Bazen van twaalf adviesbureaus hadden gisteren weinig te vertellen

25 januari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De bestuurders van twaalf grote adviesbureaus hadden gisteren weinig in de melk te brokkelen. Voor belangrijke beslissingen wendden medewerkers zich die dag namelijk niet tot deze een van deze professionals, maar tot een scholier. Deze wisseling van de wacht voor één dag vond plaats in het kader van ‘Baas van Morgen’, een initiatief van JINC, waaraan vanuit de adviesbranche Accenture, Aon, BCG, BearingPoint, Boer & Croon, Deloitte, IBM, Korn Ferry, KPMG, PwC, RSM en UPD deelnamen.

JINC is een non-profit organisatie die zich inzet voor jongeren die opgroeien in een sociaaleconomisch achtergestelde omgeving. De organisatie werd in 2003 opgericht door Daniël Roos, met als doel de kansenongelijkheid onder kinderen te minimaliseren. “Er loopt veel talent rond in ons land, maar het is niet iedereen gegeven om dat te verzilveren”, zegt Roos tegenover dagblad NRC. Roos werkte eerder acht jaar als adviseur voor advies- en onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix

Het jaarlijks terugkerende initiatief ‘Baas van Morgen’ is een van de vele projecten die JINC organiseert. Kinderen tussen de acht en zestien jaar oud krijgen één dag de kans te ervaren hoe het is om als een echte baas aan het roer te staan van een gerenommeerde organisatie. Als ‘Baas van Morgen’ schuiven ze aan bij vergaderingen, spreken ze medewerkers toe, brainstormen ze en geven ze hun visie op strategische vraagstukken. Met die ervaringen en contacten worden de scholieren op weg geholpen naar een voorspoedige start op de arbeidsmarkt. Afgelopen jaar deden 157 organisaties mee aan het initiatief, dit jaar ruim 200 honderd.Bazen van twaalf adviesbureaus hadden gisteren maar weinig te vertellen

Consultancybazen van morgen

Naast bestuurders van Philips, Albert Heijn, Shell en als klap op de vuurpijl minister Hugo de Jonge (VWS), doen deze aan deze editie van het initiatief ook twaalf bazen uit de consultancybranche mee, zoals Sjoerd Daniels van Accenture: “Als partner van JINC vinden wij dat elk kind een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt, ook als het opgroeit in een omgeving met minder voorbeelden en rolmodellen om zich aan op te trekken.” 

Marc van Nuland, Directievoorzitter van Aon Risk Solutions, deed gisteren eveneens een stapje opzij: “Vandaag is Nisrine de baas en neemt de leiding over. Haar nieuwe inzichten gaan ons veel leren.” Ook Vincent Visser, Business Unit Executive bij IBM Nederland, vervulde gisteren een ondergeschikte rol: “Vandaag is Serkan de 'Baas van Morgen' bij IBM. Serkan zit in 4 VMBO op het Calland en is vandaag de Cloud Baas en neemt mijn baan voor een dag over.”

Verder namen ook partner Jaco van Zijll Langhout van BearingPoint, Peter Bommel, voorzitter van de RvB van Deloitte Nederland en Anne Hoogstraten, Director Consulting Delivery bij Korn Ferry deel aan ‘Baas van morgen’. Naast Deloitte, waren ook twee andere Big Four-kantoren betrokken bij het initiatief. Zo stonden Rob Fijneman, Head van de adviestak van KPMG Nederland, en Ron Admiraal, Partner en Pharma, Lifesciences & Medtech leader van PwC Nederland, beiden hun functie af voor een dag.

Daarnaast deden ook twee partners van Boer & Croon mee aan het initiatief van JINC: Haico Spijkerboer en Mariska Seijsener. En eveneens gaven partner Cora van Dijk van accountants- en adviesbureau RSM, Frans Blom, Senior Partner en Managing Directer van Boston Consulting Group (BCG), en Jeroen van Schreven, Directeur Impact van adviesbureau UPD, hun werk gisteren voor een dag uit handen aan scholieren.