Nederlandse voetbalconsultant aan de slag in Rusland

23 augustus 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

De voetbalwereld staat bekend om zijn behoudende karakter. Zo liet de officiële invoering van de videoscheidsrechter jaren op zich wachten. Naast deze recente ontwikkeling op het gebied van spelregels, is ook het trainersvak vatbaar te voor vernieuwing, zo stelt Martijn Leonard, oprichter van de innovatieve Next Football Academy en actief als voetbalconsultant in Rusland. 

Vele sporten werken al jaren met een videoscheidsrechter, zoals ijshockey (1991), rugby (1996), cricket (2001), tennis (2002), hockey (2009) en volleybal (2012). De tamelijk conservatieve voetbalwereld verwelkomende echter pas onlangs – tijdens het WK in Rusland afgelopen zomer – officieel de VAR (Video Assistant Referee). De ervaringen met de videoscheidsrechter waren daar over het algemeen positief van aard. Mede daarom wordt gedurende het huidige seizoen van de Nederlands Eredivisie eveneens gebruik gemaakt van de VAR.

Het toezicht op de naleving van de spelregels lijkt zich daarmee in verdergaande mate te professionaliseren. Volgens Martijn Leonard – voetbalconsultant en oprichter van de vernieuwende Next Football Academy – zijn er daarnaast ook andere aspecten binnen het voetbal rijp voor verdere ontwikkeling, waaronder het trainersvak. Deze zomer reisde Leonard af naar Rusland om wederom zijn innovatieve inzichten te delen.

Voetbalconsultant

“Ik heb het daar vorig jaar erg naar mijn zin gehad en een aantal weken terug kreeg ik de vraag of ik deze zomer weer naar Moskou wilde komen voor een maand. Vorige zomer hebben wij een aantal spelers de kans kunnen geven om stage te lopen bij de grote professionele clubs als CSKA Moskou en Lokomotiv Moskou”, zegt Leonard enthousiast tegen platform HaaglandenVoetbal.nl. “Inmiddels ben ik weer vier weken in Moskou geweest en was eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de trainingen. In het team waarin ik werkte zijn de meeste Russische trainers fulltime trainer en ze hebben zelf op professioneel niveau gevoetbald in binnen- of buitenland.” 

Nederlandse voetbalconsultant aan de slag in Rusland

Gedurende zijn verblijf in Rusland heeft de voetbalconsultant zich met allerlei kwesties beziggehouden: “Tijdens de vier weken heb ik training gegeven en de coaches begeleid”, laat hij weten: “Van maandag tot vrijdag waren er elke dag meerdere trainingen voor verschillende leeftijdsgroepen. Naast zelf training geven, was het mijn hoofdtaak om de trainers te ontwikkelen. Ik gaf hen feedback op de trainingen en aan het eind van de dag bespraken we onderwerpen als speelsystemen, periodiseren, de trainbaarheid van een speelstijl, coachen en de ontwikkelingen van spelers. Dit deden we elke dag en voor mij is er niks mooiers om al mijn kennis en ervaring te delen met de zeer leergierige trainers.” 

Leonard kan leunen op ruime staat van dienst. Zo was hij acht jaar lang hoofdtrainer bij de Delftse voetbalclub Concordia en startte medio 2011 zijn innovatieve voetbalacademie. Binnen zijn voetbalfilosofie zijn trainingen gebaseerd op het verbeteren van techniek, maar ook op het vergroten van de voetbalintelligentie van spelers: “Het trainingsprogramma van de Next Football Academy is uniek en innoveert zich continue met de nieuwste wetenschappelijke en praktisch bewezen kennis. Trainingen zijn volgens een methodisch leerproces opgebouwd, waarbij de relatie tussen uitdaging en vaardigheid continu gezocht wordt, waardoor de kans op verveling of te veel stress bij de spelers verkleind wordt.” 

In Rusland is men tevreden over de geleverde diensten, wat onder meer blijkt uit de verlenging van het samenwerkingsverband. Leonard: “Voor komend seizoen ben ik gevraagd om als voetbalconsultant elke twee maanden tien dagen in Moskou te zijn om werkzaamheden te verrichten. Het is mijn taak om de speelstijl en voetbalprincipes van alle teams op elkaar af te stemmen en dit vervolgens steeds verder te finetunen door middel van periodisering, methodologie, effectieve leermethodes, coachingsstijl, terwijl ik de coaches daarin begeleid. Een hele mooie uitdaging waar we stap voor stap aan gaan werken.”

Voetbal en de adviesbranche

Naast Leonard, zijn er in ons land ook nog andere adviseurs binnen de voetbalwereld actief, zoals die van NMC Bright – een organisatieadviesbureau dat zich richt op de voetbal- en sportbranche. Zo bracht het kantoor eerder de opmars van kunstgras in jeugdopleidingen profvoetbal in kaart, waaruit bleek dat Nederlandse profvoetbalclubs massaal gebruikmaken van kunstgras om hun spelers op te leiden. Momenteel is sportconsultant Marnix Pilon vanuit NMC Bright op opdrachtbasis voor de KNVB in de weer met de uitvoering van het Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleidingen in het amateurvoetbal. 

Daarnaast houdt het Enschedese analytics-bureau SciSports zich bezig met de toepassing van grootschalige data-analyses binnen de voetbalsport. Zo voerde het een analyse uit ten aanzien van geschikte clubs voor Davy Klaassen en had het een belangrijke rol in de transfer van Memphis Depay naar Olympique Lyon. Tot slot hebben ook de Big Four kantoren – Deloitte, EYKPMG en PwC – een praktijk gericht op professionalisering van sport, waaronder voetbal. PwC is bovendien ook sponsor van de KNVB.