First Consulting implementeert big data platform Splunk in glastuinbouw

14 september 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

First Consulting helpt Hortilux, een leverancier van professionele groeilichtsystemen voor de glastuinbouw, met het ontwikkelen van een real-time web-based klantportaal genaamd HortiSense. In de kas aanwezige sensoren verzamelen informatie die via HortiSense wordt ontsloten naar de klant. Om op de grote hoeveelheden data analyses uit te kunnen voeren, is in een proof-of-concept van twee weken het Splunk platform geïmplementeerd. Hierdoor kunnen engineers zelfstandig big data analyses uitvoeren en kan de gebruikersbeleving in HortiSense worden verhoogd.

Hortilux ontwikkelt voor haar klanten de meest innovatieve en efficiënte groeilichtsystemen. Hierin loopt Hortilux voor op het gebied van hybride groeibelichting (combinatie van LED en HPS), het verlengen van de levensduur van haar systemen (module asset) en het ondersteunen van de kweker in het effectief gebruiken van de groeilicht installatie (module grow). Om deze ontwikkelingen te versnellen ontstond een BI analyse vraagstuk bij haar engineers. De vraag was of er op de historische big data uit alle sensoren, eenvoudig analyses konden worden uitgevoerd. Dit om software en systeemontwerp vraagstukken snel te kunnen beantwoorden. 

First Consulting is met dit vraagstuk aan de slag gegaan en heeft een inventarisatie gemaakt van platformen die geschikt zijn om big data analyses uit te voeren. Al snel werd duidelijk dat de mogelijke oplossing van het originele vraagstuk ook de gebruikersbeleving in HortiSense zou kunnen verhogen. Dit omdat dezelfde data in HortiSense wordt gebruikt om kwekers inzicht te geven in de productie en belichtingsefficiëntie van hun kas (zie eerder artikel). Plantfysiologische modellen worden real-time bijgewerkt en data omtrent zonlicht instraling, CO2, luchtvochtigheid en temperatuur worden gecombineerd tot voor de kweker waardevolle inzichten in dashboards in HortiSense. 

Wat is Splunk?

Na een inventarisatie is samen met Hortilux gekozen voor het Splunk platform. Splunk is een platform om machinedata real-time te analyseren en om te zetten in dashboards, waarmee het zich uitermate goed leent voor IoT use-cases. Het verschilt van meer traditionele database oplossingen doordat het heel goed kan omgaan met ongestructureerde (big) data uit verschillende bronnen zoals sensoren, machines, routers en system logs. Door de opslag van ruwe data en integratiemogelijkheden met andere applicaties via API’s is het een schaalbaar platform. Splunk heeft meer dan $1 miljard aan omzet en is beursgenoteerd. Het platform bewijst zich voor steeds meer IoT en Industry 4.0 toepassingen. 

First Consulting implementeert big data analyse platform Splunk in de glastuinbouw

Adviesbureau First Consulting heeft de meerwaarde van de oplossing vergroot door mee te denken met Hortilux. Door dit platform te kiezen wordt zowel het sensor data analyse vraagstuk ondersteund als mede de gebruikersbeleving in HortiSense verbeterd. 

Splunk implementatie

Het Splunk platform heeft aan twee succescriteria voldaan. Ten eerste is in interactieve workshops samen met Hortilux engineers duidelijk geworden, dat met beperkte kennis van het Splunk platform zelfstandig dashboards voor Asset monitoring gemaakt kunnen worden. Met de dashboards bleken de engineers in staat real-time historische trend analyses op de big data eenvoudig te kunnen uitvoeren.

Ten tweede zijn een deel van de zware plantfysiologische berekeningen uit HortiSense overgezet naar het Splunk platform en middels een web service integratie gekoppeld. Deze scheiding van analyse platform en HortiSense heeft geleid tot een versnelling van 400% bij het uitvoeren en tonen van plantfysiologische berekeningen. Hierdoor wordt de gebruikersbeleving verbeterd en de totaaloplossing significant meer schaalbaar voor de toekomst. 

Mogelijkheden richting de toekomst

Door mee te denken vanuit onderliggende businessbehoeften en de eindgebruikers heeft First Consulting de meerwaarde van de oplossing vergroot. First heeft binnen twee weken gevalideerd dat het Splunk platform geschikt is voor Hortilux om trend analyses uit te voeren en de gebruikerservaring van haar bestaande HortiSense te verhogen. Ook richting de toekomst kan Hortilux met het Splunk platform haar interne analysecapaciteit vergroten. Deze analysecapaciteit geeft Hortilux de mogelijkheid om de kweker tal van nieuwe waardevolle inzichten te bieden die helpen het rendement per vierkante meter te verhogen. 

Deze case, waarbij proces, technologie en implementatie samenkomen, is een goed voorbeeld van de projecten die First Consulting realiseert. Ruim 200 collega's met een passie voor operationele vraagstukken werken voor toonaangevende klanten in diverse sectoren. Van probleemanalyse en ontwerp tot daadwerkelijke implementatie: altijd een end-to-end oplossing samen met de klant in een mix van proces, technologie en implementatie. First Consulting onderscheidt zich in de markt door diepgaande proces- en systeemkennis te combineren met operationele realisatiekracht. 

First Consulting is recentelijk met Splunk een partnership gestart en wil het platform vaker inzetten voor IoT en Industry 4.0 toepassingen bij haar klanten.

Gerelateerd: Internet of Things toepassing helpt glastuinbouw bij versgewicht productie.