Corinne Barents over haar eerste maanden bij First Consulting

05 november 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

In de zomer maakte Corinne Barents de overstap naar First Consulting, een snelgroeiend adviesbureau gericht op operationale businessvraagstukken. Hoe ervaart ze het werken bij First Consulting en wat voor soort opdrachten voert ze uit? Vijf vragen aan de Senior Manager.

Kun je een korte introductie van jezelf geven?

Ik heb Onderwijskunde gestudeerd in Utrecht en heb tijdens mijn studie bij, destijds, Origin stage gelopen. Op die manier kwam ik in aanraking met consultancy. Na mijn afstuderen ben ik verder gegaan in de consultancy bij Accenture, waar ik uiteindelijk zestien jaar met veel plezier gewerkt heb. Mijn plek in de organisatie wisselde daar nog wel eens, maar ik was altijd bezig met business change bij voornamelijk resources klanten.

Ik heb veel verschillende projecten gedaan bij onder andere Shell, Alliander, Gasunie, Essent, maar ook wel uitstapjes gemaakt naar bijvoorbeeld Philips. Na al die jaren bij Accenture wilde ik ook graag eens ervaren hoe het is ‘aan de andere kant van de tafel’ en ben ik in dienst gegaan bij AkzoNobel. Daar had ik de opdracht om een interne business change capability op te bouwen, wat erg leuk was om te doen.

Ik begon daar alleen en samen met een klein team interne professionals, dat we inmiddels hadden gevormd, hebben we in drie jaar tijd een mooi team neergezet dat verantwoordelijk was voor alle business change activiteiten op alle grote change- en transformatie projecten voor AkzoNobel wereldwijd. In die periode vond ook de splitsing plaats van de chemie-tak en de verf en coatings-tak. Ik was daarbij betrokken als business change lead, een mooi en leerzaam traject. Maar uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen: hierom maakte ik 1 juli de overstap naar First Consulting.

Corinne Barents over haar eerste maanden bij First Consulting

Hoe en waarom ben je bij First Consulting terecht gekomen?

Vanuit mijn eerdere werkervaring in de advieswereld kende ik al meerdere mensen bij First Consulting. Van hen hoorde ik altijd positieve verhalen. Ik ben toen verder in gesprek gegaan met onder andere Fieke Schopenhouer (Associate Partner Business Change), Geert van den Goor (Partner) en Rob Maathuis (Partner) om te kijken of First Consulting ook echt bij me past. De mensen, de cultuur, de korte lijnen in de organisatie, het type projecten, de soort klanten en de verdere groei die First Consulting ambieert, spraken me allemaal erg aan. Gelukkig was de klik er wederzijds en kon ik de overstap maken.

Hoe bevalt de overstap naar First Consulting? Je werkt al een lange tijd in de consulting, wat is er nu anders aan First Consulting?

Ik werk nu een aantal maanden bij First Consulting en tot nu toe bevalt het goed. Ik heb twee mooie opdrachten bij erg leuke klanten. Wat ik goed vind aan de benadering van First Consulting en wat ook past bij mij als persoon, is dat we echt samen met de klant de projecten vormgeven en uitvoeren, waardoor de gekozen aanpak en oplossingen goed passen bij de klant en we al gedurende het project werken aan het borgen van de verandering in de organisatie.

Verder heb ik bij First Consulting een groep gelijkgestemde professionals gevonden die graag samenwerken, kennis en ervaringen uitwisselen, hun expertise inzetten om klanten te helpen en First Consulting verder willen laten groeien, met behoud van al het goede, zoals onze cultuur.

Wat is jouw rol in de ontwikkeling van First Consulting?

Vanuit mijn ervaring ben ik op dit moment in de lead voor business change op twee trajecten bij verschillende klanten. Voor beide trajecten stuur ik teams aan, wat ik heel leuk vind om te doen. Ook draag ik kennis en ervaring over aan collega’s buiten mijn directe project verantwoordelijkheid, door betrokken te zijn bij diverse andere projecten met een business change component en door kennis en ervaring te delen tijdens onze samenwerkingsdagen.

“Bij First Consulting heb ik een groep gelijkgestemde professionals gevonden die graag samenwerken, kennis en ervaringen uitwisselen en hun expertise inzetten.” 
– Corinne Barents
 

Een van de trajecten die ik momenteel begeleid is voor een klant in de UK, waardoor ik meteen ook help om onze business change capability in de UK te vergroten en te versterken. Tot slot is integratie tussen Business Change, Business Process en Business Technology heel belangrijk binnen First Consulting. Ik zoek daarom – samen met anderen vanuit het business change domein – regelmatig de samenwerking op met Business Process en Business Technology collega’s om te kijken hoe we bestaande en nieuwe initiatieven verder kunnen aanpakken en verbeteren.

Tot slot, hoe zit je werkweek eruit?

Mijn werkweek is heel divers, precies wat ik gehoopt had voordat ik begon. Ik ben veel op pad voor het traject bij mijn Nederlandse klant, waarbij ik veel mensen op veel verschillende locaties spreek. Ook is er regelmatig een vroege ochtend call of meeting om even af te stemmen met First Consulting collega’s. Voor het traject in de UK reis ik af en toe naar London, maar ik werk ook veel virtueel en via skype vanuit huis. Dat helpt mij om een goede work-life balance te houden en naast het werk voldoende tijd over te houden voor mijn dochters en andere leuke dingen.