Manifesto wint 2018-editie Finext Nieuw Organiseren Prijs

16 november 2018 Consultancy.nl

Accountancykantoor Manifesto heeft tijdens het Nieuw Organiseren Festival de Finext Nieuw Organiseren Prijs 2018 in de wacht gesleept. Daarmee mag het accountancykantoor zich een jaar lang hét voorbeeld van nieuw organiseren noemen. Vooral de ambitie van Manifesto om de accountancywereld op zijn kop te zetten en menselijker te maken, werd door de jury gewaardeerd. 

Ieder jaar organiseren financieel adviesbureau Finext en platform nieuworganiseren.nu het Nieuw Organiseren Festival. Tijdens het jaarlijkse evenement passeren talloze voorbeelden van ‘nieuw organiseren’ de revue en maken deze kans op de Finext Nieuw Organiseren Prijs, een prijs die wordt vergeven aan organisaties die compleet anders organiseren en al flinke stappen hebben gezet in een nieuwe richting. “Het gaat om organiseren op een menselijke schaal, met respect voor medewerkers, de omgeving en alle stakeholders”, aldus de organisatie.

Afgelopen week vond in Amersfoort de finale plaats van de Nieuw Organiseren Prijs. Vijf kanshebbers waren in aanloop naar de finale nog in de race voor de prijs: woningcorporatie Zayaz, accountancykantoor Manifesto, Brouwerij Kleiburg, Zorgcentra de Betuwe en Keytoe, een specialist in online marketing en e-oplossingen. De Finext Nieuw Organiseren prijs werd dit jaar alweer voor de vijfde keer uitgereikt. De genomineerde kanshebbers mochten zich tijdens het festival presenteren aan het publiek, waarna een professionele jury de uiteindelijke winnaar koos.

Winnaar: Accountancykantoor Manifesto

Dit jaar is de felbegeerde prijs gewonnen door accountancykantoor Manifesto. Naast dat het in Amsterdam en Breda gevestigde accountancykantoor een mooie trofee heeft ontvangen, mag het zich een jaar lang hét voorbeeld van nieuw organiseren noemen. Erik Friedeberg, oprichter en bestuurder van de coöperatie Manifesto, noemt het accountancykantoor “het piratenschip voor de accountancy”. Hij kan niet begrijpen dat de meeste accountants de cijfers belangrijker lijken te vinden dan de ondernemer.

Accountancykantoor Manifesto wint Nieuw Organiseren Prijs“Manifesto zet de dromen van de ondernemer centraal en biedt zijn klanten een unieke combinatie van coaching en accounting aan”, stelt de jury over de bijzondere organisatievorm van het accountancykantoor. “De grote droom van Manifesto is om de accountancywereld menselijker en liefdevoller te maken.” Met name dit laatste punt, het rimpeleffect, gaf voor de jury van de Finext Nieuw Organiseren Prijs de doorslag: “Daar hebben uiteindelijk alle organisaties, ook de andere genomineerden, profijt van.”

Overige finalisten

Manifesto moest het in de finale opnemen tegen vier andere voorbeelden van nieuw organiseren: Allereerst Keytoe, een specialist in online marketing en e-oplossingen die een cultuur nastreeft van gelijkwaardigheid. Binnen het bedrijf zijn er geen geschreven regels, mag iedereen onbeperkt vakantiedagen opnemen en meebeslissen over alles. Tevens is er volledige transparante, zo zijn alle actuele cijfers te zien op een tv-scherm midden in het kantoor. Het motto van het bedrijf luidt sinds de oprichting: ‘We willen een bedrijf zijn waar we zelf ook graag zouden willen werken.’

De tweede finalist was Zayaz, een woningcorporatie actief in de regio ’s-Hertogenbosch, die meer dan 30.000 mensen huisvest in meer dan 13.000 woningen. Zoyaz is een aantal jaar geleden begonnen met het ‘werken vanuit de bedoeling’. Hierdoor ervaren de medewerkers veel vrijheid en autonomie om hun eigen handelen te bepalen. Door het personeel die vrijheid te geven zijn ze in staat om zelf met die gedrevenheid impact te maken.

“Manifesto zet de dromen van de ondernemer centraal en biedt zijn klanten een unieke combinatie van coaching en accounting aan. De grote droom van Manifesto is om de accountancywereld menselijker en liefdevoller te maken.” 
– Jury Nieuw Organiseren Prijs 2018

De derde kanshebber was Brouwerij Kleiburg, een klooster en brouwerij in Amsterdam-Zuidoost dat als leidende principe de ‘goeden regel’ hanteert: ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dit ook een ander niet.’ “We zijn een sociale onderneming. Een deel van onze winst wordt besteed aan de maatschappelijke activiteiten van het klooster”, valt te lezen op de website van Kleiburg. “En we willen op een integere manier leven en brouwen, met oog voor natuur, medewerkers en klanten.” Ten slotte maakte ook Zorgcentra de Betuwe kans op de Nieuw Organiseren Prijs. De zorginstelling begon vijf jaar geleden met ‘Rijnlands denken en werken’. Het eigenaarschap ligt op de werkvloer bij zelfsturende teams. Dit eigenaarschap en de nieuwe manier van werken is als een olievlek binnen de organisatie verspreid en heeft gezorgd voor een grote kwaliteitsverbetering en verschillende succesverhalen.

Manifesto ontving een doorgeefprijs – een bouwpakket van lego – uit handen van de winnaar van vorig jaar, Laurens Waling van Part up*. In zijn speech waarschuwde Waling de winnaar van dit jaar dat zijn bedrijf sinds het winnen van de prijs een moeilijke periode heeft doorgemaakt, maar ook dat dit hen geholpen heeft om zich opnieuw uit te vinden en sterker terug te komen. Ook juryvoorzitter Frank Fondse van Finext benadrukte dat nieuw organiseren niet altijd makkelijk is: “Wij zijn al 25 jaar bezig om uit te vinden hoe je met een bepaalde groep mensen jezelf steeds weer opnieuw moet organiseren. Dat gaat zeker niet altijd makkelijk, maar het is elk moment dubbel en dwars waard.”

* Part-Up is een platform dat projecten verbindt aan mensen met het juiste talent. Via het platform van Part-up kunnen tijdelijke teams gecreëerd worden. Zzp’ers gebruiken het platform om tijdelijk met elkaar samen te werken en grote organisaties om efficiënter en flexibeler het werk naar talent te verdelen. Met andere woorden helpt het bedrijven om te organiseren op basis van talent, door werk toegankelijk te maken en flexibel samen te werken in tijdelijke teams.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup