Wendy Zwarthoed over haar eerste jaar als Young Professional bij Bewegin

06 december 2018 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wendy Zwarthoed is inmiddels meer dan een jaar in dienst bij Bewegin, een bureau uit Utrecht dat organisatieadvies en detachering van jonge adviestalenten combineert in de vorm van een Young Professional-programma. Consultancy.nl stelde acht vragen aan de adviseur, over haar rol, de hoogtepunten van de afgelopen maanden, en hoe het is om te werken voor de Utrechtse zakelijke dienstverlener.

Voordat je begon bij Bewegin richtte je je in je opleiding en als werkstudent bij BDO met name op accountancy. Wat heeft je doen besluiten de overstap te maken naar verandermanagement? 

“Tijdens het werken bij BDO kwam ik bij veel bedrijven over de vloer om te controleren of interne controles goed werden uitgevoerd en of de cijfers juist werden gepresenteerd. Ik vond het leuk om wekelijks andere bedrijven te mogen zien en met een ander team op stap te gaan. Ik kwam er wel achter dat ik de werkprocessen interessanter vond dan het controleren van alleen de cijfers. Bewegin bood mij de kans om tijdens het meewerken op een afdeling kritisch mee te kijken naar de werkprocessen en veranderingen voor te dragen.”  

Met deze overstap naar Bewegin ben je ook begonnen bij een startup: het bureau werd opgericht in het voorjaar van 2017. Hoe is het om te werken voor zo’n jong bedrijf?

“In het begin was het een hele spannende stap. Een bedrijf met nog maar twee werknemers. Toch was ik er vrij snel van overtuigd dat het concept gewoon ijzersterk is. Het detacheren van jonge krachten met een veranderopdracht bij de klant. Het samen sparren tijdens intervisies en het blijven ontwikkelen door middel van verschillende trainingen. Tot eind 2017 was het nog een spannende periode met veel kansen, maar nog weinig nieuwe opdrachten. Daarna ging het snel. In 2018 heeft Bewegin een geweldige groei doorgemaakt. Persoonlijk vind ik dit heel mooi om te zien; dat wat in het begin alleen een droom was toen werkelijkheid begon te worden. Naast het werken aan veranderopdrachten bij de klant vind ik het ook heel leuk dat ik alle veranderingen van Bewegin heb mogen meemaken.”

Je bent nu een jaar actief voor Bewegin, waarbij je gedetacheerd bent bij de Amsterdamse woningbouwcorporatie Stadgenoot. Wat heb je hier gedaan en hoe heb je dit eerste jaar ervaren?

“Bij Stadgenoot ben ik begonnen in het team van Bijzondere Toewijzingen. Binnen dit team werkte ik mee aan het verhuren aan bijzondere doelgroepen in Amsterdam. Hiernaast heb ik een rol gespeeld in verschillende verbeteringen van dit verhuurproces. Doordat ik dit proces snel onder de knie had, mocht ik overstappen naar het team dat verantwoordelijk is voor alles rondom de verhuur bij nieuwbouwprojecten. Binnen het nieuwbouwteam werd ik uitgedaagd om een innovatieve werkwijze te bedenken waarbij de processen rondom het adverteren, bezichtigen, selecteren, en verhuren zo goed en klantvriendelijk mogelijk verlopen.” 

“Samen met een collega van Bewegin ben ik onder meer verantwoordelijk voor een groot nieuwbouwproject waarin 250 woningen in korte tijd moeten worden verhuurd. Naast het stukje verhuur zijn wij daar ook betrokken bij veel werkzaamheden in de communicatie, zoals het opstellen en beheren van teksten voor een projectwebsite en het maken van wervingsvideo’s. Voordat ik begon had ik niet verwacht dat ik binnen een jaar zoveel zou leren en verantwoordelijkheid zou krijgen. Ik vond het vooral heel leerzaam om een compleet nieuwe werkwijze te bedenken en om deze vervolgens in de praktijk te helpen brengen.”

