::projective lanceert financial 'caretaker’ tijdens Money 20/20

26 juni 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

FINCARE.IO – een initiatief van ::projective – werkt aan het concept van een zogeheten ‘caretaker’ die mensen helpt op het gebied van hun financieel welzijn. De digitale AI-caretaker legt een verbinding tussen de vele losse financiële producten die tegenwoordig worden aangeboden. De ‘caretaker’ zorgt ervoor dat iedereen – en niet slechts de mensen met uitgebreide financiële kennis – zich wegwijs weet te maken in de complexe financiële wereld van vandaag de dag. Eerder deze maand, tijdens Money 20/20 – Europa’s grootste FinTech-evenement in de Amsterdamse RAI – werd de ‘caretaker’ door ::projective gepresenteerd tijdens een netwerk-event bij Strandzuid.

De digitale revolutie binnen de financiële sector zorgt voor diverse nieuwe mogelijkheden. Tegelijkertijd wordt alles complexer en ‘normale’ consumenten kunnen vaak door de bomen het bos niet meer zien: “Overheden, het onderwijssysteem en banken maken het probleem van financiële productkennis er niet kleiner op”, stelt FINCARE.IO. “En hoe zouden ze dat überhaupt kunnen? Het echt goed begrijpen van de details van financiële producten is erg moeilijk, en je uitgavepatroon van vandaag heeft een impact op je toekomst. Dus hoe – en hoeveel – moet je investeren om een comfortabel pensioen te hebben, je kinderen te ondersteunen in hun toekomstplannen, op die droomvakantie te gaan of een gepassioneerde hobby te kunnen ontplooien?”

Om een antwoord te krijgen op dergelijke vragen kan het helpen om een financieel expert in te schakelen, maar dit is niet goedkoop en daardoor zeker niet voor iedereen weggelegd. De caretaker die FINCARE.IO aan het ontwikkelen is, moet dergelijk financieel advies binnen ieders bereik brengen en zorgen dat mensen hun korte- en lange termijndoelen met elkaar kunnen afwegen. De digitale service legt de verbinding tussen de vele financiële producten die hierbij om de hoek komen kijken, zoals de betaalrekening, spaarrekening, depositorekening, hypotheek, pensioen en verzekeringen. Daarnaast wordt ook vooruitgekeken naar mogelijke individuele veranderingen die zich in iemands toekomst kunnen voordoen, zo kan de caretaker bijvoorbeeld adviseren om over te stappen naar een andere spaarrekening als deze bijvoorbeeld meer rente biedt. 

Of zoals ::Projective het zelf verwoordt: “FINCARE.IO bouwt een digitale, AI-gedreven caretaker die jouw financiële welzijn als missie heeft. Onze caretaker bekommert zich om jouw persoonlijk belang, zonder verborgen agenda. Hij managet, kijkt en optimaliseert jouw financiële middelen en doelen 24/7/365…terwijl je slaapt of je simpelweg richt op je levenspassie. De caretaker zal jouw financiële buddy zijn waar je ook heengaat.”Jasper Marechal, Managing Director van ::projective Nederland, vertelt aan Consultancy.nl dat hij de caretaker ziet als een reactie op de ‘wave’ van innovatie en de opkomst van vele verschillende FinTechs: “Waar de vele FinTech-ontwikkelingen in het begin hebben bijgedragen aan een diversificatie van het financiële landschap, moet de volgende wave leiden tot een duidelijke verandering in businessmodellen, waarin de nieuwe technologieën samenkomen en er echt in nieuwe concepten wordt gedacht. Met de caretaker als voorbeeld doen we dit door de verbinding te leggen tussen de vele ontwikkelingen – oftewel een scala aan losse FinTech-producten – binnen het hedendaagse financiële landschap.” 

Een nieuwe manier van transformeren

Hij legt uit dat de disruptie en innovatie tot nu toe nog te vaak zijn gericht op het vervangen van de bestaande processen en producten. “Mijns inziens moet er kritisch worden gekeken naar het businessmodel om klanten het beste te kunnen helpen. Hoe kunnen we hierbij innovatieve technologieën – zoals blockchain en AI – maar ook andere beschikbare technologieën inzetten? De banken en verzekeraars van vandaag zijn niet ingericht om dit goed te faciliteren.” De caretaker moet volgens hem zorgen voor een “nieuwe manier van transformeren”, door producten als het ware “uit de bank te trekken” en samen te brengen op één gebruikersvriendelijk platform. Hierbij spelen ook de huidige ontwikkelingen rondom open banking via PSD2 en API’s – die zorgen voor de mogelijkheid tot uitwisseling van informatie tussen banken en andere partijen – een cruciale rol. 

“De caretaker is geen poging om het wiel opnieuw uit te vinden”, vervolgt Marechal. “Het is een manier waarop we gebruik maken van de laatste technologische mogelijkheden om een conceptproduct neer te zetten dat we zelf graag zouden gebruiken. De service gaat veel verder dan al bestaande ‘robo advisor’-oplossingen die door verschillende banken en FinTechs worden geboden. De ‘caretaker’ combineert niet alleen financiële diensten, maar heeft ook oog voor persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld omtrent levenswijzen en gerelateerde risico’s.”

Bij de lancering van ‘de caretaker’ tijdens Money 20/20 kregen de genodigden tevens uitleg over het ::projective ecosysteem dat bestaat uit the Glue (open banking softwareplatform), Smartfin Capital (smart technologies private equite fund) en B-HIVE (EuropeanFinTech ecosystem). Met laatstgenoemde werd aansluitend op de presentatie een borrel georganiseerd waar circa 200 genodigden aanwezig waren. Marechal voegt tot slot toe dat het event een groot succes was en kijkt dan ook met veel plezier terug op de dag: “Het prachtige weer en de bijpassende locatie hebben daar zeker ook aan bijgedragen.” Een mooie mix van mensen uit de wereld van banken, verzekeraars en startups – die onder het genot van een borrel met elkaar konden netwerken. 

De caretaker is als concept nog in ontwikkeling maar geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven om gebruik te maken van een betaversie van de service.