Kunstgras domineert in jeugdopleidingen profvoetbal

11 december 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse profvoetbalclubs maken massaal gebruik van kunstgras om hun spelers op te leiden. Gemiddeld genomen vindt twee derde van alle trainingen en thuiswedstrijden plaats op kunstgras. Clubs gaan echter zeer verschillend om in hun keuze voor of tegen kunstgras – De Graafschap en Feyenoord maken bijvoorbeeld amper gebruik van nepgras, terwijl de jeugd van vier clubs op eigen terrein nooit voet zetten op natuurgras.

Kunstgras vormt al jaren een onderwerp van discussie in de Nederlandse voetballerij. Vooral in het amateurvoetbal heeft kunstgras de laatste jaren een sterke opkomst gemaakt. Gedreven door de behoefte om efficiënter te opereren, en als gevolg van dalende subsidies van gemeenten en de technologische ontwikkelingen ten aanzien van de kwaliteit van kunstgras, omarmen amateurclubs in ons land de oplossing steeds vaker. Volgens een onderzoek dat vorig jaar werd doorgevoerd is 31% van alle velden in Nederland van kunstgras gemaakt, in de topklasse ligt dat percentage nog iets hoger (43%). Gekeken naar de trainingen die door clubs worden afgewerkt is kunstgras een nog dominantere ondergrond – 72% van alle jeugdtrainingen in het Nederlandse topamateurvoetbal vindt niet plaats op natuurgras.

Kunstgras profvoetbal

Om inzicht te krijgen in de positie die kunstgras binnen de jeugdopleidingen van het hoogste niveau van het Nederlandse – betaalde – voetbal inneemt, lichtte adviesbureau NMC Bright de afgelopen twee maanden alle velden van clubs uit de Eredivisie en Jupiler League door. Het onderzoek bracht per Betaald Voetbal Organisatie (BVO) in kaart in welke mate het Beloftenteam, de O19, O17, O15, O13, O11 en O9 gebruik maakt van kunstgras voor trainingen en wedstrijden.

De resultaten laten zien dat gemiddeld 65% van alle trainingen en 67% van alle thuiswedstrijden gespeeld worden op nepgras. De jeugd van de Eredivisieclubs speelt gemiddeld 63% van de thuiswedstrijden en 60% van de trainingen op kunstgras. Vooral in de onder- en middenbouw van de jeugdopleidingen in de Eredivisie wordt het grootste gedeelte op kunstgras gespeeld en getraind. “Sommige clubs minderen het gebruik van kunstgras bewust in de hogere leeftijdscategorieën (Onder 17, Onder 19 en de Beloften) om spelers op deze wijze voor te bereiden op het spelen op natuurgras”, aldus Wouter Kuperus, directeur van NMC Bright.

Kunstgras profvoetbal jeugd

In de Jupiler League bestaat 74% van de velden in de stadions uit kunstgras. Dit komt redelijk overeen met het gemiddelde percentage van jeugdteams van clubs uit de Jupiler League dat op kunstgras speelt (70%). In tegenstelling tot de Eredivisie, neemt in de Jupiler League het gebruik van kunstgras juist toe bij de teams in de hogere leeftijden. Beloften, Onder 19 en O17 spelen maar liefst 9 van de 10 momenten op kunstgras.

Uit het onderzoek komen grote verschillen tussen clubs naar voren. Clubs als Feyenoord, De Graafschap en SC Heerenveen maken (bijna) geen gebruik van kunstgras. Er zijn echter ook clubs die alleen maar gebruik maken van kunstgras, zoals Almere City, FC Volendam, NEC en PEC Zwolle. In veel gevallen houdt dit volgens Kuperus verband met de ondergrond van het hoofdveld in het stadion, zoals bij PEC Zwolle het geval is. “Toch sluit bij een kwart van alle clubs de manier waarop de jeugd wordt opgeleid helemaal niet aan op het hoofdveld in het stadion”, zegt de onderzoeker.

Kunstgras onderzoek

De praktijksituatie wijkt volgens het onderzoek in veel gevallen nog behoorlijk af van de ideale situatie in ons opleidingsland. Op de vraag hoe de verhouding tussen natuur- en kunstgras er idealiter uit zou moeten zien, spreken de Eredivisieclubs hun voorkeur uit voor het gebruik van meer natuurgras bij de jeugd. Deze clubs willen gemiddeld zo’n 42% van alle activiteiten laten plaatsvinden op kunstgras. Dit is ruim 20% minder dan de huidige praktijk. De Jupiler League heeft juist een voorkeur voor het gebruik van kunstgras boven natuurgras in de jeugdopleiding. Het gebruik mag in hun ogen echter wel zo’n 10% minder dan de huidige praktijk.

Feyenoord, Ajax, PSV - PEC Zwolle, FC Utrecht, Sparta Rotterdam

Op basis van de resultaten stelt Kuperus dat de discussie over wel of niet kunstgras een gepasseerd station is. “Wel kunnen we op basis van feiten uit dit en ander onderzoek bewuster omgaan met de ondergrond waarop we onze talenten laten voetballen.”