P. Van de Velde lijft Tilburgs verpakkingsbedrijf Vekopak in

28 november 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Belgische familiebedrijf P. Van de Velde heeft voor de derde keer in vijftien maanden tijd een Nederlandse partij ingelijfd. Ditmaal gaat het om Vekopak, een onderneming met 60 werknemers gevestigd in Tilburg. 

Voor P. Van de Velde zorgt de overname voor een bijzondere mijlpaal: het van oorsprong Belgisch bedrijf ziet de omzet stijgen naar boven de €100 miljoen. De circa 60 werknemers van Vekopak tillen het medewerkersbestand naar boven de 450 werknemers verspreid over acht vestigingen in Europa. De kartonfabrikant heeft met de toevoeging van Tilburg nu drie vestigingen in ons land, naast de vestigingen in België (Lichtervelde, Kruishoutem, Wetteren), Duitsland en Polen. 

Vekopak is in 1991 opgericht. In de afgelopen bijna drie decennia is het bedrijf uitgegroeid tot een middelgrote speler in de Nederlandse verpakkingsindustrie. Vekopak specialiseert zich in de productie van luxe verpakkingen met toepassingen als koudfolie, spot UV-lak, goudlak, reliëflak, soft-touch-lak, foliedruk, vensteren en pregen, en levert vouwkartonnen verpakkingen voor onder meer de tabaks-, cosmetica-, drank- en voedingsmiddelenindustrie. 

Volgens Alexander van Rossum van fusiebemiddelaar Fortaleza Capital, die verkoper Vekopak adviseerde bij de transactie, kiest Vekopak er bewust voor om zich aan te sluiten bij een grotere branchegenoot. “De Belgische groep biedt schaalgrootte bij inkoop van grondstoffen en machines waarvan Vekopak kan profiteren.” Koper P. Van De Velde werd bijgestaan door accountantskantoor Lansigt (financieel adviseur) en advocatenfirma BarentsKrans (juridisch adviseur).

Tilburgs verpakkingsbedrijf Vekopak in komt in Belgische handenVoor P. Van de Velde levert de overname – de transactiewaarde is niet bekendgemaakt – een verbreding van het assortiment op. De Belgen richten zich vooral op de levering van verpakkingen voor levensmiddelen, waaronder massief karton (voor fruit, groenten, vlees en vis) en vouwkarton (voor onder meer koekjes, snoep en taarten). In het luxere segment was de groep nog niet vertegenwoordigd. 

Buy-and-build

Bij het Belgische familiebedrijf staat nu de derde generatie aan het hoofd. Het bedrijf werd in 1939 in Schellebelle opgericht door Pieter Van de Velde – zijn kleindochter Dominique Roman en haar man Philip Vanbelleghem (de CEO) zwaaien nu de scepter. Onder de hoede van het koningskoppel is de Oost-Vlaamse groep fors gegroeid, mede dankzij overnames. Na vorig jaar Koninklijke Schut uit Eerbeek te hebben ingelijfd, werd in april van dit jaar Wesly Printing & Packaging uit Maastricht geacquireerd. En in oktober werd het in Duitsland gevestigde Bergische Kartonagenfabrik overgenomen. “De bundeling van de aankopen in één sterke organisatie biedt de groep nieuwe mogelijkheden om nog beter in te spelen op de groeiende marktvraag naar verpakkingen van vouwkarton en vouwkunststof,” aldus Roman in een persverkalring.

Tegenover zakenkrant De Tijd laat de CEO weten dat er voorlopig geen nieuwe overnames in de pijplijn zitten, wel blijft de groep “openstaan voor nieuwe kansen”. P. Van de Velde concurreert in eigen land onder meer met het grotere beursgenoteerde bedrijf VPK Packaging. Wereldwijd behoren partijen als Stora Enso (Finland), Smurfit Kappa (Ierland), Reynolds Group (VS), WestRock (VS), Mondi (UK en Zuid-Afrika) en International Paper (VS) tot de marktleiders.

De overname van Vekopak betreft de tweede overname van een Nederlands verpakkingsbedrijf in één maand: enkele weken geleden nam investeerder Écart al een meerderheidsbelang in dozenfabrikant Doosopmaat.nl.