Grant Thornton Nederland neemt twee adviesbedrijven over

17 december 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Grant Thornton heeft twee kleine adviesbedrijven overgenomen. Het is de eerste overname voor het accountants- en advieskantoor sinds het ConQuaestor zo’n vijf jaar geleden inlijfde. 

De twee nieuwe firma’s worden per 1 januari 2019 geïntegreerd binnen Grant Thornton Advisory, de consultancytak van het bedrijf. Een van de aangekochte bedrijven, zo’n tien professionals sterk, helpt klanten met het meten van hun maatschappelijke impact, en vervolgens met het verbeteren van hun maatschappelijke prestaties. Het tweede overgenomen bedrijf betreft een cybersecuritybureau met zo’n twintig professionals.

In een reactie op de overnames, zegt bestuursvoorzitter van Grant Thornton Nederland, Frank Ponsioen: “We zijn blij dat we deze bedrijven bij onze organisatie kunnen betrekken. Ze leveren een fundamentele bijdrage aan onze adviespraktijk, met name op belangrijke onderwerpen als duurzaamheid en cybersecurity.” 

Cybersecurity

Tegen de achtergrond van de huidige markt waarin digitale bedreigingen voor organisaties sterk toenemen, is cybersecurity een van de snelst groeiende segmenten binnen de adviesbranche. Vooral de grotere partijen met een technologiepraktijk zijn sterk aan het investeren in hun cybersecurity-capaciteiten, waarbij fusies en overnames veelgebruikte manieren zijn om deze vaardigheden en capaciteiten aan boord te halen. Alle Big Four-accountants- en advieskantoren (Deloitte, EY, PwC en KPMG) hebben de afgelopen jaren in internationale context tal van cybersecurity-consultancypartijen overgenomen, en nu is het ook Grant Thornton dat in Nederland het voorbeeld volgt.

Grant Thornton Nederland neemt twee adviesbedrijven over

Maatschappelijke impact

De groeiende vraag naar maatschappelijke impact-dienstverlening is een gevolg van het toenemende bewustzijn onder bedrijven om zich te voegen naar de Sustainable Development Goals (SDG’s). Op dit terrein valt nog veel werk te verrichten – het is inmiddels drie jaar geleden dat de Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn vastgelegd door de Verenigde Naties, toch worden deze doelstellingen volgens Tilburg University en Sustainalize nog maar beperkt toegepast door Nederlandse ondernemingen in het strategie-ontwikkelingsproces. 

Wereldwijd is Grant Thornton met een omzet van $5 miljard en circa 50.000 medewerkers een van de tien grootste accountancy- en consultancykantoren. Zo’n 35% van de wereldwijde omzet wordt gegenereerd door de Advisory business-praktijk van het kantoor ($1,7 miljard), dat vorig jaar voor Grant Thornton ook de snelst groeiende service line was (4,1%).

Voor Grant Thornton Nederland, zijn de twee gesloten deals de eerste sinds de overname van ConQuaestor in april 2013. Als onderdeel van die deal, zouden 400 consultants de overstap maken naar de zakelijke dienstverlener, maar de deal werd een jaar later weer teruggedraaid – in plaats daarvan werd de interim-tak van ConQuaestor ingelijfd door detacheerder DPA, terwijl de consultancy-activiteiten van ConQuaestor zelfstandig verder gingen als Improven.

Andere deals die dit jaar in de Nederlandse adviesbranche zijn gesloten, zijn onder andere de overname van Boer & Croon Corporate Finance door Deloitte, de overname van VODW door EY, em Sia Partners’ toevoeging van boutique bureau Dicitas Consulting.