Private equity-dealwaarde in zorg naar recordhoogte: $63 miljard

17 juni 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd

De dealwaarde van private equity-overnames in de gezondheidszorgsector is vorig jaar wereldwijd gestegen tot ruim $63 miljard, een recordniveau. De meeste deals vinden plaats in Noord-Amerika, de sterkste groei wordt echter geboekt in de Aziatisch-Pacifische regio.

Te midden van een bloeiende, mondiale markt voor fusies en overnames (geschat op zo'n $3,4 biljoen in 2018) bereikte de private equity-dealmarkt vorig jaar een hoogtepunt, volgens een analyse van Bain & Company. Terwijl het totale aantal private equity-deals met iets meer dan 1.700 (exclusief add-ons) op het zelfde niveau bleef, steeg de totale waarde van de transacties met 11% naar $447 miljard.

De zorgsector was wederom een van de meest populaire segmenten onder private equity-partijen. Zo steeg de totale dealwaarde in deze sector in 2018 met bijna 50% van $42,6 miljard naar $63,1 miljard, terwijl het aantal deals ten opzichte van het voorgaande jaar met 19,2% toenam (van 265 naar 316). De gezondheidszorg vertegenwoordigt nu bijna 30% van alle transacties binnen het mondiale private equity-landschap.

2018 was topjaar voor in private equity-partijen binnen de gezondheidszorg sector

“2018 was een ongelooflijk jaar wat betreft deals in de gezondheidszorgsector. Hoewel het vierde kwartaal voor de wereldwijde financiële markten bijzonder volatiel was en ondanks dat mondiale politieke ontwikkelingen in deze periode hebben bijgedragen aan een sterk gevoel van onbehagen onder veel beleggingsprofessionals, waren de stevige fundamenten van de gezondheidszorg en het aantrekkelijke trackrecord van de sector een baken voor beleggers die op zoek waren naar een veilige haven”, vertelt Nirad Jain, co-hoofd van Bain & Company's wereldwijde Healthcare Private Equity-praktijk. 

Binnen de Noord-Amerikaanse zorgsector vonden vorig jaar wederom de meeste overnames plaats, 149 in totaal. Deze transacties waren opgeteld goed voor een totale dealwaarde van $29,6 miljard.

In Europa steeg het aantal deals van 70 in 2017 naar 73 in 2018. Ondanks deze betrekkelijk bescheiden toename, bereikte de totale dealwaarde met $17,8 miljard afgelopen jaar een recordhoogte. “Deze waarde is vooral gerealiseerd door twee grote biofarmaceutische deals, die van Recordati en Zentiva. Deze zijn samen goed voor maar liefst $9,8 miljard", verklaart Jain. 

De Aziatisch-Pacifische regio kende in 2018 een sterke toenama in activiteit. Het dealvolume steeg met 44% (van 61 naar 88 transacties), gestuwd door het groeiende aandeel van consumenten dat in de regio  toegang krijgt tot gezondheidszorg. In lijn hiermee is ook de totale dealwaarde in deze regio verdubbeld van $7,2 miljard in 2017 naar $15,8 miljard afgelopen jaar. Zorgaanbieders waren verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle activiteiten – lees: voor 45% van het dealvolume en voor 55% van de totale dealwaarde – en werden vooral gestimuleerd tot investeringen door de groeiende zorgconsumptie in China en India, waar tezamen ruim 2,7 miljard mensen wonen.

Met name Noord-Amerika en Aziatisch-Pacifische regio kenden een verhoogde dealactiviteit

Megadeals

Een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de groei van de totale dealwaarde betreft de stijging van het aantal megadeals. In 2018 werden in de wereldwijde gezondheidszorgsector achttien deals gesloten met een waarde van meer dan $1,0 miljard. Van deze deals hadden er acht een waarde van meer dan $2,0 miljard. Hiervan hadden vier een waarde van meer dan $4,0 miljard, zoals de grootste buy-out van het afgelopen decennium: KKR nam in oktober 2018 Envision Healthcare over voor $9,9 miljard. De investeringen van CVC Capital Partners, PSP Investments en StepStone in Recordati en die van Veritas Capital, Evergreen en Coast Capital in athenahealth waren respectievelijk de tweede en derde grootste transacties.

De top tien van private equity-deals in de gezondheidszorg bestond verder uit Healthscope (Azië-Pacific), Zentiva (Europa), Sound Inpatient Physicians (Noord-Amerika), Mehiläinen Oy (Europa), LifeScan (Noord-Amerika), Sebia International (Europa; 60% deal) en Sirtex Medical (Aziatisch-Pacifische regio). Deze top tien van private equity-deals was goed voor ongeveer 60% van de totale dealwaarde in 2018, oftewel: $38 miljard. 

Binnen de gezondheidszorg was het farmaceutische segment opnieuw het meest gewild onder private equity-partijen – geïllustreerd door de deals van Recordati en Zentiva en de buy-outs van athenahealth en GE Healthcare. Bovendien waren private equity-fondsen ook actiever in niches zoals gedragswetenschappen, waar autisme en andere specialistische segmenten aan populariteit winnen, wat bijvoorbeeld blijkt uit de overname van het Centre for Autism and Related Disorders (CARD) door investeerder Blackstone. Verder bleven beleggers hun geld zetten op de toenemende consumptie van gezondheidszorg – denk hierbij onder meer aan de opkomst van telegeneeskunde en home health models.

Megadeals blijven kenmerkend voor fusies en overnames binnen de gezondheidszorg. Toch is er ook een aanzienlijke waardevermeerdering gerealiseerd door kleinere deals in 2018

Corporate venturing

In lijn met de wereldwijde M&A-activiteit, is de waarde van corporate venturing sinds 2013 meer dan verviervoudigd nu bedrijven M&A gebruiken om hun innovatiekracht te versterken. Al enige tijd betreden corporates enthousiast de zorgsector. De corporate venturing dealwaarde in de zorg kwam in 2018 uit op $435 miljard, waarmee het vorige record van $432 miljard uit 2015 is overtroffen.

“Bedrijven in de zorgsector richten zich in toenemende mate op fusies en overnames voor omzet- en aandeelhoudersgroei”, aldus Jain. De Bain & Company-expert gelooft dat de waargenomen groei van M&A-activiteiten de komende tijd zal aanhouden: “Er zijn geen tekenen van afname. Private equity-partijen beschikken over een recordniveau aan kapitaal."

Ondanks dat er sprake is van een bloeiende periode, moet volgens Jain niet te vroeg worden gejuicht, bijvoorbeeld omdat vrij plotseling onzekerheid kan ontstaan op de wereldwijde aandelen- en schuldenmarkten: “Grote deals kunnen dan steeds moeilijker gerechtvaardigd worden.”

Gerelateerd: Aantal overnames in de zorg stijgt voor vijfde jaar op rij.