SeederDeBoer start ziekenhuisdenktank voor post-coronatijdperk

28 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

SeederDeBoer heeft een dienst gelanceerd die ziekenhuizen helpt zich voor te bereiden op het post-coronatijdperk.

Momenteel gaat bijna alle aandacht binnen ziekenhuizen nog uit naar het zo goed mogelijk beheersen van de coronacrisis. Door met man en macht en op landelijk niveau samen te werken, is het gelukt om de enorme toestroom aan coronapatiënten op te vangen en behandelen. Dit is echter onvermijdelijk ten koste gegaan van de reguliere zorg, die de afgelopen weken grotendeels stillag. Nu de druk op de intensive care-afdelingen iets begint af te nemen wordt deze zorg langzaamaan weer opgestart, om zo lange wachtlijsten en – daaraan gerelateerd – steeds erger wordende gezondheidsklachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarmee is de tijd aangebroken om goed na te denken over deze volgende fase, zegt Sanne Vorstermans - van Rumpt van SeederDeBoer: “Wat is het moment om je crisisorganisatie af te schalen? Hoe kun je straks de opgelopen achterstanden wegwerken? Hoe kom je weer in controle op je reguliere bedrijfsvoering?”

De managing consultant geeft aan dat het ook belangrijk is om de bijzondere situatie aan te grijpen om waardevolle inzichten op te doen die kunnen worden toegepast na de crisis – denk aan de lessen die kunnen worden geleerd van de enorme piekbelasting van de intensive care, maar ook van de manier waarop zowel landelijk als in ziekenhuizen is samengewerkt en van de digitalisering die in heel korte tijd een vlucht heeft genomen: “Zo kan een sterkere ziekenhuisorganisatie worden gebouwd.”
SeederDeBoer start ziekenhuisdenktank voor post-coronatijdperk

Om ziekenhuizen hierbij te helpen heeft het zorgteam van SeederDeBoer de ‘Denktank Post-Corona’ gelanceerd. “Met deze denktank zorgen wij voor strategische antwoorden op vragen omtrent corona en post-corona”, aldus Vorstermans - van Rumpt. Het gaat hierbij om zaken als organisatie-inrichting, hoe de reguliere zorg en bedrijfsvoering weer kunnen worden opgeschaald, het inzetten van technologie om de dienstverlening en patiëntenervaring te verbeteren en het vergroten van de wendbaarheid voor als er een nieuwe pandemie toeslaat.

Ziekenhuizen kunnen deelnemen aan de denktank via een denktankabonnement, legt Vorstermans - van Rumpt uit. Door zo’n abonnement af te sluiten ontvangt een ziekenhuis analyses, inzichten en kennis, krijgt het toegang tot workshops, trainingen en Q&A-sessies, en kan het meeliften op adviezen die reeds hun waarde hebben bewezen. “Uiteraard gaat alles digitaal”, aldus de managing consultant.

De onderwerpen die aan bod komen zijn gegroepeerd rondom zes thema’s, te weten (1) zorgprofessionals & capaciteit, (2) patiënt & zorg op juiste plek, (3) data & digitalisering, (4) crisisverwerking & cultuur, (5) portfolio & rendement en (6) governance & leiderschap.

Een belangrijke drijfveer achter de denktank is te voorkomen dat ieder ziekenhuis het wiel opnieuw uitvindt, hoe begrijpelijk het ook is dat de focus nu vooral op de eigen organisatie ligt. “We willen met onze denktank het uitwisselen van expertise tussen ziekenhuizen stimuleren. We verbinden graag de deskundigen van zowel de ziekenhuizen als vanuit SeederDeBoer met elkaar, zodat we gezamenlijk kunnen werken aan nog betere ziekenhuisorganisaties en een crisis na de coronacrisis kunnen voorkomen”, besluit Vorstermans - van Rumpt.