Lieke van Kleffens over haar terugkeer naar consultancy bij First Consulting

24 augustus 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat betekent het om consultant te zijn bij First Consulting? Wie zijn de mensen die het adviesbedrijf zo succesvol maken? Wat maakt dat zij met plezier, ambitie en trots het bedrijf dagelijks naar een hoger niveau tillen? In een reeks van interviews lichten medewerkers van het adviesbureau een tipje van de sluier op. Vandaag: Lieke van Kleffens, Business Consultant bij First Consulting.

Kun je een korte introductie van jezelf geven?

Ik ben Lieke van Kleffens en ik ben geboren in Tilburg. Voor mijn studie ben ik verhuisd naar Leiden waar ik mijn bachelor Management & Marketing aan Webster University heb behaald. Daarna voltooide ik in Amsterdam mijn master Arbeids- en Organisatie Psychologie aan de Vrije Universiteit. Nog steeds woon ik met heel veel plezier in Amsterdam.

Na het afronden van mijn studies ben ik het consultancyvak ingegaan; ik heb tien jaar bij Accenture gewerkt in de Change Management practice, met name in de financiële sector. Daarna heb ik de overstap naar ABN AMRO gemaakt, waar ik als intern adviseur op het gebied van change, cultuur en leiderschap bij businestransformaties in verschillende rollen actief ben geweest. Zo heb ik de rol van senior Business Partner, HR Change Manager en Change expert vervuld.

Na tien jaar als interne consultant was het voor mij tijd voor een nieuwe, volgende stap. Het consultancyvak bleef trekken: alert en scherp zijn, samenwerken met verschillende klanten én verschillende collega’s op zoek naar de beste oplossing en impact maken voor een duurzaam resultaat. De ‘people’-kant van veranderen staat daarin altijd centraal. Daar geef ik al mijn energie aan en krijg ik ook heel veel energie van terug. Ik vind het een uitdaging om te kijken hoe je mensen meeneemt, deelgenoot en eigenaar maakt van een verandering, of dit nu is op het gebied van strategiewijziging, systeemimplementatie of organisatie-inrichting.

Lieke van Kleffens over haar terugkeer naar consultancy bij First Consulting

Hoe en waarom ben je bij First Consulting terechtgekomen?

Via mijn netwerk sprak ik mijn oud Accenture-collega Geert van den Goor. Ik was geraakt door zijn bevlogen verhaal over First Consulting en met name de kernwaarden van het bedrijf spraken me aan. Deze kernwaarden zag en voelde ik letterlijk terug in de gesprekken die ik daarna met een aantal collega’s van First Consulting voerde: scherp, stoutmoedig, samen, plezier, no-nonsense en vertrouwen. Deze gesprekken gaven de doorslag om weer verder te groeien en mijn eigen ervaring toe te passen binnen het Business Implementatie-domein van First Consulting op het gebied van change management.

Hoe bevalt de overstap verder naar First Consulting?

Mensen vroegen me toen ik de keuze voor First Consulting had gemaakt: ‘Ga je weer terug de consulting in?’ waarop ik bewust antwoordde: ‘Ik ga juist verder de consulting in, met alle change managementervaring, expertise en ‘lessons learned’ op zak. Ik wil verder leren van nieuwe klanten en mijn collega’s.’

Inmiddels ben ik iets meer dan twee maanden werkzaam bij First Consulting en het bevalt me heel goed. Maar ik moet eerlijk bekennen dat het ook wel weer even wennen was: wennen aan een nieuwe organisatie, nieuwe klant, nieuwe industrie, nieuwe collega’s en een nieuwe werkwijze. Momenteel werk ik voor een grote luchthaven waar een groot veranderprogramma in volle vlucht is om klaar te zijn voor de ontwikkelingen van vandaag en morgen. Mensen in dit bedrijf werken er met echte passie.

Wat is jouw rol in de ontwikkeling van First Consulting?

Vanuit mijn eigen ervaringen en opgedane kennis wil ik First Consulting verder helpen met het uitbouwen van het domein Business Implementatie. Mensen spelen hierin een cruciale rol om veranderingen succesvol door te voeren en nog belangrijker, eigen te maken en te borgen. Ik zie het als mijn rol binnen First Consulting om deze kennis en expertise te delen met mijn jongere collega’s en hen op dit vlak verder te ontwikkelen. Maar ook van hen te leren om samen met onze klanten duurzame resultaten te behalen. Daar gaan mijn ogen van stralen!

Tot slot, hoe ziet je werkweek eruit?

Ik werk vijf dagen per week met mijn collega’s en met de klant samen. Ook besteed ik tijd aan mijn netwerk om mijn eigen ervaringen te delen, te leren van anderen en mezelf daarbij ieder keer weer verder te ontwikkelen. Mijn vrije tijd besteed ik heel graag aan mijn gezin, familie, vrienden en mijn hobby’s. Samen met mijn man Eelco, mijn dochter Kiki en mijn zoon Tymen maken we graag mooie reizen. Een fanatiek spelletje ‘Kolonisten van Catan’ spelen, hoort daar zeker bij. Verder houd ik van sporten en buiten zijn: (bicram) yoga, hardlopen en skiën.

Gerelateerd: Terugblik First Consulting. Van 5 naar 200 medewerkers in twaalf jaar.