Mitopics begeleidt ERP- en partnerselectietraject bij Tsubaki

14 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Mitopics heeft Tsubaki, een fabrikant van componenten en apparatuur voor krachtoverbrenging binnen de industrie, begeleid bij een ERP- en partnerselectietraject. 

Jarenlang werkte Tsubaki met Unit4 Agresso Wholesale, een ERP-pakket voor de groothandel, vertelt Marco Schoonderwaldt, ICT-Consultant bij Mitopics: “Het bedrijf liep echter tegen de grenzen van het systeem aan en daarnaast bleek de integratie met deeloplossingen van derde partijen lastig te realiseren.” Daarom werd de hulp ingeroepen van Mitopics, dat Tsubaki ondersteuning heeft geboden bij het selecteren van de juiste ERP-partner en het passende ERP-pakket. 

Tsubaki, een fabrikant van een breed scala aandrijftechniekcomponenten en -apparatuur, is onderdeel van het Japanse Tsubakimoto Chain, dat afgelopen jaar een omzet kende van een slordige $2 miljard. De belangrijkste productlijn omvat industriële aandrijfkettingen, bevestigingskettingen en grote formaten transportkettingen. Aanverwante producten zoals koppelingen, tandwielen, veiligheidsvoorzieningen, tandriemen en katrollen vormen een aanvulling op het programma van de fabrikant.

Aan de slag

“Bij de start van het selectietraject is een projectgroep geformeerd uit managementteamleden, proceseigenaren en toekomstige key-users. Het vroeg samenstellen van een projectgroep, die de gehele selectie en implementatie bij elkaar bleef, zorgde voor betrokkenheid en draagvlak”, zegt Schoonderwaldt, die toeveoegt dat Mitopics naast het selectieproces ook de inhoudelijkere begeleiding heeft verzorgd tijdens het transformatietraject. “In nauwe samenwerking met materiedeskundigen van Tsubaki zijn de bedrijfsprocessen geanalyseerd en geoptimaliseerd. Op basis hiervan zijn specifieke en onderscheidende eisen en wensen opgesteld. Hierbij is bijvoorbeeld uitvoerig gekeken naar het aansturen van de assemblage-afdeling en de eisen en wensen ten aanzien van dimensies en restmaterialen.”

Mitopics begeleidt ERP- en partnerselectietraject bij Tsubaki

In eerste instantie kwamen de onderzoekers van Mitopics uit op een longlist van dertien verschillende combinaties van pakketten en leveranciers. Na overleg met managementteamleden van Tsubaki, werd dit aantal teruggebracht naar vier kandidaten. “Op basis van steekproeven zijn vervolgens de twee best passende applicaties geselecteerd. Aan drie partijen is verzocht een offerte uit te brengen. Middels een uitgebreide demonstratie, is met en door de volledige projectgroep, de best passende applicatie bepaald. De geoptimaliseerde processen en specifieke eisen en wensen fungeren hierbij als functionele meetlat en zorgen voor onderscheidend vermogen. De projectteamleden worden hierbij optimaal voorbereid op hun rol tijdens de implementatie”, aldus Schoonderwaldt.

Verder heeft Mitopics de fabrikant tijdens het veranderproces eveneens ondersteuning geboden bij het opstellen van de uitgebreide offerteaanvraag, het inbrengen van een eigen set aan contractuele voorwaarden, (juridische) ondersteuning bij de onderhandelingen met de leveranciers en het verantwoorden van gemaakte keuzes aan het moederbedrijf van Tsubaki in Japan. “Het kunnen leveren van ondersteuning bij de juridische kant van de contractvorming en de onderhandelingen was een belangrijke overweging in de keuze voor Mitopics”, zegt Jean-Paul Frishert, CFO van Tsubaki, die aangeeft met een positief gevoel terug te kijken op het samenwerkingsverband. 

Gekozen oplossing

De best passende functionaliteit, de onderhandelde contractuele voorwaarden, de prijsstelling en het verwachte partnerschap met de leverancier waren de factoren die de uiteindelijke keuze hebben bepaald, geeft Schoonderwaldt aan: “Tsubaki en ERP-leverancier HSO hebben recent de contracten getekend voor het vervangen van UNIT4 door Microsoft Dynamics 365. MS Dynamics 365 is de doorontwikkeling van Dynamics Ax (Axapta). De overeenkomst omvat het leveren van de applicatie als clouddienst, de implementatie, onderhoud en support.”

Met de gekozen oplossing beschikt Tsubaki over een moderne applicatie die goed aansluit op de bedrijfsprocessen. “Schaalbaar in functionaliteit en aantallen gebruikers waarmee Tsubaki is voorbereid op verdere groei van de organisatie. Partner HSO heeft ruime ervaring in handel en productie. Beide partijen hebben vertrouwen in een vruchtbare samenwerking in de komende jaren”, besluit Schoonderwaldt.