Vijf organisaties genomineerd voor Finext Nieuw Organiseren Prijs 2018

25 oktober 2018 Consultancy.nl

Tijdens het Nieuw Organiseren Festival op dinsdag 6 november in Amersfoort maken vijf organisaties kans op de Nieuw Organiseren Prijs 2018. Deze prijs zet organisaties in het zonnetje die gelden als schoolvoorbeeld van ‘nieuw organiseren’. Vijf organisaties zijn nog In de race voor het winnen van de prijs: woningcorporatie Zayaz, accountancykantoor Manifesto, Brouwerij Kleiburg, Zorgcentra de Betuwe en Keytoe, een specialist in online marketing en e-oplossingen.

Organisaties zien zich de laatste jaren steeds vaker genoodzaakt om zich aan te passen aan de alsmaar snellere ontwikkelingen in de markt. Succesvolle organisaties realiseren zich dat ze om te overleven in het ‘nieuwe normaal’ hun processen nog efficiënter moeten inrichten, klanten centraler moeten stellen en meer moeten samenwerken, of bijvoorbeeld diensten moeten digitaliseren, duurzamer moeten werken, wendbaarder moeten worden en nieuwe manieren van werken dienen te omarmen.

Nieuw Organiseren Prijs 2018

Al deze vormen van ‘nieuw organiseren’ komen jaarlijks aan bod tijdens het Nieuw Organiseren Festival, een initiatief van financieel adviesbureau Finext en nieuworganiseren.nu. Dit jaar vindt het evenement plaats op dinsdag 6 november in Amersfoort. Het evenement staat in het bijzonder in het teken van het uitreiken van de De Finext Nieuw Organiseren Prijs. De initiatiefnemers zijn dit jaar opnieuw op zoek gegaan naar organisaties die compleet anders organiseren en al flinke stappen hebben gezet in een nieuwe richting. “Het gaat om organiseren op een menselijke schaal, met respect voor medewerkers, de omgeving en alle stakeholders”, aldus de organisatie.

Deze prijs wordt dit jaar alweer voor de vijfde keer uitgereikt. De genomineerde kanshebbers mogen zich tijdens het festival presenteren aan het publiek. Een jury kiest de uiteindelijke winnaar. De winnende organisatie krijgt een mooie trofee en mag zich het komende jaar hét voorbeeld van nieuw organiseren noemen. Vorig jaar ging Part-up er met de prijs vandoor*.

Vijf organisaties genomineerd voor Finext Nieuw Organiseren Prijs 2018

Een overzicht van de vijf genomineerde bedrijven, die nog kans maken op de Nieuw Organiseren Prijs 2018:

Keytoe werd opgericht in 2012 en is een specialist in online marketing en e-oplossingen. Binnen de organisatie zijn er geen geschreven regels, het personeel kan onbeperkt vakantiedagen opnemen en iedereen mag beslissen over alles. Daarnaast is er volledige transparantie en zijn alle actuele cijfers midden in het kantoor te zien op een tv-scherm. Het motto van het bedrijf luidt sinds de oprichting ‘We willen een bedrijf zijn waar we zelf ook graag zouden willen werken.’  

Zayaz is een woningcorporatie actief in de regio ’s-Hertogenbosch, die meer dan 30.000 mensen huisvest in meer dan 13.000 woningen. Een aantal jaren terug is Zayaz begonnen met het “werken vanuit de bedoeling”. De medewerkers ervaren veel vrijheid en autonomie om hun eigen handelen te bepalen. Zayaz is naar eigen zeggen “een organisatie met allemaal gedreven mensen, allemaal mensen die er willen zijn voor hun medemens”. Door het personeel de vrijheid te geven zijn ze ook in staat om zelf met die gedrevenheid impact te maken. Het werken vanuit de bedoeling heeft binnen de woningcorporatie geleid tot een “hele goede sfeer”. 

Coöperatie Manifesto is een accountancykantoor met vestigingen in Breda en Amsterdam. Het bureau onderscheidt zich onder meer door verder te kijken dan cijfers alleen. Dit doen ze door een “unieke combinatie van coaching en accounting aan te bieden. Hierbij is de winst een middel om het doel te kunnen bereiken. “Manifesto stelt zichzelf écht verplicht om de droom en missie van de ondernemer centraal te stellen”, is de visie van Manifesto, dat wordt geleid door oprichter Erik Friedeberg en personal accountant Monique Piet.

Brouwerij Kleiburg brouwt sinds 2015 het bier van het Amsterdamse Kleiklooster. De waarden van het klooster staan ook in de brouwerij centraal. “We zijn een brouwerij in, voor en vanuit de buurt: de Bijlmer. We willen gastvrij zijn. Bezoekers zijn welkom in ons proeflokaal en in de brouwerij. We zijn een sociale onderneming. Een deel van onze winst wordt besteed aan de maatschappelijke activiteiten van het klooster. En we willen op een integere manier leven en brouwen, met oog voor natuur, medewerkers en klanten”, zo stelt de brouwerij op zijn website.

Nieuworganiseren.nu sprak met theoloog, (ex)dominee en (mede)directeur van Brouwerij Kleiburg, Martijn Horsman, die “vol bezieling en met realiteitszin” sprak over bier brouwen om de droom van verbinding waar te maken: “Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dit ook een ander niet. Combineer deze oude wijsheid met een goed product en een sociaal doel en nieuw organiseren is niet zo nieuw meer”, aldus Horsman.

Zorgcentra de Betuwe
 startte vijf jaar geleden met Rijnlands denken en werken**. “Dat houdt in dat de zorg wordt gegeven door de mensen die daarover gaan. Zij zijn eigenaar van de zorg. Zij weten wat goed is voor cliënten”, aldus het zorgcentrum. Binnen het bedrijf wordt daarom gewerkt met zelfsturende teams: “Vertrouwen, vakmanschap en verbinding zijn leidende principes. Ze hebben maximale verantwoordelijkheid om zorgvuldig, integer en met oog voor de menselijke maat te handelen.” De nieuwe manier van werken is als een olievlek binnen de organisatie verspreid en heeft gezorgd voor een grote kwaliteitsverbetering en verschillende succesverhalen.

De Finext Nieuw Organiseren Prijs wordt uitgereikt tijdens het Nieuw Organiseren Festival op dinsdag 6 november in Amersfoort. Tijdens het festival mogen de genomineerden zich presenteren aan het publiek. De genomineerden kun je gedurende de dag vinden in de kampvuursessies en aan het eind van de dag op het hoofdpodium. Een jury kiest de uiteindelijke winnaar. De winnende organisatie krijgt een mooie trofee en mag zich het komende jaar hét voorbeeld van nieuw organiseren noemen.

* Part-Up is een platform dat projecten verbindt aan mensen met het juiste talent. Via het platform van Part-up kunnen tijdelijke teams gecreëerd worden. Zzp’ers gebruiken het platform om tijdelijk met elkaar samen te werken en grote organisaties om efficiënter en flexibeler het werk naar talent te verdelen.
 Met andere woorden helpt het bedrijf om te organiseren op basis van talent, door werk toegankelijk te maken en flexibel samen te werken in tijdelijke teams.

** Het Rijnlandse Model doelt op het economische systeem uit de Rijnlanden (Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland) en gerelateerde economieën (Scandinavië België, Luxemburg en Japan). Het staat voor de overlegcultuur waar onder meer ons land om bekendstaat. Kernwoorden in het model zijn onder meer solidariteit, waardering voor vakmanschap en voor andere waarden als kwaliteit en geluk.

More on: Finext
Netherlands
Company profile
Finext is a Netherlands partner of Consultancy.org