Jeugdopleiding van 40 KNVB voetbalclubs doorgelicht

25 maart 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het huidige 2014/’15 voetbalseizoen worden de jeugdopleidingen van BVO’s en amateurvoetbalclubs doorgelicht door adviseurs van de KNVB, NMC Bright en experts uit het betaalde voetbal en de sportwereld. De voetbalclubs hebben zich aangemeld voor het Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleidingen dat aan het begin van seizoen 2014/’15 gelanceerd werd.

Het Kwaliteit & Performance (K&P) Programma voor jeugdopleidingen van de KNVB introduceert een nieuw model dat er op gericht is meer en betere spelers door te laten stromen in het Nederlandse jeugdvoetbal. Het model is tot stand gekomen na jaren van zowel theorie- als praktijkontwikkeling. Met de hulp van sport- en managementbureau NMC Bright heeft de KNVB gedurende twee jaar gesprekken gevoerd met een groot aantal coaches, technisch directeuren en hoofden jeugdopleidingen uit het betaalde en amateurvoetbal. En in het vorige voetbalseizoen (2013/’14) werd een uitgebreide pilot georganiseerd bij binnenlandse en buitenlandse betaald voetbalclubs en zes amateurclubs.

 

Voetbalpiramide

Vernieuwde insteek
Het K&P-model vervangt het oude certificeringssysteem van de KNVB. Het performancemodel is veel meer gericht op de gehele voetbalpiramide – van lokaal tot internationaal voetbal. Het programma dat om het model heen is ontwikkeld is gefocust op gezamenlijke ondersteuning van voetbalclubs en het verbeteren van de bestaande jeugdopleidingen door kennisdeling en -ontwikkeling. De belangrijkste pijlers zijn het herkennen en ontwikkelen van talent, en het creëren en behouden van een positief leerklimaat waarin zowel spelers als hun trainers optimaal kunnen werken aan hun kunde.

20 Betaald Voetbal Organisaties (BVO's) en 25 amateurvoetbalclubs hebben zich aan het begin van het huidige seizoen 2014/’15 aangemeld voor deelname aan K&P*. Het betreft de volgende BVO’s: FC Utrecht, MVV, Vitesse, NEC, AZ, Fortuna Sittard, De Graafschap, Willem II, Roda JC, Go Ahead Eagles, Volendam, SC Heerenveen, Brabant United, PEC Zwolle, Feyenoord, Ajax, FC Emmen, FC Twente, PSV en Almere City. 

20 Voetbalclubs

De deelnemende amateurvoetbalclubs zijn: AFC, Alphense Boys, Be Quick 1887, Blauw-Wit '34, DOVO, DVS'33, Excelsior Maassluis, Excelsior'31, HHC Hardenberg, Koninklijke HFC, d'Olde Veste '54, s.v. Overbos, USV Hercules, v.v. Schoonhoven, RBC Roosendaal, HBS Craeyenhout, vv OWIOS, vv UNIO, vv Hooglanderveen, vv Bennekom, RKAV Volendam, vv Wildervank, sv Kampong, Purmersteijn.

24 voetbalclubs

Audit
De jeugdopleiding van de voetbalclubs wordt in vier stappen doorgelicht. Na een adviesgesprek, waarin de ambitie van de oefening helder inzichtelijk wordt gemaakt, wordt overgegaan tot een uitgebreide audit. Hier wordt de jeugdopleiding getoetst aan de hand van een speciaal ontwikkelde kwaliteitskader bestaande uit 12 onderwerpen. Met de resultaten van de doorlichting worden verbeterpunten in kaart gebracht en tot slot worden deze in een rapportage gegoten. Hiermee kan een vereniging een meerjarenplan opstellen, met de ambitie om het volwassenheidsniveau van de jeugdopleiding op efficiënte wijze naar een hoger niveau te tillen.

Audit

Ieder jeugdopleiding-verbetertraject wordt begeleidt door een team bestaande uit KNVB, NMC Bright** en een aantal experts uit het betaald voetbal en de sportwereld. Bestuurders van voetbalclubs worden zelf ook betrokken bij de totstandkoming van de evaluatie en het verbeterplan.

* Het aantal deelnemende BVO's is inmiddels verder toegenomen. Ook in de amateurtak is het aantal aangesloten clubs gestegen; voor zover bekend doen er volgend jaar meer dan 35 clubs mee aan het K&P programma.

 ** Voor de uitvoering van het K&P-programma hebben de KNVB en NMC Bright een langdurige samenwerking gesloten – zij zullen in ieder geval drie voetbalseizoenen met elkaar optrekken.