Analytics bureau adviseerde Memphis Depay over Lyon transfer

07 april 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

SciSports, een boetiek adviesbureau dat de voetbalsector helpt met diepe analytische inzichten, heeft een bepalende rol gespeeld bij de transfer van Memphis Depay naar het Franse Olympique Lyon.

Over de waarde van analytics voor het bedrijfsleven is al veel geschreven. Maar de techniek – die is gebaseerd op analyses van grote hoeveelheden data (Big Data) om daaruit inzichten te filteren – heeft ook zijn weg gevonden naar andere domeinen, waaronder de voetballerij.

Vorige week bracht Voetbal International naar buiten hoe het management van Depay de hulp heeft ingeschakeld van SciSports om te adviseren bij zijn overstap naar een nieuwe voetbalclub. SciSports werd drie jaar geleden opgericht door drie UT-studenten en telt inmiddels meer dan veertig professionals. De startup heeft inmiddels twee succesvolle financieringsrondes achter de rug, waarbij meer dan €2,8 miljoen is opgehaald, dat voornamelijk voor internationale expansie zal worden aangewend.

Hoewel Memphis bij zijn vorige werkgever Manchester United onder trainer Mourinho nooit goed uit de verf kwam, stonden er bij zijn aanstaande transfer tal van internationale topclubs te springen om de talentvolle aanvaller aan hun team te binden. Data-analyses van SciSports moest zorgen voor een geïnformeerd besluit voor de voetbalprof.
Memphis Depay - Olympique LyonTegenover het AD verklaarde Giels Brouwer, oprichter van het analyticsbureau, de rol die SciSports heeft gespeeld bij het totstandkomen van het besluit van Memphis. “Zijn management vroeg ons te ondersteunen bij het nemen van zijn volgende stap. We hebben vervolgens een speelstijlanalyse gemaakt en gekeken naar de competities van verschillende clubs, en dat gecombineerd met de belangrijkste wensen van Memphis.”

Giels en twee van zijn collega’s reisden af naar het huis van Memphis in Manchester om zijn wensen beter in kaart te brengen. “Memphis was erg open over onze data en analyse. Hij was constant gefocust op de vraag: hoe en waar kan ik beter worden?” Op basis van hun analyse besloot Memphis uiteindelijk om niet te kiezen voor clubs als Everton, het Turkse Fenerbahçe en diverse Italiaanse en Spaanse clubs, maar voor het Franse Olympique Lyon, waar hij recentelijk, voor een som van £17 miljoen naartoe vertrok.

En niet zonder resultaat. Memphis heeft zijn goede vorm herpakt, waar hij in de tien wedstrijden dat hij er speelt al goed is geweest voor vijf doelpunten en vier assists. Memphis heeft een contract getekend tot 2021 bij de Franse club, die voor het laatst landskampioen werd in het seizoen 2007/2008. Manchester United, de op een na rijkste voetbalclub ter wereld, heeft wel een terugkoopclausule voor Depay.