Mitopics begeleidt IT-outsourcingstraject bij Nooteboom Trailers

09 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Mitopics heeft de uitbesteding van een groot deel van de IT-functie van Nooteboom Trailers begeleid. De IT-adviseur ondersteunde de trailerbouwer gedurende de inventarisatie-, RFI-, RFP- en onderhandelfase.

Het in 1881 opgerichte Nooteboom Trailers ontwerpt en bouwt trailers. Hierbij richt het in Wijchen – nabij Nijmegen – gevestigde internationale familiebedrijf zich veelal op uitzonderlijk wegvervoer. De trailers van Nooteboom hebben een nuttig draagvermogen van 20 tot 200 ton. Ook biedt het bedrijf met zijn internationale serviceconcept onderhoud, service & revisie en levering van reserveonderdelen, en verzorgt het de in- en verkoop van gebruikte trailers. Met een kleine 500 medewerkers realiseert het bedrijf een omzet rond de €100 miljoen. 

Vanuit Nootebooms visie dat de toegevoegde waarde van de ICT-afdeling bestaat in de ondersteuning van de bedrijfsstrategie en een excellente operationele uitvoering, heeft het bedrijf besloten een groot deel van de IT uit te besteden, geeft manager ICT Albert de Boer aan. Hij kwam in contact met Richard Heijne den Bak, senior consultant bij Mitopics, tijdens de Mitopics-training IT-outsourcing. De Boer nam deel aan de training met het oog op de voorgenomen IT-uitbesteding. De inzichten die hij opdeed tijdens de training hielpen hem heldere keuzes te maken ten aanzien van de uitbestedingsaanpak. 

Mitopics begeleidde Nooteboom vervolgens gedurende het outsourcingstraject – bij de inventarisatie, de request for information (RFI), de request for proposal (RFP) en de onderhandelingen. Tijdens de RFI-fase werd gebruikgemaakt van Outsourcing Hub. Via dit IT-uitbestedingsplatform – waarbij Mitopics is betrokken in de rol van kennispartner – kon snel een selectie worden gemaakt uit diverse mogelijke IT-partners.

Mitopics begeleidt IT-outsourcingstraject bij Nooteboom Trailers

Uiteindelijk heeft Nooteboom gekozen voor Detron, een grote ICT-dienstverlener die private en publieke organisaties als Carpetright, G4S, NLE, Het Rode Kruis en Rijkswaterstaat tot zijn klantenkring mag rekenen. Detron wordt verantwoordelijk voor Nootebooms datacentrumdiensten – servers, storage, back-up en disaster recovery – en het werkplekbeheer, inclusief de CAD-werkstations. Dat ook deze computer aided design-stations zijn meegenomen mag bijzonder worden genoemd, gezien de intensieve grafische verwerking die kenmerkend is voor deze werkstations. Om de kwaliteit te waarborgen is de virtualisatieoplossing die Detron hiervoor inzet getoetst in een proof of concept.

Met de door Nooteboom gekozen uitbestedingsaanpak is de trailermaker voortaan alleen nog verantwoordelijk voor de regie op externe leveranciers, het beheer van specifieke (bedrijfs)applicaties en het netwerk- en informatiemanagement. Daarmee zijn de beoogde doelstellingen behaald. 

Het uitbestedingstraject kenmerkte zich volgens Mitopics onder meer door de strakke en duidelijke procedure, “diverse partijen uit de markt gaven dit aan”, aldus de IT-adviseur: “Dit zien ze weleens anders bij vergelijkbare productiebedrijven.” Gedurende de onderhandelingen werd veel aandacht geschonken aan het vastleggen van elementen gericht op een positieve samenwerking. “Vanzelfsprekend zijn er wel duidelijke meetbare servicelevels afgesproken met verbetermechanismen indien servicelevels niet gehaald worden”, aldus Mitopics. 

De overgang van de IT-functie vindt gefaseerd plaats. De voorbereidende fase en de inrichting van de regie-organisatie waren voltooid op 1 maart dit jaar. Per die datum is de verantwoordelijkheid overgedragen, zodat gebruikers ook vertrouwd raken met de situatie. Momenteel voert Detron nog de transformatie naar de nieuwe omgeving uit. 

Lees ookMitopics begeleidt ERP- en partnerselectietraject bij Tsubaki.