Projective helpt FinTech platform B-Hive met internationale expansie

08 oktober 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel

Projective, een advies- en projectmanagementbureau voor de financiële sector, heeft een alliantie gesloten met B-Hive, een Belgisch fintech-innovatieplatform. Het consultancybureau zal als onderdeel van het samenwerkingsverband B-Hive ondersteunen bij het realiseren van zijn internationale groeiambities.

B-Hive is een Europees fintech-platform dat grote banken, verzekeraars en andere spelers in het financiële domein samenbrengt om te werken aan gemeenschappelijke innovatieprogramma’s. Daarmee slaat het bedrijf bruggen tussen zakelijke partners en leden van de startup en scale-up gemeenschap. De in Brussel gevestigde speler wil de Belgische hoofdstad tot de ‘slimme toegangspoort tot Europa’ omtoveren en tegelijkertijd de kansen benutten die de digitale transformatie biedt voor de financiële dienstverleningssector.

Brussel wordt vandaag de dag al internationaal gezien al erkend als een serieuze fintech-hub – de stad is de thuisbasis van grote financiële dienstverleners zoals Euroclear en Swift en partijen van vele soorten en maten komen samen in de stad. Door middel van ‘community building’ draagt B-Hive bij aan groei en kennisdeling in de sector. Met succes, want in slechts achttien maanden tijd is het B-Hive-netwerk uitgegroeid naar 170 leden en zo'n 40 partners, waarvan een groot deel buiten België, zoals adviesbureaus Capgemini, KPMGPwC en Roland Berger.

Over het partnerschap met Projective – een bureau met vestigingen België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland – zegt B-Hive CEO Wim De Waele: “Banken staan vandaag de dag onder enorme druk om te innoveren. Ze kunnen hun innovatieve slagkracht vergroten door samen te werken met internationale partijen die niet direct concurreren op hun thuismarkten. Via ons platform kunnen ze kennis uitwisselen en samen innovatieprogramma's opzetten. We hebben al stappen gezet naar internationalisering, met satellietvestigingen in Londen en New York, maar deze samenwerking met Projective zal onze uitbreiding aanzienlijk versnellen.”

Projective helpt fintech platform B-Hive met internationale expansie

Samenwerking in de keten

Volgens De Waele kunnen banken hun vermogen om te innoveren versterken door nauwer samen te werken met internationale partners. Zo is Israël bijvoorbeeld van oudsher een sterke speler op het gebied van cyberbeveiliging, terwijl Singapore zich vooral concentreert op het zijn van een regelgevend en logistiek technologisch knooppunt. Als pan-continentaal platform is B-Hive in staat om deze en meerdere geografisch verspreide krachten samen te brengen, aldus de topman.

Vanuit Projective zal worden gewerkt aan het ontwikkelen van zakelijke kansen. Stefan Dierckx, CEO en oprichter van Projective, licht toe: “B-Hive zal dankzij ons zijn werkterrein uitbreiden en we zullen de implementatie van innovatieprojecten die ontstaan kunnen ondersteunen.” De partners streven ernaar tegen het einde van 2019 vijf internationale banken en vijftig fintech-spelers te verbinden. De samenwerking heeft er toe geleid dat Projective een internationaal fintech-ecosysteem heeft opgezet, waar The Glue en SmartfinCapita deel van uitmaken. 

Dierckx laat weten dat B-Hive in korte tijd al een geweldig trackrecord heeft opgebouwd, waaronder op het gebied van payments, cybersecurity, blockchain en risk & compliance. De CEO van Projective is ervan overtuigd dat er volop kansen liggen voor banken en fintech-spelers om vooruitgang te boeken door samen te innoveren. “Op dit moment staan een grote Nederlandse en een grote Franse bank op het punt om toe te treden tot B-Hive. Deze financiële instellingen hebben ook vestigingen in het buitenland waar ze innovatieve diensten testen.” 

Waar banken van oudsher weinig bereidheid tonen om innovatieve ideeën met anderen te delen, komen ze hier in het hedendaagse digitale tijdperk niet meer mee weg. Kennisdeling en krachtenbundeling vormen de manier om voorop te blijven lopen: “We zijn voornemens om tweedaagse cursussen te organiseren voor de banken die zijn aangesloten bij B-Hive, waarbij ongeveer vijf internationale instellingen hun meest veelbelovende ontwikkelingen laten zien.”

“B-Hive zal dankzij ons zijn werkterrein uitbreiden en we zullen de implementatie van innovatieprojecten die ontstaan kunnen ondersteunen.”
Stefan Dierckx, CEO en oprichter van Projective

Nieuwe kantoren

De samenwerking van B-Hive en Projective werd aangekondigd tegen de achtergrond van de opening van de nieuwe kantoren van Projective. De panden, waaronder die in Amsterdam, zijn ingericht volgens de nieuwe manier van werken van het bedrijf en omvatten modulaire werkplekken. Daarnaast is een derde van de ruimte bestemd voor een uitgebreide lounge en bar. Dierckx geeft te kennen dat de make-over de businesscase van het bedrijf weerspiegelt. 

“In een agile en op kennis-gedreven bedrijf zoals het onze, maken creativiteit en een goede kennisstroom het grote verschil voor klanten”, zegt Dierckx: “De vloeiende lay-out van de kantoren stimuleert deze uitwisseling van expertise. Onze kantoren zijn ook een uitdrukking van de flexibiliteit van ons ecosysteem: onze partners kunnen ze gebruiken als basis wanneer ze daar behoefte aan hebben. De kamers passen zich aan de context van vergaderingen aan en de bar kan worden gebruikt als netwerkruimte.” 

Tegelijkertijd heeft het bureau met de nieuwe inrichting van de kantoren een meer rechtlijnig doel voor ogen. In een hevige strijd om toptalent in toonaangevende markten, wil Projective graag nieuwe medewerkers aantrekken door de organisatie te presenteren als een levendige, moderne werkomgeving die creatieve mensen en hun ideeën verwelkomt.

Dierckx besluit: “Tegen 2020 zullen millennials 70% van de arbeidsmarkt vertegenwoordigen. Millennials geven de voorkeur aan meer informele werkomstandigheden, in een kennisomgeving die creativiteit en ondernemerschap stimuleert. Projective is hier altijd een sterke voorstander van geweest. Onze nieuwe kantoren maken dat tastbaar voor onze medewerkers. En natuurlijk zijn de drankjes aan onze bar op de vrijdagmiddagborrel een extra bonusregeling.” 

Gerelateerd: Projective lanceert financial 'caretaker’ tijdens Money 20/20.