72% trainingen van amateurvoetbal jeugd op kunstgras
72% van alle jeugdtrainingen in het Nederlandse topamateurvoetbal vindt plaats op velden van kunstgras. In totaal is 31% van de voetbalvelden bij clubs uit het hele land kunstgras, en natuurgras komt steeds minder voor. Dit – en meer – blijkt uit recent onderzoek van NMC Bright naar het gebruik van kunstgrasvelden bij 100 jeugdopleidingen van (top-)amateurvoetbalclubs.
In Nederland wordt steeds massaler gebruik gemaakt van kunstgrasvelden om jeugdvoetbalteams op te leiden. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam ging NMC Bright op onderzoek uit om te achterhalen hoe ver het gebruik van kunstgras is doorgedrongen bij jeugdopleidingen uit de top van het amateurvoetbal. In totaal deden 100 clubs mee aan het onderzoek, waarvan 12 afkomstig zijn uit de topklasse, 28 uit de hoofdklasse en 60 eersteklas voetbalclubs.
31% velden kunstgras
Uit het onderzoek komt naar voren dat 31% van alle velden van kunstgras is gemaakt. In de topklasse ligt dat percentage nog iets hoger – daar is 43% van de velden een kunstgrasveld. In totaal is de helft van hoofdvelden van de onderzochte clubs van nepgras. In het eersteklassegment zijn nog de minste kunstgrasvelden – daar is nog 70% van de velden van natuurgras.
3 op de 4 trainingen
In het topje van het Nederlandse amateur voetbal, de topklassen, wordt 87% van alle jeugdtrainingen op kunstgras gegeven. B1 teams in de topklasse trainen gemiddelde het meeste (91%) op kunstgras. Over de hele linie vindt 72% van trainingen op kunstgras plaats – het percentage wordt vooral omlaag getrokken door de eerste klasse, waar het kunstgraspercentage uitkomt op 68% van alle voetbalvelden.
De onderzoekers keken ook naar de verhouding voor thuiswedstrijden. Hieruit blijkt dat 30% van de jeugdspelers zowel traint als wedstrijden speelt op kunstgras. In de Topklasse ligt dit percentage zelfs hoger dan 50%.”
Nadruk op kunstgras
Op de vraag welk soort veld het beste is voor de amateurvoetbal jeugd geeft 16% van de ondervraagde clubs geeft kunstgras aan. De meerderheid (60%) gelooft dat een combinatie van beide soorten ondergrond – kunst en natuur – het beste is, maar dat daarbij wel de nadruk op kunstgrastrainingen moet liggen. “Ergens is dat logisch, want deze velden kunnen een veel zwaardere belasting aan waardoor er weinig trainingen en wedstrijden afgelast hoeven te worden,” aldus Wouter Kuperus van NMC Bright. Ter illustratie - kunstgrasvelden kunnen gemiddeld 1.500 uur per jaar worden gebruikt. De maximale belasting van een natuurgrasveld ligt veel lager – ronde de 250 uren per jaar. Kunstgrastrainingen worden minder vaak afgelast en daardoor kan de jeugd meer trainingsuren maken. “Een groot voordeel,” aldus de verenigingen.
Implicaties
“Het wordt hoog tijd dat we op een wat verstandelijker manier gaan kijken naar kunstgras. Met dit onderzoek leveren we daar een bijdrage aan0”, stelt Kuperus. “Deze feiten spreken duidelijke taal: het opleiden van talentvolle voetballers bij topamateurs vindt in ieder geval massaal op kunstgras plaats. Deze en andere feiten moeten inhoud geven aan de discussie over kunstgras.”