Ziekenhuisapotheker SAHZ krijgt meer grip op geneesmiddelen

02 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Cmotions heeft Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen geholpen bij het ontwikkelen van een dashboard waarin geneesmiddelenstromen makkelijk zijn te volgen en goed inzichtelijk zijn te maken.

De Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen (SAHZ) is een moderne ziekenhuisapotheek die op vier locaties zorg op maat biedt aan een tiental zorginstellingen binnen (de omgeving van) de gemeente Haarlem. Bij de verschillende vestigingen van de SAHZ werken in totaal meer dan 175 professionals, die actief zijn binnen verschillende teams en afdelingen. 

De kosten van medicijnen vormen de laatste jaren een steeds groter onderdeel van het totale budget waarover ziekenhuizen beschikken. Hierom sturen managementteams van ziekenhuizen steeds meer aan op het effectief en efficiënt inrichten van hun ziekenhuisapotheken, aldus een woordvoerder van Cmotions: “Om tot een optimale effectiviteit en efficiëntie in de sturing van geneesmiddelen te komen heeft SAHZ aan Cmotions gevraagd om een dashboard te ontwikkelen waarin geneesmiddelenstromen makkelijk zijn te volgen en goed inzichtelijk zijn te maken.” 

Ziekenhuisapotheker SAHZ krijgt meer grip op geneesmiddelen

Cmotions heeft in nauwe samenwerking met het team bij SAHZ en Pharma-Intelligence – de leverancier van het contractbeheersysteem ZAGIS – een dashboardomgeving ontwikkeld waarin alle benodigde geneesmiddeleninformatie van de verschillende betrokken partijen naar één platform is gebracht, aldus de persvoorlichter van het adviesbureau: “Op dit platform wordt niet alleen alle informatie geautomatiseerd opgehaald, maar ook direct gecontroleerd en gecombineerd.”

Resultaat

Dankzij het nieuwe platform beschikt SAHZ inmiddels over de mogelijkheid om op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in alle relevante informatie rondom de inkoop en verkoop van geneesmiddelen. “Deze technologische vooruitgang voorkomt niet alleen het tijdrovende opzoeken van informatie in meerdere systemen, maar zorgt ook voor het verkrijgen van inzicht in stromen die anders lopen dan gewenst”, licht de woordvoerder toe. 

Door belangrijke stuurinformatie in een uniforme dashboardomgeving bijeen te brengen zijn ook andere belangrijke voordelen ontstaan, zoals snellere beschikbaarheid van managementinformatie over de inkoop en verkoop van geneesmiddelen, meer inzicht in afnemers en leveranciers van geneesmiddelen, automatische dagelijkse verversing van stuurinformatie, meer inzichten over de beschikbaar van het precieze aantal medicijnen en automatisch inzicht in historische voorraadstanden.

“Door het nieuwe dataplatform is er nu eveneens sprake van een vermindering van handwerk, is er direct toegang tot relevante en actuele stuurinformatie en kan het management sneller en effectiever bijsturen. Dit alles zorgt ervoor dat SAHZ een nog transparantere en betrouwbaardere gesprekspartner is voor het managementteam van het ziekenhuis, artsen, leveranciers en groothandels”, besluit de persvoorlichter van Cmotions.