Vier M&A bureaus begeleiden P. Van De Velde Group | Koninklijke Schut deal

13 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Verpakkingsproducent P. Van De Velde Group heeft vouwkartonfabrikant Koninklijke Schut overgenomen. Koninklijke Schut wordt onderdeel van Van De Velde Packaging, de vouwkartonafdeling van zijn nieuwe eigenaar. De koper en verkoper werden bij de totstandkoming van de deal bijgestaan door M&A experts van vier bureaus.

Met de overname van Koninklijke Schut, al ruim 130 jaar een gerenommeerde naam in de Nederlandse verpakkingsindustrie, verstevigt P. Van De Velde Group zijn positie in de markt voor vouwkarton. De groep, die onder meer over vestigingen in Lichtervelde, Kruishoutem, Wetteren (alle drie in België) en Poznan (Polen) beschikt, richt zich voornamelijk op het produceren van verpakkingen voor voeding, dranken en de gezondheidszorg. Van zo’n 40.000 ton aan verwerkte verpakkingen groeit P. Van De Velde Group door de overname naar een totale verwerking van circa 50.000 ton.

Belgische P. Van De Velde Group neemt Nederlandse vouwkartonfabrikant Koninklijke Schut over

Door de twee complementaire ondernemingen te bundelen tot één organisatie voorziet de groep nieuwe en betere mogelijkheden om in te spelen op veranderingen in de klantvraag op het gebied van verpakkingen van vouwkarton of vouwkunststof. De combinatie telt een totaal personeelsbestand van circa 270 werknemers en is goed voor een jaaromzet van ongeveer €65 miljoen. 

Koninklijke Schut houdt een grote mate van autonomie als onderdeel van Van De Velde Packaging, de vouwkartonafdeling van het familiebedrijf. Naast het behoud van de huidige vestigingen in Eerbeek, blijft ook het huidige managementteam verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de bedrijfsactiviteiten. Deze bestaan naast de verwerking van vouwkartonnen verpakkingen, onder de naam Schut Packaging, ook uit het leveren van machines die kartonnen dozen of trays kunnen opzetten, afvullen en sluiten of kartonnen sleeves kunnen aanbrengen. De machineafdeling draagt de naam Schut Systems. 

Jos Hoogendijk, algemeen directeur van Koninklijke Schut, vertelt over de overname: “Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden die dit biedt voor ons bedrijf. De internationale klantenportefeuille en de ambities van P. Van De Velde Group zullen ons in staat stellen onze groeidoelstellingen te verwezenlijken.” Als onderdeel van de groep krijgt Schut veel ruimte voor lokaal ondernemerschap, ondersteund door de centrale diensten vanuit P. Van De Velde Group.

Fortaleza Capital, BarentsKrans, Daamen & van Sluis en HarveyBloom

Dealmakers

P. Van De Velde Group won bij de totstandkoming van de transactie corporate finance advies in bij Fortaleza Capital. Het advies werd geleverd door Alexander van Rossum, oprichter van het M&A bureau. Voor juridische ondersteuning en een juridische due diligence stapte het familiebedrijf naar advocatenkantoor BarentsKrans, dat Michiel Martin en Nicole Bokern op de opdracht zette. Gert Abma en Mike Otten van Daamen & van Sluis waren verantwoordelijk voor accounting en fiscale dienstverlening aan de kopende partij. Packschut Holding, de voormalig aandeelhouder van Koninklijke Schut, werd op haar beurt bijgestaan door Joost Gransberg, adviseur bij advocatenkantoor HarveyBloom.