Fusie ConQuaestor en Grant Thornton van de baan

24 september 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De fusie tussen adviesbureau ConQuaestor en accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton is van de baan. In plaats daarvan gaan de consultancy-activiteiten van ConQuaestor zelfstandig verder, terwijl de interim-tak van het bureau in handen komt van financieel detacheerder DPA.

In april 2013 maakten ConQuaestor en Grant Thornton bekend dat ze een fusie waren overeengekomen. De krachtenbundeling volgde op een paar financieel moeilijke jaren voor ConQuaestor – het samengaan met Grant Thornton moest het adviesbureau een basis geven voor hernieuwde groei, door onder meer het kunnen aanbieden van een full-service dienstverlening. “Er is behoefte in de markt aan een gecombineerd audit- en consultancy-bedrijf met een focus op grotere nationale organisaties en de lokale operaties van wereldwijde bedrijven,” zei Jan Bosman, bestuursvoorzitter van ConQuaestor destijds.

De afgelopen maanden werkten partners en overige vertegenwoordigers van beide bureaus aan de integratieplannen. Daar komt nu een onverwacht einde aan – gisteren maakte ConQuaestor bekend dat het haar interim activiteiten heeft verkocht aan DPA. De interim business unit huisvest 110 zelfstandige en interim professionals die zich inzetten voor grootzakelijke opdrachtgevers, en is anno 2015 goed voor een omzet van circa €14 miljoen. Voor detacheerder DPA levert de acquisitie een forse impuls aan zijn positie in de finance & control-markt. “ConQuaestor is een speler in de finance & control interim markt. Met deze overname breiden we onze dienstverlening in dit segment verder uit,” zegt Eric Winter, CEO van DPA.

Fusie ConQuaestor en Grant Thornton van de baan

Hij vult aan: “Daardoor kunnen we onze opdrachtgevers nog beter toegang bieden tot specialistische, kwalitatief hoogwaardige kennis en kunde. Bovendien kunnen we samen krachtiger invulling geven aan de toenemende specialisatie op vakkennis en de steeds zwaardere eisen die aan de skills van de financiële specialist worden gesteld.” DPA en ConQuaestor beogen de transactie af te ronden voor 1 oktober 2015.

In augustus vorig jaar nam DPA ook al Fagro over voor zo’n €9 miljoen, een financieel specialist met circa 170 professionals in vaste dienst, vooral actief in Zuid- en Oost-Nederland (Maastricht, Eindhoven en Arnhem) en Duitsland.

Volgens ConQuaestor topman Bosman zal de fusie leiden tot “aanzienlijke synergiën”, waar zowel opdrachtgevers als interim professionals van zullen profiteren. “De combinatie van DPA, Fagro en ConQuaestor staat nog sterker in de finance & control-markt, waar toegevoegde waarde en ontwikkeling van specialistische kennis essentieel zijn om een leidende rol te kunnen vervullen.”

Consultancy

De consultancy activiteiten van ConQuaestor worden zelfstandig voortgezet. Hoe en in welke vorm de adviespraktijk verder gaat is nog niet helemaal duidelijk. Het bureau laat in een persbericht weten zich te richten op een aantal expertises, en geeft aan dat de positionering de komende maanden verdere gestalte krijgt. Een strategische samenwerking met DPA behoort tot de mogelijkheden – deze optie wordt “in een latere fase nader bestuurd,” aldus Bosman. En hoewel de fusieplannen met Grant Thornton beëindigd worden, blijven de bureaus op consultancyvlak wel samenwerken “bij prospects en gezamenlijke klanten”.

Afgeblazen deals

Het is niet de eerste keer in de advieswereld dat een fusie in een laat stadium wordt afgeblazen. Zo was in 2010 Deloitte Consulting volgens ingewijden op een haar na verwijderd van een overname van Roland Berger – op het laatste moment werd de deal van tafel geveegd, onder meer door een kapitaalinjectie (naar verluidt circa €80 miljoen) van oprichter Roland Berger. En eerder dat jaar besloten ook Booz & Company en A.T. Kearney om hun fusiegesprekken te staken. Onvoldoende draagvlak onder de belangrijkste stakeholders bleek een te groot obstakel voor de strategie-adviesbureaus.