Cmotions-scan geeft inzicht in datagedreven werken

23 januari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Organisaties die data op een goede wijze inzetten, zijn in staat om meer waarde te creëren. Data is de grondstof om aan de ene kant de bedrijfsvoering te optimaliseren en aan de andere kant als organisatie te innoveren. 

Waar in de afgelopen jaren de aandacht uitging naar big data als het nieuwe goud voor de organisatie, begrijpen we nu dat de eenzijdige focus op data niet garant staat voor duurzaam succes. Dit heeft geleid tot de toenemende aandacht voor de datagedreven organisatie. 

Datagedreven werken

De datagedreven organisatie heeft niet alleen betrekking op de collega’s die zich vooral met data en analyse bezighouden, maar raakt de gehele organisatie. Het betreft niet alleen operationele onderwerpen, maar juist ook strategische en tactische.

Datagedreven werken gaat dus over de besturing van de organisatie. Het gaat ook over de impact op de organisatie-inrichting en -cultuur. Datagedreven werken raakt alle medewerkers en kijkt zowel naar expertises als naar competenties. Bovendien heeft het invloed op hoe processen ingericht moeten worden binnen een organisatie. 

Datagedreven werken biedt vele voordelen

En natuurlijk speelt de inzet van middelen als data en technologie nog steeds een belangrijke rol binnen een datagedreven organisatie. Een goede afstemming tussen de pijlers besturing, mens, organisatie, proces en middelen bepaalt dus het succes van een datagedreven organisatie. Maar hoe doe je dat? 

Bij Cmotions krijgen we regelmatig de vraag van opdrachtgevers om ze te ondersteunen in het meer datagedreven werken of bij het ontwikkelen van een datastrategie. We zien daarbij dat organisaties niet weten waar en hoe ze moeten beginnen.

Succes begint met inzicht

De eerste stap in dit proces is het bepalen waar de organisatie staat op het gebied van datagedreven werken en wat de ambitie is. Door dit inzichtelijk te maken, wordt in kaart gebracht welke gebieden aandacht nodig hebben om meer datagedreven te kunnen werken.

Cmotions heeft een scan ontwikkeld waarmee snel inzicht kan worden verkregen in de staat en volwassenheid van datagedreven werken. Deze scan is ontwikkeld op basis van de kennis en ervaring die onze consultants hebben opgebouwd bij onze opdrachtgevers met vergelijkbare vraagstukken.

Binnen 10 minuten krijg je een beeld van waar je staat qua maturiteit en welke aandachtsgebieden er voor jouw organisatie zijn. Door ook je collega’s te vragen deze scan in te vullen krijg je bovendien een idee of iedereen op dezelfde wijze naar de maturiteit op gebied van datagedreven werken kijkt. 

Een artikel van Riens Koopman, Managing Consultant bij Cmotions, een adviesbureau uit Amersfoort.