Omzet van Berenschot groeit 7 procent naar €45 miljoen

26 juni 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Organisatieadviesbureau Berenschot kan terugkijken op een geslaagd jaar. Reden voor topman Hans van der Molen om de koers te verleggen van een korte termijn focus op financiële resultaten, naar midden- en lange termijn strategische thema’s.

Over het boekjaar van 2018 wist het advieskantoor uit Utrecht – een van de oudste organisatieadviesbureaus van ons land – een omzetstijging van 7% te realiseren, naar €45,5 miljoen. De winst werd opgeschroefd van break-even in 2017 naar €1,6 miljoen in 2018. Volgens topman Van der Molen, die sinds september 2017 aan het roer staat van Berenschot, laten de resultaten zien dat het adviesbureau de weg omhoog definitief heeft ingeslagen. 

Vanzelfsprekend wordt de omzet van Berenschot gestuwd door de sterke markt voor adviesdiensten. Het adviesbureau werkt voor opdrachtgevers in de publieke en private sector, en binnen alle industrieën wordt Berenschot ingeschakeld om te helpen met organisatieverandering, digitalisering, beleid & bestuur, innovatie en HR-vraagstukken. Het bureau is ook internationaal actief, waaronder in België en Curaçao. 

Als gevolg van deze ontwikkeling, maakt de Nederlandse adviesmarkt als geheel een sterke groei door, die naar schatting ligt tussen de 5% en 7% voor het topsegment. Dat maakt dat veel advieskantoren in het afgelopen jaar zijn gegroeid, waaronder ook de Big Four kantoren, en bureaus die soortgelijke profielen als Berenschot hebben, zoals Andersson Elffers Felix en Twynstra Gudde.
Omzet van Berenschot groeit 7 procent naar €45 miljoen

Uit data van Source Global Research, een Brits analistenbureau, komt naar voren dat de top van de Nederlandse adviesmarkt goed is voor een omzet van meer dan €1,3 miljard. Met een groei van 7%, is het Berenschot net aan gelukt om beter dan het marktgemiddelde te presteren. De vooruitzichten voor het huidige jaar zijn volgens de analisten positief te noemen, en Berenschot topman Van der Molen geeft aan dat het bureau dit in de praktijk ook ziet. "De omzet in de eerste vijf maanden was 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en het resultaat is ruim verdubbeld. En onze formatie groeit dit jaar naar verwachting met dertig naar circa 380 medewerkers.”

Ook wist Berenschot zijn diensten buiten zijn kern consultancyaanbod uit te breiden. Zo hebben zowel de recent gelanceerde trainingstak (Berenschot Academy) als de interimpraktijk (Berenschot Interim Management) te maken met een toenemende vraag naar hun diensten.

De stevige basis betekent dat het 80-jarige advieskantoor zijn horizon nu kan verbreden naar de langere termijn. Van der Molen gaat zich nu de komende periode veel meer bezighouden met vraagstukken zoals ‘hoe blijven we een topwerkgever voor talent?’ en ‘wat is ons onderscheidend vermogen?’. Terwijl de details nog uitgedacht moeten worden staat in elk geval centraal, het creëren van maatschappelijke waarde. “We willen ons richten op maatschappelijke relevante vraagstukken zoals de energietransitie en transformatie van de zorg. Daarin kan Berenschot bij uitstek onderscheidende proposities bieden.” 

Bekijk de rubriek Financiele cijfers voor een overzicht van de omzetontwikkelingen van Nederlandse adviesbureaus.