Aantal overnames in de zorg stijgt voor vijfde jaar op rij

19 maart 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal transacties in de zorg steeg vorig jaar voor het vijfde jaar op rij tot recordhoogte. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte Corporate Finance. 

Het aantal deals binnen de gezondheidszorg kwam in 2018 uit op 96, een stijging van ruim 6% ten opzichte van de 90 deals in 2017. Met deze vijfde stijging op rij vond vorig jaar wederom het hoogste aantal transacties plaats sinds de metingen begonnen in 2008. In de analyse keken de onderzoekers van het Big Four-kantoor naar alle transacties – een overname van aandelen, dan wel oprichting van een joint-venture – gerelateerd aan zorgondernemingen met een omzet van minimaal €5 miljoen. Het kan hierbij gaan om ziekenhuizen, thuiszorg- en GGZ-instellingen, evenals toeleveranciers van medische technologie, hulpmiddelen en dienstverlening. Deals in de farma- en biotechnologiesectoren zijn niet meegenomen in de berekening.

De groei van het aantal transacties komt met name door een stijging van het aantal transacties in de GGZ/GZ (10 in 2018 vs 4 in 2017), verzorging, verpleging en thuishulp (13 in 2018 vs 9 in 2017) en overige zorgaanbieders (20 in 2018 vs 16 in 2017). Het aantal transacties in de toelevering en dienstverlening is daarentegen licht gedaald ten opzichte van 2017 (57 in 2017 vs 48 in 2018).

Aantal fusies en overnames in de zorg

In totaal ging er vorig jaar naar schatting €2,3 miljard gemoeid met de fusies en overnames in de zorgsector. Onder de meest opvallende transacties bevindt zich onder meer de overname van Top Mondzorg door Nordic Capital. De tandheelkundige keten werd daarna met een Duitse en een Zwitserse branchegenoot gefuseerd om European Dental Group te vormen, waarmee vervolgens ook Excent Tandtechniek werdt ingelijfd. Een andere grote deal was de acquisitie van Dagelijks Leven, Woonzorgnet en Allerzorg – aanbieders van voornamelijk woon- en ouderenzorg – door hun internationale branchegenoot Orpea. Verder nam AAC Capital Partners fysiotherapeutenketen Fysius over en werd Medsen – een apothekersketen en bereidingsapotheek – gekocht door Bencis Capital Partners. 

Opvallend is dat investeerders hun belang in de Nederlandse zorgmarkt uitbouwden. Private equity-partijen hebben – met inbegrip van transacties door portfolio-ondernemingen – 34 acquisities verricht in 2018, een stijging van 30% in vergelijking met het aantal aankopen in 2017. “Investeerders zien de zorg in toenemende mate als een aantrekkelijke sector om in te investeren, alhoewel regelgeving en bekostiging gepercipieerde risico’s vormen”, vertelt Dagmar Enklaar, Partner bij Deloitte Corporate Finance. 

“Ze richten zich vanuit diversificatieperspectief meer op deze sector omdat de zorg minder cyclisch is en sterke marktkarakteristieken heeft”, vervolgt Enklaar, die toevoegt dat de vergrijzing er bovendien voor zorgt dat de zorg tegenwoordig een groeimarkt is. Ook geeft ze aan dat de zorg zelf ontvankelijker is voor een samenwerking met private equity dan een paar jaar geleden: “De sector zit in een transitie waarbij er efficiënter gewerkt dient te worden, wat onder andere kan door te consolideren. Er dient geïnvesteerd te worden in innovatie en digitalisatie, zaken waarbij investeerders bij uitstek kunnen ondersteunen.”

Aantal fusies en overnames in de zorgsector

Wat hierbij ook meespeelt is dat er behoefte is aan meer schaal, waarmee taken en activiteiten effectiever kunnen worden uitgevoerd. Dit is van groot belang tegen de achtergrond van de toenemende druk vanuit zorgverzekeraars om efficiënter te opereren, legt Enklaar uit. Dit uit zich onder meer in de ketenvorming die al enkele jaren gaande is. De ontwikkeling begon in de mondzorg, een domein dat inmiddels steeds meer bestaat uit ketens in het bezit van een select aantal private-equity-investeerders. Bij fysiotherapeuten, huisartsen en in de geestelijke gezondheidszorg voltrekt zich nu een vergelijkbare ontwikkeling.

Ondanks dat de marktontwikkelingen om schaalvergroting en consolidatie vragen, ziet Enklaar ook nog veel deelgebieden waarin de toelevering van zorg nog altijd gefragmenteerd is: “Voorbeelden daarvan zijn medische laboratoria en toeleveranciers van disposables en instrumenten. Hier wordt veel transactieactiviteit verwacht.”