Klaus Schmitt & Partners sluit zich aan bij Leeuwendaal

01 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Klaus Schmitt & Partners, een werving en selectiebureau voor de zorgsector, heeft zich aangesloten bij Leeuwendaal, een zakelijk dienstverlener voor de publiek sector.

De deal versterkt de zorgpraktijk van Leeuwendaal en zorgt ervoor dat Klaus Schmitt – de oprichter en managing director van het gelijknamige bureau – toetreedt tot de directie van Leeuwendaal, waar hij de portefeuille Zorg & Leiderschap onder zijn hoede krijgt.

De twee bureaus zijn goede bekenden van elkaar – de afgelopen maanden hebben ze al intensief samengewerkt aan de ontwikkeling van een leiderschapsprogramma voor raden van bestuur. Beide organisaties blijven zich vanuit de eigen kantoren richten op de werving en search van hooggeplaatste managers in de zorg, en gaan daarbij hun kennis, netwerk en capaciteit delen.

In toelichting op de deal zegt Douwe Wijbenga, directeur Werving & Search en Interim management bij Leeuwendaal, dat deze een “enorme versterking” betekent voor het bedrijf. “Leeuwendaal vervult veel strategische posities in het gehele publieke domein. Met de komst van Klaus – de nestor in dit vak – kunnen we opdrachtgevers in de zorg nog beter van dienst zijn.”

Klaus Schmitt & Partners sluit zich aan bij Leeuwendaal

Volgens Schmitt was het vooral de visie van Leeuwendaal op leiderschap die hem ertoe inspireerde de krachten te bundelen. Het bureau kijkt in zijn zoektocht naar managers en executives niet alleen naar individuele kwaliteiten, maar nadrukkelijk naar het bredere plaatje.

“Het hele systeem”, aldus Edward Hermans, Directeur bij Leeuwendaal. “Wij geloven niet in volmaakte leiders. De volmaakte leider zou strategisch virtuoos moeten zijn, operationeel excellent en relationeel van buitengewone klasse. Zulke halfgoden, als ze al bestaan, komen wij helaas niet tegen. We kijken daarom naar het hele systeem. Want, een team smeden dat samen strategisch virtuoos is, operationeel excellent en relationeel van buitengewone klasse, daar geloven we wel degelijk in!”

“De beste kandidaat is niet per se degene met de langste erelijst, maar degene die zich het beste invoegt in het systeem zodat die persoon zelf én de organisatie zich verder kunnen ontwikkelen”, vult Schmitt aan. “Ik heb nooit alleen naar het individu gekeken – de focus op het individu én het systeem is ook bij Leeuwendaal nadrukkelijk aanwezig.”

“De visie van Leeuwendaal op leiderschap spreekt mij enorm aan. En ik zie grote toegevoegde waarde in het CliftonStrengths-instrumentarium.”
– Klaus Schmitt

De oudgediende geeft aan dat hij tevens grote toegevoegde waarde ziet in het CliftonStrengths-instrumentarium waarmee Leeuwendaal als partner van Gallup werkt. Deze internationaal geroemde benadering helpt organisaties en teams zich positief te ontwikkelen door te concentreren op ieders sterke punten. In ons land is Leeuwendaal Gallups exclusieve partner binnen het publieke domein. “Daarvan ben ik zeer onder de indruk”, aldus Schmitt.

Leiderschapsprogramma

Als onderdeel van de strategische samenwerking hebben de twee bedrijven een gezamenlijk leiderschapsprogramma ontwikkeld voor raden van bestuur in de zorg. Schmitt: “Ik heb dikwijls kunnen constateren dat bestuurders die individueel een leiderschapsprogramma hebben doorlopen moeite hebben om daarvan echt de vrucht te plukken. Ze hebben een ontwikkelsprong doorgemaakt maar in het team kunnen ze daar maar moeilijk mee uit de voeten.”

“Het werk van een raad van bestuur is teamwork”, legt hij uit. “In onze aanpak staat niet de individuele bestuurder, maar de hele raad van bestuur centraal. Het programma is erop gericht RvB-teams de veerkracht en wendbaarheid te verschaffen die vereist zijn om nieuwe uitdagingen die zich continu aandienen succesvol aan te gaan.”

Leeuwendaal heeft de afgelopen tien jaar diverse samenwerkingen en fusies afgesloten.