PTC en Deloitte gaan zakelijke IoT-adoptie en innovatie stimuleren

10 mei 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Deloitte en PTC zijn een samenwerking aangegaan om het gebruik van Internet of Things (IoT) onder klanten te stimuleren op basis van het Industrial IoT-platform ThingWorx. De samenwerking is onderdeel van een breder, wereldwijd partnership tussen de twee partijen.

Internet of Things (IoT) wordt door velen gezien als de volgende grote technologische mijlpaal waar het bedrijfsleven mee te maken zal krijgen of nu al mee te maken heeft. IoT zal uiteenlopende economieën en industrieën een enorme toegevoegde waarde gaan opleveren – consultancykantoor McKinsey & Company schat dat de potentiële waarde van IoT-technologie voor de wereldeconomie tegen 2025 $11,1 biljoen zal bereiken.

Een van de bekendste voorbeelden van IoT-applicaties is misschien wel de ‘slimme koelkast’, die waarschuwt zodra van producten in de koelkast de houdbaarheidsdatum is verstreken of, zodra dat nodig is, mensen helpt bij het automatisch bestellen van nieuwe producten. Maar ook innovaties als de slimme tandenborstel, slimme steden, slimme luchthavens of intelligente robots, zullen volgens analisten de manier waarop we zakendoen in de toekomst voorgoed op z’n kop zetten.

PTC ThingWorx en Deloitte sluiten IoT samenwerking

Een van de grotere en gerenommeerde spelers binnen het IoT-landschap, PTC, met een omzet van $1,3 miljard, kondigde onlangs aan dat het accountancy- en adviesorganisatie Deloitte aan zijn partnernetwerk heeft toegevoegd. “System integrators spelen een belangrijke rol binnen onze partnerstrategie en zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van markten”, legt Mohamed Ennassiri, Director of Global Strategic Alliances EMEA bij PTC, uit. “Deloitte vormt dankzij zijn schaalomvang en brede dienstenaanbod een gewaardeerde partner met een sterke visie.”

PTC en Deloitte gaan zakelijke IoT-adoptie en innovatie stimuleren

Als onderdeel van de overeenkomst zullen de partners hun expertise bundelen, om innovatieve IoT-oplossingen te ontwikkelen en ThingWorx – PTC’s eigen IoT-platform – bij organisaties te implementeren. Deloitte Nederland is binnen Deloitte’s wereldwijde organisatie een van de voorlopers – Deloitte Nederland is namelijk het eerste land binnen de EMEA-regio dat handen en voeten geeft aan de krachtenbundeling. “Hier zijn we trots op”, zegt Stephen Ward, Managing Partner bij de Nederlandse tak van Deloitte Digital.

“PTC ThingWorx is een van de belangrijkste leveranciers van IoT-platforms binnen ons partnernetwerk”, voegt Helena Lisachuk, Director bij Deloitte in Amsterdam, toe. Haar stelling wordt verder onderbouwd door een recent onderzoek door analistenbureau Gartner dat PTC en ook IBM, GE en Microsoft aanmerkt als een koploper in het IoT-softwareplatforms domein. Over de toegevoegde waarde van de deal voor het Big Four kantoor zegt Ward: “Met PTC’s erkende IoT-platform ThingWorx kunnen onze teams snel IoT-prototypes ontwikkelen en machines, apparaten en sensoren met elkaar verbinden om nieuwe inzichten op te doen en op basis daarvan acties te ontwikkelen die onze klanten snel meerwaarde en een hogere ROI kunnen opleveren.” 

IoT-oplossingen

Inmiddels hebben de partners de eerste IoT-oplossingen ontwikkeld, waarbij zij zich vooral richten op bedrijven in de maakindustrie, olie- en aardgassector en de energie- en nutssector. De primaire focus ligt daarbij op een snelle ontwikkeling en implementatie van oplossingen voor ‘condition based monitoring’, voorspellend onderhoud, digitale toevoernetwerken en ‘connected factories’. De komende periode gaan Deloitte en PTC daarnaast oplossingen ontwikkelen op het gebied van retail en consumentengoederen, gezondheidszorg, biowetenschap en smart cities.

De komende maanden zullen ook andere Deloitte kantoren in Europa de ontwikkelingen in ons land nauw in de gaten houden. “We zien dit als een strategische stap in het uitbreiden van de samenwerking die in de VS is opgestart en voor de introductie bij een bredere groep van klanten in EMEA”, sluit Ward af.