Deze tien restaurants krijgen in 2020 een Michelinster

06 januari 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

Volgende week is het weer zover. In het DeLaMar Theater in Amsterdam maakt Michelin bekend welke restaurants zich dit jaar mogen rekenen tot de crème de la crème van culinair Nederland. Wie krijgen voor het eerst een ster? Wie behouden hun ster of krijgen er zelfs een bij? En wie moeten sterren inleveren? Terwijl de restaurants hun adem inhouden, denkt dataspecialist Cmotions al te weten welke tien restaurants zullen toetreden tot de hoogste regionen van de gastronomie. 

Zoals gewoonlijk speculeert de restaurantwereld er alweer lustig op los. Jaarlijks doen allerlei kenners voorspellingen over welke restaurants de meeste kans maken om de felbegeerde ster in de wacht te slepen. Momenteel telt Nederland 110 sterrenrestaurants. Achttien daarvan zijn zelfs in het bezit van twee sterren, terwijl de absolute top bestaat uit een drietal restaurants (Inter Scaldes in Kruiningen, De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle) dat met drie sterren de hoogst mogelijke beoordeling krijgt van de Franse bandenmaker.

Waar kenners zich in hun voorspellingen vooral baseren op culinaire gronden – Michelin kijkt immers naar de kwaliteit van het eten en de werkwijze van de chef – komen onderzoekers van Cmotions met een hele andere kijk op het aanwijzen van de winnaars en verliezers. Cmotions specialiseert zich in de toepassing van data science om tot (baanbrekende) inzichten te komen. Op basis van deze expertise denkt het bureau te weten welke restaurants volgende week hun eerste ster in ontvangst mogen nemen. 

Welke restaurants krijgen in 2020 een Michelinster?Data scientists van Cmotions verzamelden meer dan 400.000 restaurantreviews op sites als The Fork (voorheen Iens) vanaf 2013. Daarbij keken ze niet alleen naar de scores, maar juist ook naar de geschreven tekst – iets dat volgens Cmotions nog maar weinig gebeurt: “Tekst is overal, maar wordt nog (te) vaak genegeerd in analyses omdat het geen cijfermatige data is.” 

Om de tekst bruikbaar te maken voor data-analyse moest deze wel eerst worden opgeschoond. Dit deden de onderzoekers onder meer door het schrappen van hele korte reviews – die volgens de onderzoekers onvoldoende inzicht bieden –, door de reviews te filteren op stopwoorden (zoals et cetera, namelijk en waarschijnlijk), en door alleen woorden mee te nemen die minimaal tien keer voorkomen.

Vervolgens namen ze de gezuiverde dataset uitgebreid onder de loep. Iemands waardering voor een restaurant is uiteraard afhankelijk van diverse criteria, zoals de kwaliteit van het eten, de bediening en de sfeer. Met een specifieke tekstanalysetechniek (‘topic modeling’ om precies te zijn) wisten de onderzoekers deze impliciete criteria uit de reviewteksten naar voren te halen. De criteria die een goede recensie bepalen hoeven echter niet overeen te stemmen met de criteria voor het veroveren van een Michelinster. Daarom werd tevens in kaart werd gebracht welke variabelen goede voorspellers zijn voor het hebben van een Michelinster.

“Tekst is overal, maar wordt nog (te) vaak genegeerd in analyses omdat het geen cijfermatige data is.”

Voor de volledigheid werd ook nog eens gekeken naar het sentiment dat in de online reviews naar voren kwam – waarbij positieve woorden een score van +1 opleveren en negatieve woorden een score van -1 –, naar de lengte van de reviews, en naar het aantal reviews dat de recensent heeft geschreven. Al deze informatie werd meegenomen in de voorspelling. Door al deze gegevens een rol te laten spelen wist Cmotions naar eigen zeggen in 87% van de gevallen correct te voorspellen welke restaurants momenteel al in het best zijn van een Michelinster.

En de winnaars zijn…

Op basis van dat sterke resultaat durven de onderzoekers wel een voorspelling te doen over welke restaurants daar volgende week bij zullen komen. Volgens Cmotion krijgen de volgende tien restaurants een plek in de befaamde Rode Gids (Michelin Guide 2020):

  • Marque, Hoorn
  • De Portier, Nijmegen
  • De Gaffel, Valthe
  • Villa la Ruche, Voorburg
  • Hofstede Meerzigt, Zoetermeer
  • 6&24, Den Haag
  • Delicees, Dordrecht
  • Rue de la Plume, Alkmaar
  • De Ertepeller, Papendrecht
  • Bak, Amsterdam

Of de voorspellende algoritmes van Cmotions inderdaad op één lijn zitten met de examinatoren van Michelin wordt duidelijk op maandag 13 januari. Terwijl het data science-bureau vol vertrouwen lijkt, houdt het wel een slag om de arm. Ten slotte kan niemand met zekerheid weten wat de toekomst zal brengen. Ook de onderzoekers zien de uitreiking dus met spanning tegemoet: “We zullen dan ook weten hoe goed ons model voorspelt of een restaurant een Michelinster krijgt of dat de wegen van Michelin ook voor ons ondoorgrondelijk blijven.”