Deloitte Amsterdam kantoor wordt met 30.000 sensoren een IoT bolwerk

04 september 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het zeer duurzame kantoor van Deloitte Amsterdam – ‘The Edge’ – wordt de komende tijd omgetoverd tot een technologisch bolwerk. Maar liefst 30.000 sensoren worden geïnstalleerd, waarbij de verzamelde gegevens via Internet of Things (IoT)-technologie gebruikt zullen worden om de werkbeleving van de professionals van Deloitte naar een hoger niveau te tillen. Ook zal het accountants- en adviesbureau de nieuwe IT-infrastructuur gebruiken om opdrachtgevers concreet de voordelen van IoT te demonstreren.  

Sinds november 2014 is Deloitte de trotse hoofdhuurder van The Edge, een duurzaam kantoorgebouw gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw van het adviesbureau is voorzien van driedubbelglas, energiezuinige installaties en de vele geïntegreerde zonnecellen maken het kantoor zelfs klimaatneutraal. Volgens Theo Slaats, CIO bij Deloitte Nederland, heeft het moderne gebouw inmiddels al zijn waarde bewezen: “Vanuit een kosten- en duurzaamheidsperspectief is de impact erg groot op ons bedrijf.” 

Het kantoorpand van Deloitte in onze hoofdstad laat zien dat het adviesbureau technologie hoog in het vaandel heeft staan. In de huidige tijd van razendsnelle technologische ontwikkelingen kan stilstand echter worden beschouwd als achteruitgang. Het accountants- en adviesbureau is zich daarvan bewust en maakte daarom onlangs bekend dat The Edge de komende tijd zal worden voorzien van een nieuwe IT-infrastructuur, waarmee Deloitte ernaar streeft om ook op dit terrein voorop te blijven lopen. Na verschillende oplossingen te hebben getest, bleek het plan van technologiebedrijf Aruba Networks het meest geschikt. 

30.000 sensoren

De oplossing biedt Deloitte vele voordelen, zegt Bert Leegwater, Country Sales Manager bij Aruba Networks: “We zorgen niet alleen dat meer dan 30.000 sensoren en 3.300 gebruikers zijn verbonden, maar het maakt ook het beheer en onderhoud van het draadloze netwerk makkelijker. Hierdoor kan Deloitte snel nieuwe gebruikers en apparaten toevoegen en de toegang segmenteren. Het zorgt bovendien voor het creëren van een enkel data-lake vanuit honderden losstaande datapunten, wat duidelijkheid biedt over het gebruik van het gebouw en de bijbehorende trends.”

Kantoor Deloitte Amsterdam wordt nieuw IoT bolwerk met 30.000 sensoren

Alberto Ogura, Senior Program Manager bij Deloitte Digital, draagt de verantwoordelijkheid voor het vernieuwingsproject. Het is zijn taak om de gegevens die door de duizenden sensoren in het gebouw worden gegenereerd te interpreteren en op basis daarvan oplossingen aan te dragen die bijvoorbeeld bedrijfsprocessen optimaliseren. Daarmee maakt het adviesbureau gebruik van Internet of Things. Ogura legt uit dat de sensoren van alles registeren, zoals de bezettingsgraad van ruimtes, hoe medewerkers door het gebouw lopen, de temperatuur en het grondstoffenverbruik . Aan de hand daarvan kan worden bespaard op energie- en waterkosten en eveneens kunnen de gegevens worden ingezet om de werkplanning van de meer dan 3.300 medewerkers van Deloitte Amsterdam efficiënter in te richten. 

Op deze manier zorgt de nieuwe IT-infrastructuur dat het kantoorgebouw tegelijkertijd functioneert als een groot laboratorium, waar ook opdrachtgevers van kunnen profiteren: “Met deze kennis in huis kunnen we klanten kennis laten maken met nieuwe technologieën, Internet of Things en slimme gebouwen. En de voordelen van verbonden medewerkers en verbonden apparaten demonstreren”, legt Ogura uit. “Ook kunnen we klanten het complete proces laten zien: van de gebruikersinterface tot en met de backend. The Edge laat ons zien hoe concepten en termen, zoals het Internet of Things, werkelijkheid worden.”

Internet der dingen

Naast dat IoT kan worden ingezet voor de modernisering en optimalisering van kantoorpanden, levert het ook grote voordelen op voor diverse branches, zoals bijvoorbeeld de financiële sector. Verder blijkt uit onderzoek van Berenschot dat ook de tuinbouwindustrie veel baat kan hebben bij IoT“Nederland neemt in de wereld een leidende positie in binnen de huidige hightech voedingstuinbouw. Dat maakt ons land uitermate geschikt als proeftuin voor ‘state of the art’ toepassing van Internet of Things en Big Data analytics”, vertelt Berenschot-Consultant Edwin Lambregts: “Zaadveredelaars kunnen bijvoorbeeld real time data krijgen over de prestaties van het product bij telers en dit combineren met databases over teeltbeleid, weersomstandigheden, bemesting, gewasbescherming.” 

Gerelateerd: PTC en Deloitte gaan zakelijke IoT-adoptie en innovatie stimuleren.