Football Money League: De 20 rijkste voetbalclubs

26 januari 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Real Madrid is voor de tiende keer op rij de rijkste voetbalclub ter wereld, blijkt uit een rapport van accounting- en advieskantoor Deloitte. Met acht van de twintig voetbalclubs in de top 20 van rijkste clubs behoudt de Engelse Premier League zijn dominante positie. Louis van Gaal’s Manchester United is de rijkste club in het Verenigd Koninkrijk, terwijl Everton zich de financieel snelst groeiende voetbalclub mag noemen.

Football Money League 2015
Ieder jaar beoordeelt de ‘Sports Group’ van Deloitte de financiën van de best verdienende clubs ter wereld. Hun meest recente rapport – getiteld ‘Football Money League 2015’ – laat zien dat er binnen ’s werelds meest populaire sport een steeds grotere kloof ontstaat – financieel gezien tenminste – tussen de elite clubs en de rest. In 2004 had Aston Villa, op dat moment de nummer #20 in de top 20 rijkste clubs ter wereld, een omzet van €84 miljoen, terwijl de rijkste club (Manchester United) zo’n €259 miljoen verdiende. Tien jaar later is de financiële grens om in de top 20 te komen inmiddels zelfs gestegen naar €144 miljoen, waarbij leider Real Madrid maar liefst €550 miljoen wist om te zetten. Die explosie in omzet is met name het gevolg van een grote stijging van inkomsten uit uitzendrechten, aangevuld met inkomsten uit overige commerciële activiteiten.

Een overzicht van de 20 rijkste voetbalclubs ter wereld:

Top 20 rijkste voetbalclubs ter wereld

€6 miljard
Samen zorgen deze 20 clubs voor een totale jaarlijkse omzet van meer dan €6 miljard, een drempel die voor het eerst in de geschiedenis is overschreden. Aan de top van de Money League heeft Manchester United zich weten te voegen bij Real Madrid als de enige clubs die jaarlijks meer dan €500 miljoen verdienen. De Duitse kampioen Bayern München staat op de derde plek, terwijl het Barcelona van Lionel Messi de vierde plek inneemt. De op één na rijkste club in de UK, Manchester City, heeft een omzet van €414 miljoen, 25% minder dan derbyconcurrent Manchester United. De nummer twintig in de lijst is Everton met een omzet van €144 miljoen, ruim €400 miljoen minder dan leider Real Madrid.

Premier League domineert
Clubs uit de Premier League domineren de top 20 – het aantal Engelse clubs in de ranking is gestegen van zes clubs vorig jaar naar acht in de 2015-editie. Een blik op de top 40 onderstreept de financiële dominantie van Engelse topclubs zelfs nog meer: het aantal Premier League clubs in de top 30 is gestegen van acht naar 14 en alle Premier League clubs behoren inmiddels tot de wereldwijde top 40. Dit komt volgens de onderzoekers maar door één factor: de veel grotere omzet uit TV-rechten die Engelse Premier League clubs behalen – en de relatief gelijkmatige verdeling ervan.

Everton snelste groeier
Een analyse van de jaarlijkse groei van clubs laat zien Everton vorig jaar de financieel snelst groeiende club was, met een omzetstijging van 43%, gevolgd door Champions League finalist Atlético de Madrid (+42%) en het Italiaanse Napoli (+42%). Slechts twee clubs in de top 20 zagen hun omzet dalen – de Milanese clubs AC Milan en Inter Milan.

Omzetgroei Europese Clubs