Opleidingsinstituut Sioo verhuist naar het WTC in Utrecht

12 juli 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na tien jaar te zijn gevestigd in een ruime kantoorverdieping in Rijnsweerd-Noord, zal Sioo eind dit jaar verhuizen naar een nieuwe locatie. Het opleidingsinstituut zal per oktober neerstrijken in het WTC gebouw in Utrecht, vlakbij het Centraal Station.

Het opleidingsinstituut heeft, zo valt te lezen in een persverklaring, “bewust gekozen voor een duurzame ‘hub’-locatie”, waar veel disciplines, organisaties en mensen samenkomen maar waar ook wonen, werken en reizen terug te vinden zijn. “Het is die dynamiek die Sioo ook (op)zoekt in de programma’s en waar wij samen met de deelnemers werken aan uitdagende organisatie- en verandervraagstukken”, laat Peter Paul Kerpel, zakelijk directeur bij Sioo, weten in een reactie.

Vaker verhuisd

Het is niet de eerste keer dat de opleider, die in 1958 (mede op initiatief van de organisatieadvieswereld) werd opgericht door acht Nederlandse universiteiten, verhuist naar een nieuwe locatie. Het eerste kantoor van Sioo was een statig grachtenpand aan de Oude Delft in Delft. Kerpel blikt terug: “Er was net ruimte voor twintig stoelen. In 1965 wordt dit pand echt te klein en verhuist Sioo naar een kantoor in het Bouwcentrum aan het Weena in Rotterdam.”

In 1976 kiest Sioo voor een meer centrale locatie in Nederland en vestigt het kantoor in de Radboudtoren; een kantorencomplex dat deel uitmaakt van winkelcentrum Hoog Catharijne. Als gevolg van de sterke groei van de opleider besluit Sioo in 1984 opnieuw te verhuizen naar de even verderop gelegen Radboudpoort, eveneens op Hoog Catharijne.  En, twaalf jaar later, in lijn met een nieuwe koers die Sioo is ingeslagen, maakt de opleider wederom een verhuizing mee, naar een nieuw, geheel volgens eigen wensen ingerichte, kantoorverdieping aan de Helfrichlaan, direct achter de Jaarbeurs. Geheel in de tijdgeest doen ook de ‘werkplek’ en ‘stiltecel’ hun intrede”, blikt Kerpel terug.

Opleidingsinstituut Sioo verhuist naar het WTC in Utrecht

Daarmee is de verhuisdrift van Sioo, dat afgelopen jaar zijn zestigjarig jubileum vierde, nog niet voorbij. Het is 2009 als de opleider besluit om hun kantoorverdieping aan de Helfrichlaan te verruilen voor een ruime verdieping in een modern kantoor in Rijnsweerd-Noord, aan de buitenrand van Utrecht. De opleider betrekt de achtste verdieping met uitzocht over een groot deel van de provincie. “Sioo wil haar nieuwe ambities en nieuw elan graag terugzien in een ander soort werkomgeving”, luidt de achterliggende motivatie.

De afgelopen tien jaar is dit kantoor de thuisbasis geweest van Sioo, dat als zelfstandig instituut leertrajecten op maat maakt en fungeert als een platform dat het relatief jonge vak van verandermanagement en organisatiekunde verder helpt ontwikkelen.* Het is in deze periode dat Sioo onder leiding staat van rector Ard-Pieter de Man (2013-2018), een professional met meer dan twintig jaar aan advieservaring, onder meer opgedaan bij KPMG en Atos Consulting.

Na vijf jaar aan het roer te hebben gestaan, wordt De Man begin 2018 opgevolgd door Jesse Segers. een expert op het gebied van leiderschap, een onderwerp dat hij als hoogleraar aan de Antwerp Management School sinds 2014 ook doceert. De Man besloot zijn post als rector van Sioo over te dragen na de afronding van een periode van vernieuwing binnen het instituut.

World Trade Center

Inmiddels tien jaar verder, en onder leiding van Segers, maakt Sioo nu opnieuw een (“bewuste en duurzame”) keuze voor vestiging op een centrale locatie in Utrecht; het Word Trade Center (WTC) direct gelegen aan het station. Kerpel licht de stap verder toe: “Sioo kiest bewust voor een compact kantoor op een centrale dynamische plaats in de stad met ook veel en gevarieerde contact- en ontmoetingsmogelijkheden binnen en rond het eigen kantoor. Het kantoor zelf voldoet aan de hoogste normen van duurzaamheid die momenteel haalbaar zijn en staat te boek als het best bereikbare kantoor in Nederland.”

Sioo kent in het nieuwe kantoor zelf geen faciliteiten voor cursus- en intervisiegroepen maar maakt hiervoor wel gebruik van andere mogelijkheden binnen het WTC en in de directe omgeving. Kerpel: “Vanzelfsprekend zijn onze klanten voor oriëntatie- en intakegesprekken ook altijd welkom in het nieuwe kantoor dat mede is gekozen en ingericht op basis van de Sioo-waarden Ondernemen(d), Open(ess) en Samenwerken.”

Voor de inrichting van het nieuwe kantoor heeft Sioo gekozen voor interieurexpert Rever. Kerpel: “Rever heeft een bewezen goed ‘oor’ de wensen van de klant en heeft een aanpak die goed aansluit bij onze missie en wenst tot samenwerken in de totstandkoming van een mooi ontwerp en ruimte voor veelzijdig (samen)werken.”

* Doelgroep voor de opleidingen van Sioo zijn bijvoorbeeld bestuurders, (interim)managers, kwartiermakers, stafspecialisten en adviseurs, die bijvoorbeeld werkzaam zijn bij overheden, non-profitorganisaties en het bedrijfsleven.