Omzet, winst en personeelsbestand van Ordina neemt toe

05 maart 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ICT-dienstverlener Ordina kijkt terug op een geslaagd financieel boekjaar. Zowel de omzet als de winst is gestegen. 

De betere, in 2018 behaalde resultaten komen niet als een verrassing. In augustus vorig jaar liet topman Jo Maes al weten dat het bureau afstevent op een solide jaar. Ordina wist in de eerste helft van het boekjaar in 2018 een hogere omzet en winst te boeken, en ook in de laatste zes maanden van het jaar wist de zakelijk dienstverlener een vervolg aan die positieve resultaten te geven. 

Ordina sloot het jaar 2018 af met een omzet van €358,5 miljoen (+4,8%). België was de sterkst groeiende markt voor het bedrijf, met een omzetstijging van 13,8% naar €102,1 miljoen, terwijl de Nederlandse divisie een omzetstijging boekte van 1,6% naar €256,4 miljoen. De winst in de boeken steeg van €3,1 miljoen in FY2017 naar €6,9 miljoen in FY2018. “We kijken terug op een succesvol jaar waarin onze vijf businessproposities hun toegevoegde waarde hebben bewezen”, zegt Maes.

De vijf businessproposities waar het bedrijf uit Nieuwegein sterk op inzet zijn: high performance teams, intelligente datagedreven organisaties, digitale acceleratie, business platforms en security & privacy. “Inmiddels vormen deze een derde van onze omzet. Dat aandeel willen we in de komende jaren verder vergroten.”

Omzet, winst en personeelsbestand van Ordina neemt toe

Ook voor 2019 staan de signalen op groen, zegt de uit België afkomstige Maes. Door de groeiende noodzaak tot digitalisering binnen alle sectoren ziet Ordina de vraag naar zijn diensten toenemen, vooral in de financiële sector en de overheidsmarkt. “Door digitalisering volgen ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op, waardoor onze klanten snel moeten reageren op veranderingen in hun markt om een duurzame voorsprong te creëren of te behouden. Ordina is gewend vooruit te kijken om de verandering bij klanten voor te zijn.” 

Het bijbenen van de vraag met voldoende gekwalificeerd personeel, vormt een van de grootste uitdagingen van de ICT dienstverlener. De huidige krappe arbeidsmarkt maakt dat Ordina, net als veel van zijn branchegenoten, zich flink moet inspannen om verse talenten aan te trekken, en ook fors moet investeren in talentbehoud. Volgens Maes heeft Ordina in 2018 alleen al in de junior rangen meer dan 230 professional aangenomen. Over de hele linie groeide het personeelsbestand voor het eerst in jaren. In 2019 verwacht het bureau circa vijfhonderd young professionals aan te zullen trekken. 

Over een verdere verbetering in talentbehoud is hij hoopvol gestemd. Ordina investeert in zijn eigen mensen op tal van manieren, waaronder op het gebied van het bieden van een gezonde work-life balance, kantoorinrichting, training & persoonlijke ontwikkeling, en door middel van zijn sterke arbeidsmarktreputatie. Dat alles is terug te zien in de medewerkerstevredenheid, die steeg van een 6,8 in 2017 naar 7,1 afgelopen jaar. 

Over de verdere financiële prestaties van Ordina maakt de topman zich absoluut geen zorgen: “Financieel staan we er goed voor, mede dankzij een aanzienlijke verbetering van de marges.” 

Gerelateerd: Ordina CEO Jo Maes over het belang van teamwork voor innovatiekracht.