Projective gaat volgende groeifase in met nieuw kantoor in Amsterdam

09 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Projectmanagement specialist ::projective heeft een nieuw kantoor geopend in Amsterdam. De nieuwe vestiging volgt op een periode van sterke groei in ons land, zowel in het aantal bediende klanten als in het aantal medewerkers. Projective heeft ook kantoren in Brussel, Londen, Frankfurt en Parijs.

Het adviesbureau betrad de Nederlandse markt in 2009 toen Piet Impens een klein team van project- en programmamanagers bij elkaar rekruteerde om het model van het van origine Belgische bedrijf noordwaarts te exporteren. In 2011 sloot Corjan Mol zich als partner aan. Samen hebben de twee Managing Partners de firma in de afgelopen jaren verankerd in het Nederlandse landschap voor financiële dienstverlening. “Projective is meer en meer een voorkeurspartij geworden voor het tot een goed einde brengen van complexe projecten en programma’s bij banken, vermogensbeheerders, verzekeraars en providers van marktinfrastructuur”, aldus Mol. 

De sector voor financiële dienstverlening heeft enorme veranderingen ondergaan in recente jaren. Uitdagingen op het gebied van regelgeving, rationalisatie van processen en systemen en daar bovenop de pijlsnelle introductie van nieuwe technologie hebben het landschap blijvend gewijzigd. “Om voor alle verandering uit te kunnen blijven lopen, moesten we ons eigen businessmodel opnieuw uitvinden”, zegt Mol. Het is vanuit die gedachte dat de groepsdirectie van Projective – waar zowel Impens als Mol deel van uitmaakt – een radicaal besluit nam om een ultra-platte bedrijfsstructuur te kunnen houden terwijl het bedrijf hard groeit in vijf regio’s.

“Al onze mensen hebben meer dan tien jaar ervaring in de financiële sector, het zijn practitioners; beoefenaars uit de praktijk”, zegt Impens, waaraan hij toevoegt: “Als groep mensen hebben we diepe kennis van bijna elk denkbaar proces in ons expertisegebied. We wilden die kennis voor onze cliënten mobiliseren om hen meer waarde te kunnen brengen.”

Corjan Mol en Piet Impens

Delivery Excellence communities

Met dat idee in gedachte werd een aantal communities geformeerd die over de vijf landen heen liggen. Mol: “In plaats van dat we een supergoede resource leveren om een project thuis te brengen, werken we nu vanuit onze Delivery Excellence community om onze honderden jaren aan gecombineerde kennis en ervaring te vertalen in proposities rondom project rescue of agile transformatie. Die brengen we vervolgens naar onze cliënten. Het omgekeerde gebeurt inmiddels ook – we insourcen volledige projecten portefeuilles om die voor hen en met hen uit te voeren.” 

Terwijl Projective zijn kennis en ervaring samenvoegde in een nieuw aanbod van diensten, positioneerde de firma zich in het hart van een fintech-ecosysteem. Zo heeft het bedrijf rechtstreekse verbintenissen met fintech hubs als B-Hive, The Bridge en The Glue, met private equity-partijen als Smartfin Capital en startup-platforms als Scale-ups Europe. 

Gesteund door Diebold-Nixdorf als krachtige financiële partner heeft Projective zich volgens Impens getransformeerd van een traditioneel projectmanagementbureau tot een “veelzijdige genetwerkte” marktspeler. “We zitten nu in de positie om bijna ongelimiteerd kennis en kunde over financiële dienstverlening te mobiliseren, waarbij we in staat zijn om cliënten aan nieuwe technologieën en mogelijkheden te koppelen.” Daarbij wijst hij op de aanpak van het bureau: “Vanuit de enorme ervaring met het leveren van verandering weten onze professionals goed wat in de praktijk echt werkt en wat echt niet.” 

Over de ambitie voor Projective Nederland zegt Impens dat het de Belgische organisatie achterna wil. “In België is de naam Projective synoniem geworden met het leveren van innovatie in onze markt. We hebben de ambitie om in Nederland hetzelfde te bereiken.” Deze ambitie vindt goed gehoor bij de Nederlandse cliënten. “Onze boodschap slaat ook duidelijk aan bij kandidaten die onderdeel willen zijn van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van fintech en finance”, voegt Mol toe. “Door onze communities kunnen we mensen rechtstreeks toegang geven tot de slimste geesten en de beste nieuwe oplossingen in digital, regulatory reporting en operational excellence.” 

Een blik op de cijfers van Projective Nederland onderbouwt de visie van de partners. Telde het bureau begin vorig jaar 22 professionals, inmiddels zijn dat er 35. “En het einde is nog niet in zicht”, aldus Mol. “Ons nieuwe kantoor, dichtbij veel van onze cliënten, belichaamt onze ambitie en de positie die we willen innemen midden in de actie”, zegt Mol. “Als je verandering naar je cliënten wilt brengen, laat dan eerst zien dat je zelf kunt veranderen”, sluit Impens af.