Zes adviesbureaus in top 50 vitaalste bedrijven van Nederland

05 december 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Zes adviesorganisaties hebben een plek in de top 50 van Nederlands vitaalste bedrijven weten te bemachtigen. De koplopers scoren hoge ogen met hun vitaliteitsbeleid, met als gevolg een gezondere workforce, een hogere tevredenheid en productiviteit van werknemers en minder verzuim.

Dit jaar werd de ‘Vitaalste bedrijf van Nederland’-verkiezing voor de zevende keer georganiseerd. De verkiezing is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en platform Intermediair. De verkiezing wordt daarnaast mede mogelijk gemaakt door Vitaliteitsnetwerk Nederland, de Federatie voor Gezondheid en Zorg van de Zaak Netwerk. “Met Het Vitaalste Bedrijf van Nederland willen we de koplopers op het gebied van vitaliteit een podium geven en andere bedrijven inspireren”, aldus Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ.

Zes adviesbureaus in top 50 vitaalste bedrijven van Nederland

Vitaliteit zorgt voor betere prestaties

Tal van onderzoeken bevestigen al jaren het idee dat meer vitaliteit van medewerkers uiteenlopende voordelen oplevert voor organisaties, de medewerkers en hun omgeving. De initiatiefnemers stellen dat vitale bedrijven bewezen succesvoller zijn en op de lange termijn betere prestaties kunnen neerzetten. Bovendien zijn medewerkers die zich vitaal en prettig voelen niet alleen gelukkiger, maar ook minder vaak ziek en zelfs aantoonbaar productiever. Van Haarlem: “Als zorgverzekeraar geloven wij in vitale bedrijven.”

Louise Gunning, universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij, licht het belang van vitaliteit op de werkvloer toe: “We zijn een groot deel van onze tijd op ons werk en onze vitaliteit is essentieel voor onze gezondheid, maar ook voor onze bijdrage op het werk. Vitaliteit kunnen we positief beïnvloeden en bedrijven die dat doen maken het verschil en merken ook het verschil.”

Om tot een beoordeling van de deelnemende organisaties te komen, hebben de bedrijven ieder voor zich de zogeheten ‘Lifeguard Energy Scan’ ingevuld, ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf – opgericht zo’n 17 jaar geleden, stelt Lifeguard zich ten doel bedrijven vitaler te maken door het toepassen van kennis uit de wetenschap, topsport en het bedrijfsleven. Uit de ingevulde Energy Scan is een Net Vitality Score (NVS) komen rollen, op basis waarvan een top 50 is opgesteld met de vitaalste bedrijven van ons land.

“Deze 50 bedrijven investeren het meest in het energieniveau van hun medewerkers en een duurzaam succes voor de toekomst”, geeft de jury van de 2019-editie aan. “Te denken valt hierbij aan een hogere betrokkenheid van de medewerkers, minder verzuim en een betere teamsfeer”, laat de jury weten. Deze bestond naast Louise Gunning verder uit voormalig olympisch topzwemmer Pieter van den Hoogenband, Wilmar Schaufeli (hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie en partner van Triple i Human Capital) en Jacco Vonhof (voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland).

Adviesorganisaties in de ranking

Ook de adviesbranche is dit jaar in de ‘Vitaalste bedrijven van Nederland’-ranking vertegenwoordigd. Zes consultancybureaus hebben een plekje in de lijst weten te bemachtigen:

DPI Consultancy

Opgericht: 2009
Aantal medewerkers: 40+
Diensten: asset-, tender-, omgevings-, en project- en procesmanagement

Eiffel

Opgericht: 1992
Aantal medewerkers: 600+
Diensten: legal, finance, proces, consultancy

Hermes | Partners

Opgericht: 2007
Aantal medewerkers: 12
Diensten: consultancy- en interimdiensten in data & development

Solid Professionals

Opgericht: 2007
Aantal medewerkers: 50+
Diensten: consultancy- en interimdiensten in finance & risk

Supply Value

Opgericht: 1999
Aantal medewerkers: 35+
Diensten: inkoop, sourcing, supply chain, informatiemanagement

Roland Berger

Opgericht: 1967
Aantal medewerkers: 100 (NL), 2.400 (wereldwijd)
Diensten: strategische consultancy

De vakjury zal uiteindelijk bepalen welke organisatie 'Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2019' wordt. Vanavond zal de jury bekendmaken welke drie bedrijven als laatste overblijven en kans maken op de prestigieuze prijs.