Nederlandse installatiebranche wacht verdere consolidatieslag

04 maart 2019 Consultancy.nl

De Nederlandse installatiebranche staat in 2019 een consolidatieslag te wachten. Dat stellen experts van Van Oers Corporate Finance, die jaarlijks onderzoek doen naar de stand van zaken in de sector.

Volgens de nieuwste analyse van het M&A-kantoor kwam het aantal fusies en overnames in de branche vorig jaar uit op zo’n 400; een stijging ten opzichte van het aantal deals een jaar eerder. De belangrijkste oorzaak van de toename is de positieve ontwikkeling van de Nederlandse economie. “Hierdoor zit ook de bouw- en installatiebranche in de lift”, aldus Van Oers. De groei ging in 2018 zo hard dat de branche behoorde tot de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie.

“Het einde van de groei is voorlopig nog niet in zicht”, voorspellen de adviseurs. Hier ligt een aantal redenen aan ten grondslag. Ten eerste wordt de hoeveelheid deals voortgedreven door de vraag naar talent. De bouw kampt met een schreeuwend tekort aan personeel – de conjunctuurenquête van het CBS, de KvK en werkgeversorganisaties laat zien dat de bouw vorig jaar de sector was met de grootste personeelstekorten: in het tweede kwartaal gaf maar liefst 40% van de bouwbedrijven aan dat hun activiteiten werden belemmerd door een gebrek aan mensen. In reactie hierop kopen grote marktspelers andere partijen op: zo weten ze toch kostbaar gespecialiseerd personeel aan zich te binden.Nederlandse installatiebranche wacht verdere consolidatieslagEen tweede reden is de behoefte aan meer schaal. Met projecten die steeds complexer worden en steeds toenemende eisen aan het adres van bouwers, is het noodzakelijk ofwel te specialiseren, ofwel schaalvoordelen te realiseren. Dit heeft met name geresulteerd in een consolidatieslag in het midden- en kleinsegment van de markt. Zo werden Van Bon Installaties en Piels Technische Installaties overgenomen door het middelgrote Hoppenbrouwers, terwijl Aircoheat, Holland Koeling en ABO Klimaat werden ingelijfd door Van Dorp Installatietechniek. Terwijl hun afstand tot de marktleiders nog altijd aanzienlijk is – de vijf grootste installatiebedrijven zijn ENGIE Services, Croonwolter & Dros, Spie, Strukton Worksphere en Unica Installatiegroep – zijn de twee kopers nu wel beter in staat de concurrentie aan te gaan. 

Een andere opkomende trend is de toename van het aantal deals waar duurzaamheid het motief vormt. Van bedrijven in de bouw- en installatiebranche wordt steeds meer verwacht dat ze verstand hebben van duurzame technieken, om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie en de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit heeft geleid tot een stijgende vraag naar duurzaamheidsspecialisten. Vorig jaar nam Engie Ventures & Integrated Solutions bijvoorbeeld zowel EV-box als Installect over om in te spelen op de trend.

De komende jaren zal volgens Van Oers Corporate Finance ook de vraag vanuit andere sectoren toenemen. Denk daarbij onder meer aan de utiliteitsbouw: door de toenemende vraag naar zorg- en onderwijsgebouwen zal vaker een beroep worden gedaan op installateurs. Een ander voorbeeld is de infrastructuur: in de huidige kabinetsperiode zullen de overheidsuitgaven aan infrastructuur worden opgeschroefd. 

Hogere multiples

De adviseurs van Van Oers Corporate Finance voorspellen tot slot dat de toenemende vraag de tarieven zal opstuwen. Onderzoek laat zien dat de gemiddelde EBITDA-multiple in de bouw- en installatiebranche in twee jaar tijd met circa 9% is toegenomen, meer dan in welke andere sector dan ook. Dit plaatst ondernemers en aandeelhouders voor een interessant dilemma: moeten ze voortbouwen op het solide fundament en uitbreiden via acquisities, of juist kapitaliseren op een gunstige markt en hun belang van de hand doen? “Gezien de huidige verkopersmarkt, is het voor installateurs een goed moment om na te denken over hun ondernemingshorizon”, aldus de corporate finance-experts.

Volgens UNETO-VNI de ondernemersorganisatie voor de technische installatiebranche, kampt de sector met een groeiend tekort. “Als we de groei van de branche niet bijbenen, hebben we een probleem”, zei voorzitter Doekle Terpstra in gesprek met NU.nl. “Dan hebben we in de komende vier jaar een tekort van vijftienduizend vakmensen in onze sector.”


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup