Nyenrode en PA ontwikkelen datascience masterclass voor auditors

20 maart 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Nyenrode Business Universiteit heeft een nieuwe opleiding gelanceerd: de masterclass Data-Driven Audit. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met consultancykantoor PA Consulting Group.

Volgens het opleidingsinstituut speelt de tweedaagse opleiding in op de veranderende aard van het auditvak. De rol van technologie wordt steeds belangrijker en hierdoor krijgen auditors en risk managers te maken met een nieuwe dynamiek en werkwijze. “Data verandert de manier waarop audits worden uitgevoerd. Dit resulteert in allerlei vaktechnische dilemma’s. Hoe ga je om met de accuraatheid van een model, modelvalidatie en datakwaliteit-issues? En wat betekent dit voor de rollen en verantwoordelijkheden? Deze en andere vragen komen aan bod in de masterclass Data-Driven Audit”, legt Remmelt Vetkamp van Nyenrode uit.

Zijn uitspraak ligt in een lijn met een wereldwijde trend die al jaren gaande is in auditland. Zowel externe auditors zoals de Big Four-kantoren, als interne auditors maken steeds meer gebruik van data analytics om de kwaliteit van hun audits te verbeteren. Het gaat hierbij niet alleen over volume – via automatisering kunnen meer audits worden verwerkt dan mensen aankunnen – maar vooral over de kwaliteit. Slimme algoritmen kunnen in enkele minuten door bergen aan data struinen, en patronen en links ontdekken die met het blote oog niet of nauwelijks te vinden zouden zijn.

Nyenrode en PA ontwikkelen datascience masterclass voor auditors

“Er is een digitale revolutie gaande”, zegt Vetkamp, en “big data en datakwaliteit zijn voor de auditfunctie de sleutels voor een succesvolle transformatie”. Door het succesvol omarmen van datascience, kunnen auditafdelingen hun toegevoegde waarde voor de businessdoelstellingen verhogen, door bijvoorbeeld het management te helpen meer geïnformeerde beslissingen te nemen over wat wel en wat niet goed gaat. En voor organisaties waar risico's en financiële misdaad een grote rol spelen, kan audit essentieel zijn om de zaken in het gareel te houden en bijvoorbeeld fraudesignalen vroegtijdig op te pikken voor het te laat is.

Na het volgen van het trainingsprogramma, zullen de auditors, zo stellen de opleiders, beschikken over de benodigde skills om een datastrategieplan voor audit op te stellen, en over de vaardigheden om data-analyse succesvol toe te passen. “De veranderende wereld vraagt om een moderne, agile en data-gedreven aanpak van audit en risico’s managen. Maar veel auditors zijn daartoe nog onvoldoende uitgerust”, aldus de initiatiefnemers.

Nyenrode Business Universiteit biedt meer dan 50 opleidingen en trainingen voor managers en professionals aan. Voor inhoudelijke expertise en praktijkkennis bundelt het opleidingsinstituut dikwijls zijn krachten met consultants, net als in het geval van PA Consulting. Zo werkt de instelling uit Breukelen op het vlak van marketing samen met EY VODW en Paul Postma Marketing Consultancy, en op het vlak van financial governance met BDO.