Wendy Zwarthoed over haar 1ste jaar als Young Professional bij Bewegin

Je bent nu halverwege het tweejarige Young Professional-programma. Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd en op welke manier hoop je jezelf in het komende jaar nog te ontwikkelen?

“In het afgelopen jaar heb ik veel geleerd over de corporatiewereld, het verhuren van woningen en vooral het verantwoordelijk zijn voor het opzetten en uitvoeren van projecten van het begin tot het einde. Bovendien heb ik geleerd hoe verschillende generaties elkaar kunnen aanvullen door ervaringen met elkaar te delen. Wat voor mij heel vanzelfsprekend kan zijn, hoeft voor een andere generatie niet zo te zijn, en vice versa. In het komende jaar zou ik mijn projectmanagementvaardigheden nog verder willen ontwikkelen. Ook zou ik willen leren hoe ik mijn talenten en kwaliteiten nog beter kan inzetten ten goede van de organisatie. Ik zou graag nog beter worden in het overbrengen van mijn inzichten en ideeën en mensen helpen begrijpen hoe zij zelf in staat zijn om hun werkzaamheden leuker en interessanter te maken.”

Bewegin is mede ontstaan als initiatief van organisatieadviesbureau innergo. Op welke manier worden de young professionals van Bewegin begeleid vanuit het zusterbedrijf en hoe ervaar je deze begeleiding?

“Binnen Bewegin maken we werk van onze ontwikkeling door het uitvoeren van veranderopdrachten, persoonlijke begeleiding door een talentmanager, intervisie, en door middel van ontwikkelsessies. Een gedeelte van die sessies wordt verzorgd door adviseurs van innergo. Ook zijn bij veel opdrachtgevers zowel de talenten van Bewegin als adviseurs van innergo actief. Dit zorgt voor een mooie wisselwerking waar de klant van profiteert. Ook staan de adviseurs van innergo klaar om ons advies te geven.” 

Jullie zijn de laatste tijd hard gegroeid. Wat ligt volgens jou ten grondslag aan deze snelle groei? 

“Ik geloof dat de combinatie tussen het werven van de juiste young professionals en daarnaast het ijzersterkte concept hebben gezorgd voor de snelle groei. Het is een jonge organisatie die duidelijk voor ogen heeft wat zij te bieden heeft en hoe zij dat wil inzetten om organisaties verder te helpen met hun veranderopgaves. De klant merkt snel wat voor talent Bewegin in huis heeft. Daarbij doen wij veel voor woningcorporaties en die hebben behoefte aan talent en beweging. We hebben het al vaak meegemaakt dat een klant Bewegin warm aanbeveelt bij collega-corporaties.” 

Naast uit de fulltime detachering bij een opdrachtgever met een veranderopgave, bestaat het Young Professional-programma ook uit een ontwikkelprogramma van trainingen, intervisie, en coaching. Hoe ervaar je dit ontwikkelprogramma en de combinatie ervan met het werken bij de opdrachtgever?

“Er wordt veel aandacht besteedt aan het samenstellen van een divers en goed gevuld ontwikkelprogramma. Het is erg leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe inzichten te krijgen, soms uit onverwachte hoek. Niet alles sluit volledig aan op waar ik op dat moment mee bezig ben in mijn opdracht, maar je doet zeker altijd weer inspiratie op. Daarnaast zijn de ontwikkelsessies altijd een leuk moment waarop je je collega’s spreekt en hoort over hun ervaringen bij andere opdrachtgevers.” 

Wat zijn je professionele ambities voor de lange termijn? Heb je al een duidelijk beeld van waar je over vijf of tien jaar wilt staan?

“Over vijf tot tien jaar zou ik graag veel ervaring hebben opgedaan op het gebied van projectmanagement. Ik wil dan in staat zijn om zelfstandig projecten te kunnen managen en in overleg met de klant beslissingen binnen het project te kunnen nemen. Maar wat ik vooral belangrijk vind, ongeacht het werkveld, is dat er voldoende afwisseling en diversiteit in mijn werk blijft zitten en dat ik iedere dag weer intellectueel word uitgedaagd.”