Werkplekautomatisering: kijk naar techniek en mensen

15 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Werkplekautomatisering omvat een complex geheel van componenten: infrastructuur, applicaties, beheerders en gebruikers. En terwijl voldaan moet worden aan de eisen en wensen van de gebruikers, moet tegelijkertijd ook rekening worden gehouden met beperkingen en strategische keuzes. “Voor een goede oplossing is begrip nodig van alle aspecten van de klantvraag. Hiervoor is kijken naar zowel techniek als mensen van belang”, zegt Benno Zelders, Lead Consultant Digital Workspace bij KPN ICT Consulting. 

In de praktijk geen gemakkelijke opgave, erkent Zelders. “Soms leidt dat tot situaties die zelfs de meest ervaren consultant hoofdbrekens kan bezorgen.” 

Hij geeft een voorbeeld. Een grote overheidsinstelling had de wens uitgesproken om meer dan 10.000 werkplekken met 1.000+ applicaties op 300+ locaties te migreren naar een compleet nieuwe virtuele werkomgeving. Deels een ‘moetje’, omdat sommige onderdelen van het systeem zo op leeftijd zijn dat de leverancier geen ondersteuning meer geeft, maar ook omdat de omgeving niet meer voldoet aan de wensen van de organisatie.Werkplekautomatisering: kijk naar techniek en mensenNa een periode van vier maanden staat er een eerste oplossing in een fail-safe proefomgeving, om te laten zien dat het concept werkt. Er kan direct getest worden. Dan volgt de uitrol van de virtuele werkomgeving, bestaande uit duizenden ‘thin clients’ en kasten vol met bladeservers. Het trainen van de beheerders en het begeleiden van de gebruikers hoort er ook bij. Alles bij elkaar neemt de klus twee jaar in beslag, wordt er regelmatig een beroep gedaan op creativiteit, vernuft en improvisatievermogen, maar uiteindelijk hebben duizenden medewerkers een mooie, nieuwe en veilige werkomgeving tot hun beschikking.

Bij KPN ICT Consulting zijn ze wat gewend als het gaat om omvang, complexiteit of deadlines, maar ruim 10.000 werkplekken was ook voor een van de grootste IT-adviseurs van ons land een fikse uitdaging.“Er draaien meerdere applicaties voor cruciale bedrijfsprocessen. De inventarisatie, de vraag naar ‘wat, wie en hoe’, houdt op het hoogtepunt 40 KPN’ers en de nodige medewerkers bij de klant bezig”, vertelt Zelders. “Zelfs voor ons was dat heftig. We zijn dan ook erg trots op het resultaat.”

Hoewel elk project anders is, bestaat de basis eigenlijk altijd uit dezelfde bouwstenen. “We werken met een vast team, aangevuld met gerichte expertise. Het allerbelangrijkste is dat iedereen de vraag van de klant begrijpt en in het project weet waar hij verantwoordelijk voor is. Onder andere om die reden hebben we onze eigen migratie als proeftuin gebruikt. Het samenstellen van de perfecte oplossing, de onderliggende techniek, het begeleiden en opleiden van de gebruikers en het inrichten van beheer hebben we op die manier zelf ondervonden. De opgedane kennis gebruiken we om onze klanten optimaal te helpen bij vragen als: Wat gaan we doen? Hoe krijgen we iedereen mee? Wat gaat het kosten? Hoe lang mag het duren?” 

Trots op het resultaat is Zelders wanneer het KPN ICT Consulting samen met de klant lukt om de ‘sweet spot’ te bereiken. “Dit is het punt waarop het team perfect op elkaar is ingespeeld en het project een geoliede machine wordt. Dit is uiteindelijk natuurlijk het mooiste moment.”