Ronald van Rijn leidt belangenbehartiger voor de adviesbranche
De Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) heeft een nieuwe voorzitter: Ronald van Rijn, in het dagelijkse leven partner bij JBR. Zijn belangrijkste ambitie: over de bühne brengen dat de ROA toegevoegde waarde levert aan de branche. De transitie naar een inclusief netwerk voor bureaus en consultants moet dit kracht bijzetten.
Ronald Van Rijn (54) is sinds 2015 bestuurder bij de ROA, en na een tijdje de rol van vicevoorzitter te hebben bekleed, schuift hij nu door naar de hoogste positie. De benoeming van Van Rijn valt samen met het afscheid van Johan van Triest bij BMC, en hierdoor ook bij de ROA – de bestuursfunctie binnen de ROA wordt van oudsher ingevuld door een bestuurder werkzaam bij de achterban van de belangenbehartiger voor de adviesbranche.
Van Triest werkte meer dan twaalf jaar bij de overheidsadviseur. De afgelopen jaren was dat eerst als topman van BMC Advies, de adviespraktijk van de zakelijke dienstverlener, en meest recentelijk als bestuursvoorzitter van de groep. Na het bureau tijdens de afrondende fase van de integratie binnen Randstad-dochter Yacht te hebben geleid, vond Van Triest dat het moment was aangebroken om het stokje over te dragen aan een nieuw gezicht. Hij is inmiddels bestuurder van een nieuw investeringsfonds, gericht op innovatieve ondernemingen in de zorg.
Ervaren bestuurder
De nieuwe ROA voorzitter Van Rijn kan bogen op meer dan dertig jaar aan ervaring. Na voor twee kleinere consultancykantoren te hebben gewerkt, sloot hij zich in 1992 aan bij JBR – een consultancybureau gespecialiseerd in strategie, corporate finance en restructuring. Zes jaar later werd hij er managing partner, een rol die hij tot de dag van vandaag nog vervult.
In zijn advieswerk focust Van Rijn zich op fusies & overnames, waarderingen, het ophalen van groeifinanciering en herstructureringen. Gedurende zijn lange loopbaan heeft hij tientallen bestuurders, toezichthouders, aandeelhouders en managers bijgestaan, met een nadruk op klanten actief in de sectoren maritiem, offshore, energie, food & agri en technologie.
Onder kenners staat Van Rijn bekend als iemand die mensen bij elkaar kan brengen om zodoende de beste gezamenlijke resultaten te realiseren. Zelf omschrijft hij zichzelf als een adviseur die klanten graag helpt met het “zien van het juiste perspectief” en als iemand die betrokkenheid hoog in het vaandel heeft staan. “Ik houd graag enige afstand van het probleem, niet van de klant.”
Open netwerk
In zijn nieuwe functie gaat Van Rijn zich richten op de verdere uitrol van de strategie die de afgelopen jaren is ingezet. Van oorsprong is de ROA een exclusieve club van organisatieadviesbureaus. De branchevereniging werd in 1970 opgericht en vertegenwoordigt via en lidmaatschapsmodel de top van de branche. Focus op kwaliteit is hierbij het belangrijkste speerpunt – De ROA heeft een gedragscode voor leden die volgens de belangenbehartiger behoren tot de hoogste in de markt, en daagt alle bureaus actief uit om de kwaliteit van hun advieswerk naar een steeds hoger plan te tillen.
Deze focus op kwaliteit blijft de kern van de strategie van ROA. Tegelijkertijd wordt ingezet op een transitie van een exclusieve club naar een meer open netwerk. Naast dat ze ROA-lid kunnen worden, is het voor adviesbureaus sinds vorig jaar ook mogelijk zich als partner aan te sluiten. In ruil voor een partnership krijgen adviseurs van participerende bureaus toegang tot drie netwerken gericht op professionalisering en netwerken.
Het Young Consulting Network (YCN) is opgetuigd voor jonge adviseurs, het Consulting Executive Network (CEN) is toegespitst op aankomende partners en directeuren en het Consulting Captains Network (CCN) is opgetuigd voor partners en directeuren. De teller staat momenteel op 25 partners en de ROA heeft de ambitie om dit aantal fors uit te bouwen.
“De ROA is inmiddels een inclusieve branchevereniging. We spannen ons in om verbinding te maken met alle organisatieadviesbureaus in Nederland die ertoe doen, lid of geen lid.”
Inclusieve branchevereniging
“We spannen ons in om verbinding te maken met alle organisatieadviesbureaus in Nederland die ertoe doen, lid of geen lid. Dit maakt de ROA een inclusieve branchevereniging; het gaat niet alleen om de aangesloten leden, maar om het belang van de hele branche”, aldus Van Rijn. Hij benadrukt dat door juist onderling samen op te trekken richting zowel interne als externe stakeholders, de branche een grotere vuist kan maken. “We willen samen werken aan een sector die gezien mag worden.”
De top van de Nederlandse adviesbranche is volgens onderzoek goed voor zo’n €1.3 miljard aan omzet. Toonaangevende bureaus van buitenlandse bodem (denk aan McKinsey & Company, Boston Consulting Group of Capgemini Invent) en eigen kweek (denk aan Berenschot of Twynstra Gudde) spelen een belangrijke rol in het helpen van organisaties in de publieke en private sector met hun meest complexe uitdagingen en het succesvol uitvoeren van verandertrajecten.
Over de toegevoegde waarde van consultants wordt al sinds het ontstaan van het vak gesteggeld – uit onderzoek van enkele jaren geleden, uitgevoerd door de ROA, en uit onderzoek vorig jaar van ROA’s Britse evenknie de MCA, kwam naar voren dat consultants, gemiddeld genomen, meer waarde toevoegen aan het bedrijfsleven en de maatschappij, dan dat zij kosten.
Van Rijn: “De sector mag trots zijn op de toegevoegde waarde voor de economie én voor de samenleving.” Van Rijn wil dat de ROA als vertegenwoordiger én initiatiefnemer van de branche dit nog nadrukkelijker naar buiten toe etaleert.
In zijn eigen werk noemt de nieuwe topman zich de “playing captain”. Nu kijkt hij uit om deze rol ook als voorzitter van de ROA op te pakken.