het digitale werken is videoconsultatie, met een toename van 74%. In ruim een derde (35%) van de ziekenhuizen is het gebruik van videoconsulten zelfs verdubbeld. Beelbellen wordt ook ingezet voor contact tussen collega’s en tussen patiënten en familie thuis. Voor intercollegiaal contact zoals een multidisciplinair overleg wordt Microsoft Teams het vaakst gebruikt. Voor samenwerken op afstand met patiëntgegevens is dat Cisco Webex.

Toename in gebruik van digitale zorgtoepassingen

Ook is een flinke toename zichtbaar in het gebruik van platforms voor informatie-uitwisselingen – denk aan landelijke capaciteitsafstemming , apps voor patiënten (zoals de Corona Check), chatten met de dokter en thuismetingen en -monitoring. Daarnaast is het gebruik van chatbots voor patiënten, persoonlijke gezondheidsomgevingen en patiëntportalen in een beperkt aantal ziekenhuizen toegenomen.

Naar de oorzaak voor de plotselinge digitale stroomversnelling hoeven we volgens de onderzoekers niet lang te gissen. De coronapandemie heeft gezorgd voor een ongekend burning platform. Ziekenhuizen kunnen niet anders dan hun bestaande manier van werken aanpassen. Dat de executie van de digitalisering succesvol verloopt, is daarnaast te danken aan een combinatie van vijf pijlers, zo stelt M&I/Partners: leiderschap, technologie, mindset, vertrouwen en snelheid.

Post-corona

De respondenten zijn overwegend hoopvol dat de digitaliseringsslag ook een blijvend effect zal hebben voor de zorg van de toekomst. De overgrote meerderheid verwacht dat na de coronacrisis de inzet van digitale zorg in hun ziekenhuis zal zijn versneld (91%) en dat er bovendien een verdere impuls wordt gegeven aan de versnelling van digitale zorg (83%).

Verwachte gevolgen van de coronacrisis voor de toekomst

Ook het gebruik van nieuwe – meer multidisciplinaire – werkvormen ziet men toenemen (65%), evenals de introductie van nieuwe wettelijke maatregelen (43%). Over de vraag of de samenwerking tussen het primaire proces en de ICT- en medische technologie-afdelingen na de coronacrisis zal zijn vergemakkelijkt is men verdeeld: 39% verwacht van wel, 22% van niet.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat elke verbeteringen meer dan welkom is. Uit recent onderzoek van Vintura blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen zich moeten voorbereiden op een aanzienlijke opschaling van de werkzaamheden in de tweede helft van dit jaar.