Dozenfabrikant Doosopmaat.nl krijgt kapitaalinjectie voor groei

19 november 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Investeringsmaatschappij Écart heeft een meerderheidsbelang verworven in Doosopmaat.nl. Om de miljoeneninvestering terug te verdienen, wil de nieuwe eigenaar de marketingactiviteiten intensiveren en meer dozen slijten aan het midden- en kleinbedrijf. De deal werd begeleid door M&A-specialisten van diverse externe dienstverleners.

De afgelopen jaren heeft online winkelen een flinke vlucht genomen, wat heeft geresulteerd in een enorme toename van de vraag naar verpakkingsmateriaal. Deze ontwikkeling heeft het Zuid-Hollandse Doosopmaat.nl geen windeieren gelegd. Het bedrijf is sinds de oprichting in 2002 hard gegroeid en het succes heeft nu de aandacht getrokken van Écart, dat voor een geschat bedrag van zo’n €6 tot 8 miljoen de meerderheid van de aandelen van het verpakkingsbedrijf heeft overgenomen van oprichter Jos Knulst.

”Wij proberen altijd goed te luisteren naar de wensen van de klant”, stelt Knulst op de website van de dozenmaker. “Het gemak van een doos op maat, een acceptabele prijs, eenvoud en snelheid bij het bestellen en leveren. Ons Doosopmaat.nl concept biedt het antwoord op al deze wensen. Onze klanten kunnen hun producten opmeten, op onze site de maten invullen en eenvoudig hun dozen bestellen”, aldus de oprichter, die tot een opvolger is gevonden aanblijft in zijn functie van directeur, waarna hij commissaris wordt en tevens betrokken blijft als minderheidsaandeelhouder.

Dozenfabrikant Doosopmaat.nl krijgt kapitaalinjectie voor groei

Leo Zijerveld, directeur en oprichter van Écart, verwacht dat de Doosopmaat.nl de komende jaren nog veel kan doorgroeien. Hij geeft aan dat een jaarlijkse omzetgroei van 15% ervoor moet zorgen dat de investering in vijf jaar tijd wordt terugverdiend: “We intensiveren de marketing en gaan met verkoopteams de boer op”, stelt hij in het FD. Hierbij denkt hij dat het Nederlandse mkb nog veel afzetpotentieel biedt, onder meer door ook in kleine oplages dozen op maat te leveren. Op de langere termijn wil hij zijn pijlen ook richten op het buitenland. Een van de sterke punten waar Doosopmaat.nl hierbij op wil bouwen, is de aandacht die het bedrijf heeft voor het voorkomen van oververpakking.

Met de overname van het in Waddinxveen gevestigde Doosopmaat.nl verstevigt Écart zijn positie binnen de verpakkingsmarkt. In 2010 stapte de investeerder in zaksluitingenfabrikant Schutte en in 2014 werd een belang verworven in SFA Packaging, dat plastic bakjes produceert. Ook ondersteunde Écart sinds de overname van Schutte de aankoop van twee Duitse branchegenoten door de zaksluitingenmaker. Met de participatie in Doosopmaat.nl doet Écart zijn grootste investering tot nu toe binnen de branche. In totaal heeft het fonds nu ongeveer €12 miljoen geïnvesteerd binnen de branche. “De verpakkingsindustrie is een versnipperde markt met veel producenten in handen van een directeur-eigenaar. Daar liggen voor ons kansen. Na overname en verdere professionalisering kunnen marktposities worden verstevigd”, aldus Zijerveld in het FD. 

Het geld uit het fonds van het in 1993 opgerichte Écart is afkomstig van 36 vermogende ondernemers deelnemers. De bekendste daarvan is Jan Zeeman – die dankzij de gelijknamige textielketen door Quote tot de 25 rijkste Nederlanders wordt gerekend. Verder is Pieter van der Does – die dit jaar de Quote 500-lijst bestormde dankzij de zeer succesvolle beursgang van het door hem opgerichte Adyen – als commissaris betrokken bij Écart. Het bedrijf richt zich hoofdzakelijk op deelnemingen in mkb-ondernemingen, waarbij het accent ligt op IT, detachering en outplacement en de verpakkingsindustrie.

Dozenfabrikant Doosopmaat.nl krijgt kapitaalinjectie voor groei

Dealmakers

Tijdens de totstandkoming van de deal werden de twee partijen begeleid door diverse externe overnamespecialisten. Écart Invest werd op het gebied van corporate finance geadviseerd door M&A-bureau Fortaleza Capital. Het advies werd verzorgd door oprichter Alexander van Rossum en Industry Partner Packaging Peter van Leeuwen. Voor financieel advies schakelde Écart een team in van Lansigt Accountants, bestaande uit Piet Noteboom en Bert-Jan Luijendijk.

Het belastingadvies voor de investeringsmaatschappij was afkomstig van JSA Tax Consultancy, dat een team afvaardigde bestaande uit Rowdy Shouten, Oscar Janssen en Ronald Braxhoofden. Voor de juridische ondersteuning, tot slot, deed de koper een beroep op advocatenkantoor Pels Rijcken, dat werd vertegenwoordigd door Wouter Admiraal, Cees de Zeeuw, Annette de Jong en Tessel Schriemer. Doosopmaat.nl-oprichter Jos Knulst werd ondertussen bijgestaan door overnamebureau Matchplan. Een team onder leiding van Managing Partner Hans van de Pas, dat verder bestond uit Senior Adviseur Reg Schreurs en Consultant Corporate Finance Justien Mulder, zorgde namens het bureau voor corporate finance-advies.

De overname is voor Écarts alweer de derde nieuwe participatie in korte tijd. Begin september verkreeg de investeerder voor een bedrag van €2 miljoen een belang in het Haagse IT-bedrijf Sabern. Zo’n twee weken later maakte het fonds bekend dat het een belang had genomen in PR Beheer, een dienstverlener binnen de letselschademarkt.