Netwerk op orde de basis voor versnellen van cloudtransformatie
Steeds meer bedrijven profiteren van het gebruik van de cloud. Het verplaatsen van processen en applicaties naar de cloud biedt uiteenlopende voordelen, zoals werken vanaf elke gewenste plek, altijd toegang tot data en verhoogde efficiëntie. Werken in de cloud is echter wel gebonden aan goede internettoegang en bedrijven dienen daar rekening mee te houden in hun strategische digitaliseringsplannen.
De cloud is hot. Versterkt door ambitieuze digitale agenda’s, kiezen organisaties ook in hun kerntoepassingen steeds vaker voor software- en hardware-omgevingen die vanuit de cloud geleverd worden. Er zijn verschillende bedrijven die oplossingen bieden op het gebied van cloud, Software as a Service (SaaS), Platform as a Service en infrastructuurdiensten (Infrastructure as a Service).
Vooral SaaS neemt de laatste tijd een vlucht. Belangrijke voordelen van SaaS voor gebruikers zijn flexibiliteit, betalen naar gebruik en lagere kapitaalsinvesteringen. Naar schatting zal er in 2019 in Nederland over de hele linie €1 miljard worden uitgegeven aan SaaS-diensten. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van een jaar geleden. De verwachting is dat deze omzet binnen twee jaar nogmaals zal verdubbelen.
De cloud wordt het meest gebruikt voor kantoorsoftware. Zo is het gebruik van Office 365 zo hard toegenomen dat het zelfs maker Microsoft heeft verbaasd. Terwijl ERP-systemen voor het grootste deel nog steeds vanaf de eigen locatie worden gedraaid, is ook in het domein van de legacy-applicaties de beweging naar cloud duidelijk ingezet. Zo werkt de nieuwe versie van SAP-software vanaf de cloud.
Deze verschuiving naar het cloudleveringsmodel betekent in de praktijk dat bedrijven op grote schaal hun eigen datacentervoorzieningen zullen uitfaseren. Steeds meer zal worden uitbesteed – software, middleware, databases en andere IT-infrastructuurvoorzieningen zullen op grote schaal worden afgenomen worden vanuit een extern datacenter.
Netwerk aan zijn limiet
In een nieuw rapport waarschuwt METRI echter dat de prestaties van de cloud tegen een natuurlijke barrière kunnen opbotsen – een fysieke barrière. Uiteraard is het belangrijk dat de cloudleverancier alles op orde heeft, maar steeds vaker komen de problemen voort uit het netwerk. De enorme groei van het gebruik van de cloud legt steeds meer druk op het Wide Area Network (WAN) en de bijbehorende netwerkdienstverlening.
Cloudgebaseerde-bedrijfsapplicaties worden nu standaard via internet benaderd. Bedrijven hebben een fysieke dataverbinding nodig die door een telecombedrijf of serviceprovider wordt geleverd. Dit betekent dat de kwaliteit van de dienstverlening en de gebruikerservaring van werknemers en klanten voor een belangrijk deel worden bepaald door de dataverbindingen naar deze cloud-datacenters.
Hier ontstaat het probleem. Diverse onderzoeken laten namelijk zien dat het gemiddelde Wide Area Network niet klaar is om goed te voldoen aan deze nieuwe vraag.
Op dit moment zien organisaties nog maar het topje van de ijsberg die de komende jaren op hen af zal komen. De impact van flessenhalseffecten zal groter zijn naarmate organisaties meer clouddiensten afnemen, die elk hun eigen goede netwerkvoorzieningen nodig hebben. Op het moment dat organisaties boven de tien verschillende externe cloudomgevingen uitkomen, schiet het netwerkverkeer sterk omhoog. De behoefte aan efficiënte uitwisseling van dit dataverkeer stijgt enorm als organisaties met meer dan tien verschillende SaaS-leveranciers werken.
In de praktijk lopen veel organisaties die op aanzienlijke schaal IT via cloud consumeren dan ook tegen netwerkproblemen aan. Ambitieuze digitale transformatieprogramma’s lopen vast door operationele problemen in de onderliggende IT-infrastructuur. Slecht presterende applicaties zijn een regelmatig voorkomend probleem waarmee steeds vaker wordt aangeklopt bij de helpdesk.
Netwerk op de strategische agenda
Tot op heden blijft de cruciale rol van het WAN en het bedrijfsnetwerk vaak echter buiten beeld bij strategische digitaliseringsplannen. De noodzaak om het bedrijfsnetwerk een strategische opwaardering te geven wordt er alleen maar groter door. METRI komt met verschillende aanbevelingen voor bedrijven die hun de kwaliteit van hun netwerk willen borgen.
Ten eerste moet de digitale transformatie holistisch worden bekeken, inclusief de impact op het IT-netwerk. Dit betekent dat het WAN niet langer wordt beschouwd als slechts een operationele IT-voorziening, maar als een strategische asset. Het netwerk krijgt een beeldbepalende rol in de cloudagenda. Daarnaast wordt aanbevolen een analyse uit te voeren van de netwerkcapaciteit en de mate waarin deze bestendig is tegen meer online verkeer.
Ten derde stellen de onderzoekers dat een modernisering van de netwerkinfrastructuur cruciaal is om de enorme groei van cloudverkeer bij te benen en vast te houden aan hoge businessstandaarden rond kwaliteitsgaranties en beveiliging. Tot slot benadrukken ze het belang van een nieuwe mindset onder IT-bestuurders: cloud, datacenters en netwerken hebben het label van commodity-infrastructuur opgeplakt gekregen, maar dat zijn ze allang niet meer: “IT-beslissers zien netwerken op dit moment vooral als kostenpost en een bottleneck. Als dit beeld 180 graden draait zal de cloudtransformatie kunnen versnellen”, besluiten de onderzoekers.