Jonge adviseurs houden kennis op peil met digitaal kennisevent

07 april 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Young Consulting Network (YCN) organiseerde onlangs – geheel in lijn met de huidige marktomstandigheden – een digitaal kennisevent voor young professionals in de consultancy. Meer dan 40 consultants logden via hun laptop in op het evenement, luisterden naar diverse presentaties en namen deel aan de workshops die werden verzorgd.

Het door het YCN georganiseerde evenement was oorspronkelijk bedoeld als een live event, maar door de uitbraak van het coronavirus zag de organisatie zich genoodzaakt er een ‘remote’ event van te maken. En hoewel het altijd spannend is om een dergelijke eventvorm neer te zetten, was de ontvangst bij de deelnemers “geweldig”, laat Laurens van Dijk weten, een van de bestuursleden van de netwerkorganisatie voor jonge adviseurs. Vier workshops werden tijdens het evenement digitaal gehost. Een blik op deze belangrijkste bijdragen:

Consultancy en (big) data analyse

Lotte Hart, Managing Consultant bij SeederDeBoer verzorgde de workshop ‘Consultancy en (big) data analyse. In de sessie werd samen met de deelnemers verkend wat (big) data analyse inhoudt en wat dit nu en in de toekomst betekent voor organisaties en adviseurs. Hart legde aan de hand van een aantal experimenten uit hoe besluitvorming vaak niet geheel rationeel tot stand komt en dat data-analyse een waardevolle toevoeging kan zijn op basis waarvan besluiten genomen kunnen worden. “Het samenvoegen van data kan nieuwe informatie genereren, maar kan door middel van extrapolatie ook gebruikt worden om de toekomst te voorspellen”, legde Hart uit.

Ethische vraagstukken voor de adviseur van morgen

In de sessie ‘Ethische vraagstukken voor de adviseur van morgen’ deelde Rijnconsult-organisatieadviseur Henny Morshuis zijn jarenlange ervaring als adviseur en gaf hij zijn visie op de uitdagingen van de adviseur van de toekomst. Hij vertelde hoe adviseurs door alle veranderingen in de markt van de afgelopen jaren niet langer meer de generalisten zijn van vroeger. Onder meer ontwikkelingen als internationalisering en digitalisering en de behoefte aan meer specifieke expertise hebben gezorgd voor een nieuw type adviseur. Professionals die bovendien niet langer meer enkel een snelle carrière nastreven, maar meer behoefte hebben aan inspiratie, professionalisering en eigen ontwikkeling. 

Jonge adviseurs houden kennis op peil met digitaal kennisevent

De digitaliserende overheid

Peter van Enk, Manager bij PBLQ, liet in zijn workshop deelnemers in de huid kruipen van een (digitale) adviseur. De case draaide om het adviseren van de burgemeester van (de fictieve gemeente) Fonkelveen over een innovatievraagstuk. De gemeente maakte gebruik van een innovatieve robot in de ontvangsthal van het gemeentehuis. De adviseur kreeg de vraag: ‘Wat als deze robot blijkt te discrimineren op achternaam?’ Middels de bestuurlijke mindmap ‘Veilig digitaal innoveren’ adviseerden de deelnemers welke stappen door de gemeente genomen dienden te worden, hoe herhaling voorkomen kon worden en hoe de burgemeester de ontstane social mediarel kon sussen.

Duurzaamheid en klimaat, genetwerkte problemen vragen om een netwerkaanpak

Tot slot leverde ook Boris Gooskens, directeur van Rijnconsult een bijdrage aan het YCN-event. In zijn workshop getiteld ‘Duurzaamheid en klimaat, genetwerkte problemen vragen om een netwerkaanpak’, liet hij deelnemers nadenken over hoe de energietransitie in zo’n snel tempo voor iedereen een thema heeft kunnen worden. Ook werd nagedacht over welke factoren de komende jaren deze transitie zullen gaan bepalen. Samenvattend kan volgens Gooskens op drie manieren naar de transitie worden gekeken: vanuit een technisch-economisch, organisatie- en sociaal-maatschappelijk perspectief. “In de kern komt het erop neer dat de transitie een verfijnd samenspel vergt van de overheid tussen regie en innovatie”, aldus Gooskens.