Diepe zakken en e-commerce stuwen aantal overnames in logistiek

20 augustus 2019 Consultancy.nl

Binnen de logistieke sector is de laatste tijd een overnamegolf gaande. Zowel wereldwijd als in Nederland is het aantal transacties toegenomen.

Volgens actuele data van accountants en advieskantoor PwC hebben in het eerste halfjaar van 2019 in de sector transport en logistiek 123 fusies en overnames plaatsgevonden, een stijging van ongeveer 20% ten opzichte van de tweede helft van 2018. De totale waarde van alle transacties komt neer op $63,4 miljard. Binnen de markt is het vooral de logistieke sector die de aanjager vormde voor de groei. Zo was het segment voor logistiek en wegvervoer goed een aandeel van 37%.

Overnamegolf

Ook in Nederland is een heuse overnamegolf zichtbaar. Afgaande op data afkomstig van platform Logistiek.nl, blijkt dat het afgelopen halfjaar zo’n twintig deals hebben plaatsgevonden. Zo fuseerden begin dit jaar onder meer logistieke dienstverleners Visbeen en Post-Kogeko, twee partijen die al jarenlang hadden samengewerkt. Verder werd koelvrieshuis Varekamp Coldstores overgenomen door Nowee Fresh Logistics Holding en was het een maand later de beurt aan postbezorger PostNL, die branchegenoot Sandd kocht voor een bedrag van €130 miljoen. En ook logistiek en ketenbeheerbedrijf Ceva werd begin 2019 ingelijfd, door CMA CGM.

In april werd Panalpina overgenomen door het Deense DSV, voor omgerekend €4,1 miljard, waarmee de Zwitserse logistieke dienstverlener zich naar eigen zeggen tussen de vijf grootste logistieke dienstverleners ter wereld schaarde. En in de zomer van 2019 werd onder andere Gebr. Hoefnagels overgenomen door het Belgischer H. Essers, nam E. van Wijk Groep de Twentepoort Groep over, en was er de overname van De Bloementaxi, door De Winter Logistics, om nog enkele voorbeelden te noemen.

Diepe zakken en e-commerce stuwen aantal overnames in logistiek

Volgens Kees Verweij, een logistiek expert bij Buck Consultants International, zijn er in Nederland verschillende trends zichtbaar, die mede bepalend zijn voor de toename aan fusie- en overnameactiviteit binnen de logistieke sector.

Financiële middelen

Zo geeft hij allereerst aan dat de beschikbare middelen een sterke rol spelen in het stijgend aantal overnames en fusies. Verweij: “Bedrijven hebben meer geld voor investeringen ter beschikking dan enkele jaren geleden. Er worden tegenwoordige robuuste omzetten gemaakt. Het is ook goedkoper om geld te lenen bij de bank. Dan wordt de overname van een concurrent natuurlijk aantrekkelijker.”

Opkomst e-commerce

Een andere trend is de opkomst en verdere omarming van e-commerce in de markt, een gegeven dat volgens Verweij weliswaar nieuwe mogelijkheden biedt, maar ook zorgt voor nieuwe spelregels in het logistieke domein. Aan logistieke dienstverleners de taak om zich aan de snel veranderende markt aan te passen en de nieuwe wet- en regelgeving te omarmen en eigen te maken.

Veel partijen willen het wiel echter niet opnieuw uitvinden en kiezen er daarom voor, zo legt Verweij uit, te fuseren (of een overname te doen) met een speler waar deze kennis reeds aanwezig is. Als praktijkvoorbeeld wijst hij op de overname medio vorig jaar van e-fulfilment speler S&H. Het bedrijf werd 100% ingelijfd door DSV en hanteert inmiddels de naam DSV Multi-Channel Fulfilment. 

Toenemende eisen verladers, nieuwe concurrenten

Als derde trend in de markt wijst Verweij op het feit dat verladers steeds hogere eisen stellen aan logistieke dienstverleners: “Daar kun je als dienstverlener door schaalvergroting een antwoord op hebben.” Bovendien duiken almaar nieuwe concurrenten op in de markt, vaak met innovatieve logistieke oplossingen. Die nieuwe concurrenten – te denken valt aan bedrijven als Flexport of Uberfreight – kunnen vanuit de bedreiging die zij vormen, maar ook vanuit de kansen die deze bieden, een reden zijn om een overname of fusie te overwegen. Verweij: “Daar moet je als dienstverlener ook op inspelen en een overname kan hierbij een deel van het antwoord zijn.”

De logistiek expert verwacht dat de hausse aan overnames en fusies in de markt voorlopig nog wel even doorzet, in elk geval op de korte termijn. Verweij: “Ik verwacht in de komende twee jaar dat er nog wat overnames zullen plaatsvinden in de sector in Nederland.”

Op zijn minst zal er binnen de branche meer samenwerking te zien zijn tussen logistieke dienstverleners, legt hij uit, waarbij “de ultieme vorm van samenwerking toch wel een fusie is, of bij meer ongelijke partijen een overname.” Voor de verdere toekomst waagt Verweij geen voorspellingen te opperen, zeker gezien de volatiele politiek-economische ontwikkelingen in de wereld: “Dat is koffiedik kijken.”

More on: Buck Consultants International
Netherlands
Company profile
Buck Consultants International is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Buck Consultants International is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands and United States.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.