Aeternus en Fortaleza Capital begeleiden overname in verpakkingsbranche

02 mei 2018 Consultancy.nl

De Vlaamse vouwkartonfabrikant P. Van De Velde Group heeft zijn Maastrichtse branchegenoot Wesly Printing & Packaging ingelijfd. Door de overname verstevigt Van de Velde zijn positie in de verpakkingsmarkt voor levensmiddelen. De deal werd begeleid door Fortaleza Capital, dat onlangs ook betrokken was bij de verkoop van een minderheidsaandeel in uitgeverij Blink, en door Aeternus, dat in de afgelopen maanden al vijf andere deals ondersteunde. 

De aankoop van Wesly is de tweede Nederlandse acquisitie die Van De Velde verricht in korte tijd. In september vorig jaar werd ook al de in Eerbeek gevestigde branchegenoot Koninklijke Schut overgenomen. Ron van Gog, directeur van Wesly, verklaart in FD dat de fusie tussen Van De Velde en Wesly ervoor zorgt dat de twee vouwkartonmakers hun positie versterken in de verpakkingsmarkt voor voedingsmiddelen, die kampt met hevige concurrentie en veel prijsdruk. “Wij hebben te maken met grote buitenlandse concurrenten die orders wegtrekken”, aldus Van Gog, die samen met het door hem geleide managementteam verantwoordelijk blijft voor de dagelijkse bedrijfsvoering bij Wesly. 

Door de krachtenbundeling met Wesly – en eerder met Schut – vergroot Van De Velde zijn schaalgrootte en verstevigt het zijn onderhandelingspositie bij de inkoop van grondstoffen en machines. Ook kan het machinepark van de diverse vestigingen van de nieuwe combinatie beter worden benut. Dit kan ook tot meer werkgelegenheid leiden bij Wesly, waar net een nieuwe machine in gebruik is genomen. In totaal beschikt Van De Velde Packaging, de vouwkarton afdeling van P. Van De Velde Group, nu over vijf productiefaciliteiten: twee in België, twee in Nederland en een in Polen. Daarnaast heeft de groep nog een Belgische fabriek waar massief kartonnen verpakkingen worden geproduceerd. 

P. Van De Velde Group neemt Maastrichtse branchegenoot Wesly Printing & Packaging over

Consolidatie

Alexander van Rossum, die namens Fortaleza Capital M&A-advies gaf aan Van De Velde, legt uit dat consolidatie binnen de branche voor de hand ligt: “Er zijn veel spelers, vaak al lang bestaande familiebedrijven van relatief beperkte omvang.” Het in 1858 opgerichte Wesly bedient met zo’n zestig werknemers verschillende partijen uit de levensmiddelenbranche, zoals enkele grote bakkerijen uit het zuiden van het land, luchtvaartcateraars en chocoladeproducenten. Hiermee weet het jaarlijks een omzet van zo’n €10 miljoen te genereren. Van Rossum legt uit dat grotere bedrijven als Van de Velde – dat met de toevoeging groeit tot een bedrijf met 330 medewerkers en een omzet van €75 miljoen – beter presteren dan kleine partijen als Wesly. 

Van Gog geeft aan enthousiast te zijn over de nieuwe mogelijkheden die de fusie biedt voor Wesly: “De complementariteit met Koninklijke Schut, internationale klantenportefeuille en ambities van P. Van De Velde Group zullen ons in staat stellen onze groeidoelstellingen te verwezenlijken.” Hierbij kan de nieuwe combinatie echter niet inspelen op de groeiende vraag naar verpakkingsmateriaal bij webwinkels, die hoofdzakelijk gebruikmaken van golfkarton: “Wij kunnen niet zomaar overstappen naar die sector. Dat vereist een geheel ander productieapparaat”, vertelt Van Gog in FD. Wel zijn er volgens Van Gog groeimogelijkheden binnen de vouwkartonindustrie. Zo noemt hij de toenemende voorkeur voor makkelijk recyclebare papieren en kartonnen verpakkingen: “Veel klanten zijn op zoek naar een alternatief voor plastic. Die ontwikkeling speelt de vouwkartonproducenten in de kaart.”

Begeleiding

Tijdens het overnametraject werd Wesly bijgestaan door specialisten van Aeternus, die het aangekochte bedrijf voorzagen van M&A-advies. Voor Fortaleza Capital, dat aan de andere kant van de onderhandelingstafel zat, was het tweede deal in korte tijd waarbij het werd ingeschakeld door Van De Velde. Ook bij de overname van Schut verzorgde het bureau het M&A-advies voor de Belgische kartonfabrikant. Fortaleza Capital heeft zich gespecialiseerd in drie sectoren: verpakkingen, papier en karton; recycling, afvalbeheer en energie; en diensten, media en technologie. Op het gebied van verpakkingen, papier en karton beschikt het bureau naar eigen zeggen over een collectief trackrecord van meer dan tachtig jaar. Ook juridisch adviseur BarentsKrans stond Van De Velde bij in zowel de overname van Wesly als die van Schut. Daarnaast werd Van De Velde dit keer ook nog bijgestaan door Lansigt Accountants en Belastingadviseurs, dat optrad als financieel adviseur. 

Aeternus, Fortaleza Capital, Barentskrans, Lansigt en Simmons & Simmons

Fortaleza Capital

De sluiting van de deal komt enkele weken na de afronding van een ander overnameproces waarbij Fortaleza Capital betrokken was. Joachim Driessen verkocht daarbij het minderheidsbelang van zo’n 25% dat hij had in het mede door hem opgerichte Blink Media, een (multimedia)uitgever van educatieve kindermerken, waaronder tijdschriften als Bobo, National Geographic Junior en – in samenwerking met Freek Vonk – Wild van Freek. Driessen meldt dat zijn belang in Blink – dat werk biedt aan zo’n 200 mensen en €10 miljoen omzet genereert – is overgenomen door twee vermogende individuelen die geld investeren in de uitgever om organische groei te realiseren via de ontwikkeling van lesmateriaal voor Nederlandse scholen. 

Fortaleza Capital was tijdens de deal actief als M&A-adviseur voor Driessen. Dit is niet geheel verwonderlijk, aangezien Driessen zelf Sector Partner Media is bij het corporate finance-kantoor. De twee kopers werden ondertussen bijgestaan door Gerard Ellerman, hoofd Direct Investments bij investeringsmaatschappij Janivo Holding. Janivo is net als BeLeave – een van de geldschieters achter Blink – eigendom van de familie De Pont, die rijk is geworden dankzij het importeren van Mercedessen en slimme investeringen. Zowel de kopende als de verkopende partij werd daarnaast bijgestaan door Simmons & Simmons, dat optrad als notaris.

Aeternus

Ook Aeternus was in de maanden voorafgaand aan de Wesly-deal al behoorlijk actief binnen de overnamewereld: het bureau leverde advies bij vijf deals. Het ondersteunde de fusie tussen de Direct People en Progress Uitzendbureau, adviseerde de Roermondse Bouwmaterialen Handel (RBH) toen deze werd overgenomen door Van den Heuvel Afbouwgroep en begeleidde Rob van de Ven Elektro bij de fusie die dit bedrijf onderging met Heerkens Electro. Verder hielp Aeternus 3D-printerfabrikant Tractus 3D bij het aantrekken van investeerders en tot slot ondersteunde het kantoor eigenaar Roel Clevers van Auto Arena Groep bij de totstandkoming van de verkoop van zijn bedrijf aan Dealer Groep Pon en VWPFS.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup