Aeternus begeleidt deals in automotive, industrie en uitzendbranche

12 april 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Aeternus, een specialist op het gebied van fusies & overnames, business valuation en debt advisory, was gedurende de afgelopen maanden betrokken bij vijf succesvolle deals. Het ondersteunde de fusie tussen twee Brabantse uitzendbureaus, adviseerde een bouwmaterialenbedrijf bij de verkoop aan een branchegenoot, begeleidde de fusie van Rob van de Ven Elektro en Heerkens Electro, hielp bij het aantrekken van investeerders voor een 3D-printerproducent en adviseerde de Auto Arena Groep bij de verkoop aan Dealer Groep Pon en VWPFS.

Uitzendgroep Brabant

Ten eerste ondersteunde het kantoor de fusie tussen de Direct People en Progress Uitzendbureau. Beide bureaus richten zich op het bemiddelen tussen personeel en bedrijven die actief zijn in de sectoren productie, logistiek en techniek. Terwijl Direct People dit doet binnen de regio Eindhoven, bevindt Progress Uitzendbureau – dat zich tevens beweegt binnen de evenementenreiniging en tuinbouw – zich in Sint-Oedenrode, dat ongeveer halverwege Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch ligt.

De twee uitzendbureaus werken sinds kort samen onder een nieuwe holding, genaamd Uitzendgroep Brabant (UGB). Momenteel stelt UGB dagelijks rond de 800 uitzendkrachten te werk in de maakindustrie en logistiek. De nieuwgevormde groep geeft aan zich ten doel te hebben gesteld om de twee werkmaatschappijen de komende jaren verder te laten ontwikkelen: “Uitzendgroep Brabant heeft de ambitie de meest innovatieve uitzendgroep van Brabant worden.” Hierbij wil de groep zich bovendien specialiseren in het werven van flexmigranten uit de EU. 

Overname Roermondse Bouwmaterialen Handel

Daarnaast werd onlangs de Roermondse Bouwmaterialen Handel (RBH) overgenomen door Van den Heuvel Afbouwgroep, een bedrijf voor alle totaaloplossingen op het gebied van afbouw bij grootschalige bouwprojecten. “Met de overname versterken we Van den Heuvel Afbouwgroep met een enorme dosis kennis van keukens, tegels en sanitair. We beschikken met RBH over 2.000 m2 showroom met deze productgroepen. Met deze showroom kunnen we onze klanten nog meer ontzorgen en zelfs het koperkeuzetraject volledig overnemen”, laat eigenaar Jan Van de heuvel weten, die toevoegt dat met de aankoop ook het afzetgebied op het gebied van bouwmaterialen wordt uitgebreid: “RBH is een erg mooie aanvulling op de groep.” 

Aeternus begeleidt deals in automotive, industrie en uitzendbranche

De dertien werknemers van het Roermondse bedrijf verhuizen mee naar Van de Heuvel Afbouwgroep, dat daarmee een omvang krijgt van zo’n zeventig vaste medewerkers. Volgens Van den Heuvel kan zijn bedrijf de (middel)grote aannemers hiermee nog beter kan bedienen: “Wij kunnen nu ongeveer de hele natte afbouw met stukadoorwerk, tegels, vloeren, wanden, schilder- en glaswerk en dus ook keukens en sanitair, voor onze rekening nemen.” Tijdens het overnameproces trad Aeternus op als adviseur van het overgenomen RBH.

Elektrofusie

Ten derde adviseerde Aeternus Rob van de Ven Elektro ten aanzien van de fusie die het bedrijf onderging met Heerkens Electro. De twee elektrobedrijven geven aan dat ze de afgelopen jaren beide merkten dat hun klantenbestand groter werd: “Steeds meer mensen weten de bedrijven te vinden.” Daaraan wordt toegevoegd dat de twee elkaar aanvullen in de sectoren waarin ze werken: “Met de individueel opgebouwde specialismen gaan Heerkens Electro en Rob van de Ven Elektro elkaar enorm versterken. Zo ontstaat er een nieuwe, sterke en flexibele organisatie.” 

Heerkens Electro heeft naar eigen zeggen in de ruim 55 jaar van zijn bestaan een goede naamsbekendheid opgebouwd in Schijndel en omstreken. Met een leeftijd van zo’n vijftien jaar is Rob van de Ven Elektro – dat is gevestigd in het nabijgelegen Heeswijk-Dinther – een stuk jonger. De elektrospecialisten gaan voortaan gezamenlijk verder onder de nieuwe naam Omega Installatietechniek. De beide directeuren van de bedrijven, Rob van de Ven en Vincent Verhoeven, geven aan de visie te delen dat de klant centraal staat en dat hun vraagstellingen op accurate wijze en flexibel opgepakt moeten kunnen worden. De twee willen zich voortaan weer richten op de kerntaken van de onderneming en hebben daarom Jeroen van Pinxteren aangesteld om de algehele leiding van Omega Installatietechniek op zich te nemen.

Investeringen in 3D-printers

Verder speelde Aeternus nog een rol bij het aantrekken van investeerders in de 3D printerfabrikant Tractus 3D. Deze onderneming produceert high-end producten gecombineerd met hightech 3D-printing technologie. Het is tevens het bedrijf achter de grootste 3D-printer van Nederland. Deze kan objecten van meer dan twee meter groot printen en is met zijn volume erg geschikt voor de industriële en zakelijke markt. Wereldwijd is er volgens het bedrijf maar een handvol concurrenten dat dezelfde kwaliteit in een dergelijk groot formaat kan leveren. 

Aeternus begeleidt deals in automotive, industrie en uitzendbranche

Ben Schilperoort, CEO van Tractus3D, legt uit: “We lopen voorop in het leveren van innovatieve oplossingen voor de zakelijke markt. Zo zijn niet alleen onze grote printers maar vooral ook de hoge temperatuur 3D-printer interessant voor bepaalde industrieën. Bij bijvoorbeeld vliegtuigen of auto’s is het belangrijk dat ze zo licht mogelijk zijn. Het vervangen van metalen onderdelen door geprinte onderdelen van kunststof, levert direct een enorme winst op.” 

Om de ambitieuze groeiambities van Tractus 3D te realiseren, ging de onderneming onlangs op zoek naar externe investeerders. Hierbij werd uiteindelijk gekozen voor KIKK Capital en Participatiefonds Oost NL. Met behulp van het geld dat zij in Tractus3D steken, wil het bedrijf binnen enkele jaren uitgroeien tot een wereldwijde speler op het gebied van (grote) industriële 3D-printers en 3D-printers voor de zakelijke markt. Bij de onderhandelingen met de nieuwe investeerders trad Aeternus op als adviseur van de bestaande aandeelhouders van Tractus3D.

Groei en nieuw kantoor in Amsterdam

Tot slot was het kantoor onlangs nog betrokken bij de totstandkoming van de deal tussen enerzijds Auto Arena Groep en anderzijds Dealer Groep Pon en VWPFS. Daarbij ondersteunde Aeternus eigenaar Roel Clevers van Auto Arena Groep. 

Dankzij het begeleiden van diverse dergelijke deals, beleefde Aeternus vorig jaar het beste jaar uit zijn geschiedenis, een prestatie die het bureau zijn vijfde opeenvolgende nominatie voor de titel van FD Gazelle opleverde. Met een team van rond de 35 professionals is Aeternus vandaag de dag een van de grotere corporate finance-kantoren in Nederland. Sinds de oprichting heeft het een trackrecord opgebouwd van ruim 400 deals en 600 waarderingen.

Om de huidige en toekomstige groei te faciliteren, heeft recentelijk het derde kantoor de deuren geopend. Aeternus beschikte al over vestigingen in Venlo en Eindhoven, maar is nu ook te vinden in het westen van het land, in Amsterdam. “Wij zijn hard bezig onze ambities na te streven: ‘het beste resultaat voor onze klanten bereiken’. En dat betekent dat we de beste willen zijn in ons vak”, stelt het M&A bureau in reactie op de uitbreiding.