De vijf beste voetbalclubs voor Ajax-aanvoerder Davy Klaassen

22 mei 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

SciSports, een bureau gespecialiseerd in data science, onderzocht welke buitenlandse clubs het meest geschikt zouden zijn voor Ajax-middenvelder Davy Klaassen. Vijf clubs, waaronder Everton en Napoli, komen als beste uit de bus.

De kans dat Ajax-middenvelder en -aanvoerder Davy Klaassen de komende zomer vertrekt uit Nederland lijkt aanzienlijk. De 24-jarige voetballer speelt sinds 2011 in het eerste elftal van de Amsterdamse club en wordt door velen gezien als een van de uitblinkers binnen het team. Zeker nu Ajax de finale van de Europa League heeft bereikt, is het naar alle waarschijnlijkheid een kwestie van tijd totdat de buitenlandse clubs zich melden. Maar bij welke club zou een speler als Klaassen het beste tot zijn recht komen?

Volgens het Enschedese analytics-bureau SciSports, dat in opdracht van Voetbal International deze vraag onderzocht, zijn er vijf buitenlandse clubs aan te wijzen waar Klaassen goed op zijn plaats zou zijn. Uit een uitgebreide analyse van het bureau blijkt dat SSC Napoli, Everton FC, Liverpool FC, AS Roma en Bayer Leverkusen de beste matches vormen voor Klaassen. In het onderzoeksrapport licht SciSports de keuze voor twee van deze vijf clubs uit - namelijk die voor Everton en Napoli – en geeft verdere toelichting over de motivatie achter de keuze voor deze specifieke voetbalclubs.

Davy Klaassen, SciSports

Napoli wordt onder meer genoemd vanwege de goede match tussen Klaassens ‘box-to-box’ speelstijl (waarin een middenvelder het volledige gebied tussen de twee zestienmetergebieden bestrijkt) en de offensieve tactiek van Napoli-coach Sarri. Daarnaast wordt er bij de Zuid-Italiaanse club voorzichtig rekening mee gehouden dat de belangrijke middenvelder Marek Hamsik deze zomer gaat vertrekken, waardoor er wellicht behoefte zal zijn aan een vervangende speler.

De directe speelstijl van trainer Ronald Koeman zorgt er volgens SciSports voor dat ook Everton een geschikte club is voor Klaassen. Zijn doelgerichtheid, dynamiek en timing rond het zestienmetergebied van de tegenstander sluiten goed aan op de manier van voetballen van de Engelse club. Bovendien heeft Ross Barkley, momenteel een belangrijke middenvelder voor Everton, zijn in de zomer van 2018 aflopende contract nog niet verlengd zodat de club hem mogelijk al eerder wil verkopen om nog een transfersom op te kunnen strijken. In dat geval zou ook bij Everton de komende zomer mogelijk een vervangende middenvelder gewenst zijn.

Analytics-bureau SciSports

De uitgebreide aanbevelingen zijn het resultaat van de vernieuwende manier waarop analytics-bureau SciSports naar voetbal kijkt. Het in 2012 opgerichte bureau heeft zich volledig toegelegd op de toepassing van grootschalige data-analyses binnen de voetbalsport. Het gebruik van Big Data is al een tijd in opkomst en de laatste jaren zijn data-analyses ook binnen de sportwereld steeds meer in trek. SciSports speelde begin dit jaar bijvoorbeeld een bepalende rol tijdens de transfer van Memphis Depay naar Olympique Lyon. In totaal adviseerde het bureau al drie spelers van het Nederlands elftal.

Oprichter Giels Brouwer (27) legt uit hoe er wordt gekeken welke club goed bij een bepaalde speler past: “We hebben algoritmes ontwikkeld om hun kenmerken te koppelen aan de speelstijlen van clubs. Vorige maand nog hebben we een international een club afgeraden waar hij wellicht naartoe wilde. Dat accepteerde hij, omdat we het goed konden uitleggen.”

Om vast te stellen bij welke club een voetballer vermoedelijk het beste op zijn plaats zal zijn, maakt SciSports gebruik van een aantal analyses waarin wordt gekeken naar onder meer het huidige niveau van de speler - dit niveau wordt aangeduid met de zogenaamde ‘SciSkill’ - en de ontwikkeling die deze naar verwachting nog zal doormaken. Binnen deze aanpak is het essentieel dat er wordt gekeken naar de invloed die een bepaalde speler heeft op het wedstrijdresultaat. Op deze manier is het mogelijk te abstraheren van misleidende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de inbreng van een bepaalde speler niet op de juiste waarde wordt geschat. Door grondige analyses toe te passen op grote hoeveelheden wedstrijdstatistieken is SciSports in staat deze valkuil te omzeilen en kan het de toegevoegde waarde van verschillende voetballers op een objectieve manier met elkaar vergelijken.

Ontwikkeling voetbalkwaliteiten Davy Klaassen

Met een huidige SciSkill van 93,7 heeft Klaassen (samen met Joël Veltman) van alle spelers uit de Ajax-selectie het meeste invloed op het eindresultaat. SciSports kent iedere speler naast de huidige SciSkill ook nog een ‘potentie SciSkill’ toe, waarin een voorspelling wordt gedaan over het niveau dat de speler later in zijn carrière nog kan behalen. Deze potentie SciSkill is het hoogste bij verdediger Davinson Sánchez: hoewel zijn huidige SciSkill ‘slechts’ 77,2 is, geeft SciSports hem een potentie SciSkill van 138,4, terwijl die van Klaassen uitkomt op 123,5.

Nadat SciSports heeft vastgesteld wat de werkelijke toegevoegde waarde is van een bepaalde speler, wordt er vooral gekeken naar de toekomst van die speler en de clubs die daarin het beste zouden passen. Door de speler te vergelijken met andere voetballers uit dezelfde competitie, worden zijn onderscheidende kwaliteiten uitgelicht. Vervolgens kan er aan de hand van die resultaten worden gekeken welke clubs behoefte hebben aan een speler met de bewuste kwaliteiten. Daarnaast probeert SciSports ook zo goed mogelijk in te schatten of een speler goed zal passen binnen de spelersgroep van de nieuwe club. Is er bijvoorbeeld sprake van (zware) concurrentie voor de te bezetten positie? Het grondige analysetraject van SciSports moet er al met al voor zorgen dat objectieve statistieken een belangrijkere rol gaat spelen binnen de voetbalwereld waar, ondanks de vele miljarden die erin omgaan, beslissingen soms nog grotendeels op basis van gevoel worden genomen.